Vybrané recepty společnosti Aramark z nového konceptu Vitalfood

[Tisková zpráva] Koncept Vitalfood byl vytvořen na základě poptávky klientů po zdravém a kvalitním jídle a jehož cílem je udržet zaměstnance v dobré kondici. (Aramark)

Koncept Vitalfood: Výběr z ryb, různých druhů mas, salátů a dezertů je sestaven tak, aby jídla nabízela optimální způsob stravování podle typu a náročnosti zaměstnání, zabezpečila nejvhodnější dávkování minerálních látek i vitaminů a zároveň zamezila nadměrnému příjmu přepálených a nekvalitních tuků, cukrů a dalších škodlivin.

Kuřecí prsa s bazalkou, mozarellou a avokádem 

Suroviny: Kuřecí prsa, cherry rajčata, mozarella, avokádo, tymián, olej olivový, sůl, limetka, drcená rajčata, třtinový cukr, bazalka čerstvá

Připravíme marinádu: olivový olej, sůl, pepř a tymián. Do marinády vložíme plátky kuřecího masa a marinujeme v chladu při + 4°C asi 1 hodinu. Plátky masa zprudka opečeme na grilu po obou stranách, na plátky masa položíme tenké plátky oloupaného avokáda, dílky rajčete a plátky mozzarelly. Gratinujeme v salamandru.

Připravíme omáčku: drcená rajčata dáme do kastrolku, zahřejeme, mírně osolíme, přidáme pro dochucení cukr a bazalku.

Aranžujeme na talíři: Gratinovaná kuřecí prsa položíme do středu talíře na přílohu, ozdobíme kouskem rajčete, bazalkou a limetkou, po pravé straně aranžujeme tomatové pyré ze sekaných rajčat s bazalkou.


Tuňákový steak s mexickými fazolemi

Suroviny: Tuňákový steak, sůl, olej olivový, citron, červené fazole, mražená kukuřice, česnek, drcená rajčata, cibule, chilli paprička, solamyl, tortilové chipsy

Příprava: Namočené fazole uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme drcená rajčata, plátky česneku a kukuřici. Mírně podlijeme vodou a dusíme společně s fazolemi. Jemně zatáhneme solamylem, dochutíme solí a chilli papričkou. Porci tuňáka potřeme marinádou z oleje, soli, citronové šťávy a grilujeme.

Aranžujeme na talíř: Do středu talíře naaranžujeme fazole a na fazole položíme porci tuňáka, dozdobíme tortilovými chipsy a řezem citronu.


Gratinovaná zeleninová pyramida

Suroviny: Lilek, cuketa, rajčata, paprika čerstvá /barevný mix/, cibule červená, česnek, bazalka čerstvá, olivový olej, sůl, pepř celý barevný, mozarella, bazalkové pesto, balsamikový ocet, bagetka na rozpečení

Příprava: Zeleninu očistíme, papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na kolečka, zprudka opečeme včetně česneku na rozpáleném grilu s malým množstvím oleje. Při grilování lehce osolíme a opepříme a ihned odstavíme z tepla. Aranžujeme na talíři: zeleninu naskládáme do připravené formičky (kroužku) tak, abychom vytvořili pyramidu. Na vrchol pyramidy dáme porci sýra, který se nesmí dotýkat formičky. Zprudka zagratinujeme, opatrně sejmeme formičku. V průběhu gratinování rozpečeme bagetu potřenou bazalkovým pestem.

Aranžujeme na talíř: Talíř dekorujeme bazalkovým pestem, jemnými kapičkami balsamica. Poslední vkládáme rozpečenou bagetu.

Zdroj: Aramark