Hlavní navigace

10 tipů, jak se zbavit nateklých nohou

21. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máte nohy jako konve? Na vině je horké počasí, nebo nadváha, nedostatek sportu a přijímaných tekutin. Pomozte si od nateklých nohou snadnými tipy.

Přestože během jara, podzimu ani zimy na oteklé nohy netrpíte, teď si možná zoufáte, protože máte denně „nohy jako konve“. Příčinou jsou vysoké teploty v kombinaci s mnoha dalšími faktory. (Pokud na oteklé nohy trpíte i jindy než jen během horkých letních dnů, nic nepodceňujte, oteklá noha či nohy mohou ukazovat i žilní onemocnění, které vyloučí jen lékař.)

Co přispívá k otokům nohou?

  • obezita
  • život bez sportu
  • dlouhé stání na místě / dlouhé sezení
  • sauna / horké lázně a koupele
  • dlouhodobé slunění
  • příliš těsný oděv, zejména ponožky a boty
  • vysoké nebo příliš nízké podpatky
  • těhotenství

Jak nohám pomoci od bolesti

Horko v nadměrné míře zatěžuje žilní systém, což způsobuje zpomalování průtoku krve v dolních končetinách. Pokud se k tomu připočte dlouhé stání nebo sezení v práci, během kterého se vlivem gravitace hromadí krev v dolních končetinách, můžete mít zaděláno na nepříjemný problém v podobě otoků.

Bolest, pocit těžkých nohou i nepěkný vzhled dokážou pořádně otrávit, a to jak v každodenním životě, tak třeba na letní dovolené. Není však nutné se s těmito potížemi smířit. Existují jednoduché zásady, při jejichž dodržování se můžete otoků účinně zbavit, nebo alespoň výrazně eliminovat jejich četnost.

1. Dostatečně pijte

Jednou z nejčastějších příčin otoků nohou je nadbytečné zadržování vody v těle. To bývá problémem hlavně u gravidních žen, zejména v druhé polovině těhotenství. Předcházet mu můžete důsledným dodržováním pitného režimu. Vypít byste měli dva až tři litry vody nebo jiných neslazených nápojů denně. Pokud na pitný režim zapomínáte, dbejte na to, abyste měli při sobě vždy plnou sklenici nebo lahev s vodou. Jakmile ji vypijete, hned ji doplňte. 

2. Dopřejte nohám pohyb

Nejvíce nohy trpí ve statické pozici, kdy dochází k tuhnutí a zpomalování krevního oběhu. Dopřejte jim proto v průběhu dne více pohybu. Vyrazte alespoň na krátkou procházku a místo výtahu pro změnu použijte schody. Průběžně protahujte chodidla, provádějte kroužení kotníků a střídavě zatínejte a povoluje prsty u nohou. Těmito jednoduchými cviky i během sezení rozproudíte krevní oběh. 

3. Pozor na dlouhé cestování

Léto je časem dovolených, za kterými podnikáte i mnohahodinové cesty. Právě sezení v autě, autobuse nebo letadle, kdy jsou nohy dlouho ve statické poloze bez možnosti protažení, je pro nohy velmi rizikové. Během cestování se proto vždy pokuste alespoň o krátké protažení. Při jízdě autem dělejte častější zastávky a v hromadných prostředcích se alespoň projděte v uličce. Skvělé je nosit během dlouhých jízd kompresní punčochy, s jejich výběrem vám pomůžeme.

4. Těsné oblečení nechte ve skříni

Přiléhavé kalhoty, upnuté spodní prádlo, ponožky s gumičkami i těsnou obuv, které utlačují žilní systém, nechte ve skříni a nahraďte je vzdušnými kousky, které vás nebudou nikde škrtit. V práci mějte po ruce vždy pohodlnou obuv, do které se můžete přezout a dopřát nohám potřebné pohodlí.

5. Nohy nahoru

Pokud máte sedavé zaměstnání, je vhodné v průběhu dne vždy na pár minut zvednout nohy a ulevit jim. Setrvat alespoň deset minut v poloze s podepřenýma nohama nad úroveň srdce je také ideálním zakončením dne. Až se po náročném dni položíte na gauč, podložte si nohy polštářem nebo ručníkem, který jste na pár minut vložili do mrazáku. Nohám tak uděláte dobrou službu.

6. Dopřejte si masáž

Kromě stravy a cvičení je vhodné každý večer unavené nateklé nohy jemně masírovat. Použít můžete svůj oblíbený krém nebo gel (ideálně chladivý), nebo přípravek určený přímo pro odstranění bolesti unavených nebo oteklých nohou a zlepšení jejich prokrvení. Různá wellness zařízení nabízejí i speciální masáže a kosmetická ošetření zaměřená na zmírnění otoků.

7. Vsaďte na citrusy

Během horkých dnů nebo i před delším cestováním popíjejte vodu s vymačkanými citrusy, například pomerančem, mandarinkou nebo citronem. Ty totiž obsahují přírodní flavonoidy, které zvyšují napětí žilní stěny a mikrocirkulaci. A v neposlední řadě vás nápoj i báječně osvěží.

8. Cvičte pravidelně

Je známo, že k otokům nohou přispívá nadváha. Nejen kvůli tomu byste měli pravidelně cvičit. Ideální je jogging, plavání a další sporty, u kterých zapojujete dolní končetiny. Na konec dne zařaďte nenáročné, ale účinné cviky, které podpoří krevní cirkulaci. Položte se na záda a zvedněte do pravého úhlu nohy a ruce. V této pozici začněte třepat rukama i nohama, můžete provádět také malé kroužky v kotníku a zápěstí, nebo simulujte jízdu na kole.

9. Vyhněte se nezdravému životnímu stylu

Zbavte se cigaret, poradíme vám jak. A odepřete si alkohol, i ten je častou příčinou otoků nohou. Ocení to nohy a pomůžete tak i vašemu celkovému zdraví.

10. Střídavá sprcha

Na „nohy jako konve“ pomáhá také sprcha. Střídejte studené a teplé střiky, které rozproudí krevní oběh a uleví od bolesti. V létě si naopak odpusťte horkou vanu. Pokud by se bolesti stupňovaly a neodeznívaly ani po pravidelném cvičení a procedurách, navštivte lékaře a problém konzultujte. Vyšetření u lékaře určitě neodkládejte, pokud se k pocitu těžkých nohou přidá mravenčení, noční křeče nebo dochází k pravidelným celodenním otokům nohou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).