Hlavní navigace

10 mýtů o tloustnutí: Po light potravinách zhubnete

14. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to light, dám si dvakrát! Častá chyba, navíc kombinovaná s neochotou „hnout zadkem“ samozřejmě není cestou ke štíhlé figuře.

Může se stát, že ve snaze o „zdravou“ výživu a hubnutí tloustneme a ani naše zdraví se nelepší. Proč tomu tak je a jaké chyby děláme? Po čem vlastně přibíráme na váze? Jaké mýty o jídle nejčastěji kolují? V seriálu 10 největších mýtů o tloustnutí se postupně  zaměříme na nejčastěji tradované omyly.

Mýtus, že po light potravinách se hubne, a to navíc jaksi příjemně samo, sice už začíná poněkud mizet, ale podle Pavla SuchánkaInstitutu dietologie a výživy v Praze se podobná doporučení stále objevují. „Záleží opět na tom, kdo tyto potraviny konzumuje,“ říká dietolog. Ukazuje se totiž, že to rozhodně není skupina, pro kterou byly původně určeny.

Mýtus třetí:

PO LIGHT POTRAVINÁCH ZHUBNETE

Mylně se domníváme, že light potravin můžeme sníst, kolik hrdlo ráčí. Light potraviny mají sice snížený energetický obsah, ale i tak obsahují kalorie, a proto se musí započítávat do celkového denního energetického příjmu. Sice mají často méně tuku, případně cukru, ale některé jejich složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla). Neplatí, že místo jedné klasické müsli tyčinky můžu sníst dvě jiné v light verzi.

Jinak je tomu podle Pavla Suchánka u nealko nápojů: „Nápoje se sníženým obsahem cukrů obsahují minimum kalorií, jejich kalorická hodnota je často srovnatelná s vodou. Používají totiž nízkokalorická sladidla s vysokou sladivostí,“ říká.

Hlad po light

Pavel Suchánek upozorňuje na jednu z nevýhod light potravin. Možná jste si jí sami všimli.

„Při výrobě light potravin většinou musíte odstranit tuk, jenže jakmile ho odstraníte, musíte tam dát něco jiného, aby to vůbec drželo pohromadě,“ vysvětluje. Výrobci mohou použít buď bílkoviny nebo sacharidy. Bílkoviny jsou drahé, navíc ne všechny bílkoviny jsou použitelné do všech výrobků. „Nemůže všude nacpat sojovou nebo mléčnou bílkovinu. Takže výrobci musí potravinu doplnit sacharidy, což samozřejmě vede ke změně glykemického indexu,“ a tím dochází ke zmíněné nevýhodě: „Schválně si to na sobě vyzkoušejte, když si koupíte light jogurt, tak ho sníte dvě porce a máte pořád hlad, místo toho, abyste si dali klasický bílý jogurt, který má 3,5 % tuku,“ říká Pavel Suchánek.

K čemu vede razantní ústup od podílu bílkovin v potravinách, které produkt prodražují, spolu s odstraněným tukem v light verzi? Výsledkem je vysoký glykemický index a snížená sytící schopnost potraviny. Máme po ní stále hlad.

Přečtěte si: 10 mýtů o tloustnutí: Večer se už nesmí jíst

Paradoxy konzumentů light potravin

Light bylo původně určeno pro obézní osoby jako potravina se sníženým obsahem energie. Potraviny s náhradními sladidly zase cílily na diabetiky. Dlouhodobé mezinárodní studie však ukazují, že spektrum konzumentů se zcela změnilo.

Light potraviny a nápoje s náhradními sladidly podle nich jednoznačně nejvíc konzumují – štíhlí vysokoškoláci. A obézní diabetici je naopak nekonzumují vůbec. „Je ovšem otázka, jestli jsou štíhlí proto, že konzumují přednostně sladidla a hlídají si cukr, nebo prostě proto, že jsou znalejší problematiky a víc se věnují tomu, co jedí. Každopádně ten paradox je jednoznačný,“ komentuje Pavel Suchánek. Podle dietologa je to věc chuti. Čím větší má člověk problémy s hmotností, tím častěji není ochoten udělat ústupky v oblasti chuti. „A co si budeme povídat, jak sladidla, tak light potraviny nejsou úplně totožné s normálními potravinami.“ Pro poměrně velkou skupinu lidí, kteří mají problém s nadváhou a nechtějí přitom dělat ústupky v chuti ani ve velikosti porcí, byly light potraviny původně určeny. „Snížilo se množství tuku, který je největší nositel energie, jenže se to míjí účinkem.“

A nárůst obezity pokračuje, i když se zpomaluje. „Někdy se ta křivka se musí narovnat, když budeme mít nějakých sedmdesát procent lidí s nadváhou nebo obezitou, ta skupina se naplní, nejde to až do sta procent. Ale nárůst pokračuje, sestupná tendence nenastala, přestože je problém ve všech informačních zdrojích velmi zdůrazňovaný,“ říká Pavel Suchánek.

Není divu, když light potravinami a sladidly se cpou lidé štíhlí; a ti obézní nejen, že nejsou ochotni k ústupkům v konzumaci, ale podle zkušenosti dietologa ani k sebemenšímu pohybu. „Už to pomalu vzdávám, zdůrazňování významu pohybové aktivity nefunguje.“ Jaká je nejčastější reakce člověka s nadváhou nebo obezitou? „Budu dělat cokoli, ale nechtějte, abych cvičil.“ 

Čtěte dále: 10 mýtů o tloustnutí: Kofein způsobuje dehydrataci

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).