Hlavní navigace

10 000 kroků denně vám ke zhubnutí nestačí

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Ujdete denně deset tisíc kroků a žádné hubnutí se u vás nekoná? Ono je to totiž málo. Je třeba víc zabrat.

Člověk by měl denně nachodit deset tisíc kroků, to je úzus, se kterým před nějakou dobou přišli lékaři setkávající se denně s obézními lidmi. Proč se doporučuje zrovna chůze? Protože je to zcela přirozený pohyb, ke kterému se denně nemusíme přemlouvat, ani se kvůli němu nemusíme do sportovního odívat a už vůbec během něj nemusíme potoky potu trikem prolít.

Lidé tak ve velkém začali nakupovat sporttestery a krokoměry a počet kroků si měří. Ono udělat deset tisíc kroků není zrovna málo, zvláště pokud jste zvyklí jezdit všude autem, přijet do práce tramvají, osm hodin sedět a jet zase zpátky. Deset tisíc kroků je asi šest a půl kilometru.

Deset tisíc je málo

Mnozí ti, kteří s váhou zápolí, se tak začali domnívat, že pokud denně ujdou oněch deset tisíc kroků, budou během pár měsíců dopínat kalhoty ze základní školy. „Deset tisíc kroků není to, co nám vykryje veškerý pohyb. To je penzum pohybu, které by měl člověk během dne nachodit, ale nemůže od toho čekat žádné zázraky. To je jen přirozený pohyb, který drží náš pohybový aparát ve stabilitě. Pokud chci se sebou dělat něco dál, musím k těm deseti tisícům kroků něco dalšího,“ říká Petr Havlíček.

Čili pokud ujdete deset tisíc kroků, sláva vám, ale pokud chcete navíc shodit, musíte zabrat a pustit se do dalšího sportu. Nebo delších procházek. A nezapomínejte, že pohyb vás nespasí, pokud budete špatně jíst. „Znám paní, která ujde na procházkách se svým psem denně deset kilometrů, přesto má velkou nadváhu. Špatně jí, málo odpočívá. Do té doby než pochopí, že smažený sýr s hranolky a tatarkou zapíjený kolou je špatně, tak se nic nezmění,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Odborná spolupráce

Ing. Petr Havlíček

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Působil jako konzultant významných českých vrcholových sportovců, v současné době je aktivní v rámci projektu Centrum Petra Havlíčka, kde pomáhá lidem řešit problémy způsobené životním stylem. Můžete ho znát z pořadu Jste to, co jíte. Je tváří odborné společnosti Vím, co jím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).