Restaurace Mlýny připravila podzim plný kulinářských kouzel a exotických kulturních zážitků

[Tisková zpráva] Restaurace, která se pyšní jedním z nejkrásnějších výhledů na Vltavu a historické centrum Prahy, si připravila pro milovníky dobrého a kvalitního jídla a pití další gurmánské speciality v podobě Svatomartinských hodů a otevírání nového vína Beaujolais Nouveau.

Přijďte se ohřát a ponořit do víru afrických tanečních rytmů do nově otevřené restaurace Sovovy mlýny, společně s nejlepšími africkými hudebníky a tanečníky u nás, kteří prosluní sychravou atmosféru podzimní Prahy. O pátcích  6.11.2009, 20.11.2009 a 27.11.2009 od 19.00h zaplní restauraci  členové hudebního a tanečního  seskupení Njachas African exotickou hudbou a tanečními rytmy rozpálené západní Afriky. Nechte se unášet na vlnách temperamentních rytmů, které vás na okamžik vytrhnou ze shonu všedního dne a přenesou do daleké Západní Afriky. Ochutnejte kombinace exotických chutí afrického kontinentu. Ale africkými večery kulinářská symfonie jednoho z  nejlepších šéfkuchařů u nás, člena národního týmu, pana Norberta Hojdy, nekončí.

AFRICKÉ VEČERY

Šefkuchař Norbert Hojda si pro vás na tento večer připravil opravdové speciality západoafrické kuchyně z oblastí Senegalu, Gambie a Ghany.

Africké menu:

Předkrm

  • Tropical salát s kokosovým krémem

Hlavní jídlo

  • Africké rizoto „Benachin“ s jehněčím masem                 150,–
  • Arašídový guláš „Mafe“, s telecím masem a fou-fou     165,–

S ohledem na omezenou kapacitu restaurace, doporučujeme rezervovat si místa.

SVATOMARTINSKÉ HODOVÁNÍ

S příjezdem Martina na Bílém koni a v rámci listopadového kulinářského programu se ve dnech  11. – 15. 11. můžete těšit na přehlídku sezónních specialit a prvního svatomartinského vína.  Servírovat se bude pravá svatomartinská husa spolu s prvním svatomartinckým vínem.  Letošní ročník bude obzvláště zajímavý, protože hrozny vyzrály do vysoké cukernatosti a očekává se, že první víno okouzlí svojí plnou chutí.

Svatomatinské sváteční menu

  • ¼ Pečené svatomartinské husy s dušeným červeným zelím a jablky, bramborové lokše pečené na sádle.                                    305,–
    Jako přílohu můžete zvolit  také  houskové,bram­borové  nebo špekové knedlíky
  • ¼ Pečené  husy                            240,–
  • ½ Pečené  husy                            450,–
  • Celá pečená  husa                         850,–
  • Příloha dušené červené zelí s jablky a bramborové lokše         65,–
  • Příloha dušené červené zelí s jablky a knedlík                 65,–
    (bramborový,hou­skový nebo špekový)                  

Menu je možné objednat i jednotlivě dle vašeho přání.

S ohledem na omezenou kapacitu restaurace, doporučujeme rezervovat si místa.

OTEVÍRÁNÍ MLADÉHO VÍNA BEAUJOLAIS NOUVEAU

Nové Beaujolais ani není třeba představovat. Jeho příchod se každoročně netrpělivě očekává po celém světě, vždy od třetího listopadového čtvrtku. Tato nová vína – výkvět  vinné kultury -  pocházejí z velké části z terroiru  Beaujolais, pouhá třetina pak z Beaujolais Villages. Oblibě se těší jejich zářivá světle červená barva v odstínech rybízu nebo třešní. Typické květinové a ovocné aroma pak potěší náš čich i patro. Přijměte proto naše pozvání  a připojte se i  Vy  k této tradici.

Šéfkuchař restaurace Sovovy mlýny Norbert Hojda si pro tento den připravil i zajímavou nabídku sýrů a speciálního menu.

Více informací o speciálních akcích restaurace, polední obědové menu, víkendové programy pro děti, recepty a jiné zajimavé informace naleznete na webových stránkách restaurace Sovovy mlýny – www.restauracemlyny.cz.

O restauraci Sovovy mlýny

Restaurace Mlýny je místem propojení historie Sovových mlýnů, expozicí Musea moderního umění, současného umění, architektury, designu a moderní gastronomie. Současnost se zde potkává s historií, minulost s budoucností, výtvarné umění zde komunikuje s uměním kulinářským. Díky unikátní lokalitě staré Kampy se návštěvníkům skýtá jedinečný výhled na Karlův most, Hradčany a celé nábřeží.

Interiér byl vytvořen architektem Miroslavem Vavřinou. Zahrnuje v sobě designové prvky a je doplněn instalacemi, kresbami a malbami mladých výtvarníků. To vše se snahou celek příjemně a útulně sladit a spojit do harmonického celku, stejně jako zaujmout osobitým stylem.

O Sovových mlýnech

Historie Sovových mlýnů sahá až do 10. století, kdy byly založeny klášterem benediktinek u sv. Jiří. V roce 1478 měšťané věnovali pozemek Václavovi Sovovi z Liboslavy, aby si zde zřídil dům a hamr a pro měšťany měl pracovat mlýn na mouku. Tento mistr dal nově postavenému mlýnu jméno, které přetrvalo dodnes. Postupně zde vyrostla brusírna, pila, vápenice, krupník, soukenická a jirchářská valcha, byl zde hospodářsky dvůr, ovocná a zelinářská zahrada. Dějiny mlýnů na pražské Kampě jsou nerozlučně spjaty s požáry, povodněmi a ničivými válkami. Výrazné změny v historické podobě Sovových mlýnů jsou spojeny se jménem Františka Odkolka, který přebudoval mlýn na parní, postavil dvoupatrovou budovu, kterou prodloužil až do linie ulice. V závěru stavby byly provedeny romantické fasády, byla postavena strojovna a vysoký komín. V roce 1896 mlýn vyhořel. Po druhé světové válce měla zde sídlo Čs. Akademie věd, byl zde Ústav pro českou a světovou literaturu, Kabinet a knihovna Zdeňka Nejedlého a Kabinet pro studium českého divadla. Část budovy využívala Umělecká řemesla, obec zde měla truhlářské a klempířské dílny. Již mezi světovými válkami se uvažovalo o zřízení moderní galerie v budově. V letech 2000 – 2001 prošly Sovovy mlýny rekonstrukcí.