Recepty mezinárodní kuchyně

[Tisková zpráva] Poradenské centrum Výživa dětí připravilo pro ty z vás, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí zajímavé tipy, jak se stravovat, ale také varování, jakým potravinám se v zahraničí vyhnout, zejména s dětmi.

Praktické informace o stravování v nejrůznějších destinacích najdete zde: Cizokrajné pochoutky v dětském jídelníčku aneb Doporučení (nejen) na dovolenou.

Pokud zůstáváte doma, připravilo pro vás Poradenské centrum Výživa dětí (www.vyzivade­ti.cz) několik receptů, a tak si můžete některé exotické jídlo alespoň zkusit sami uvařit:

Asijská kuchyně

Tom Yam Kai (s kuřecím masem)

Suroviny na 2 porce:

  • 4 dcl kuřecího vývaru
  • 4 stébla citronové trávy
  • kůra z jedné limetky
  • 1 větší šalotka

Vše uvedeme do varu a necháme několik minut povařit.

Pak postupně přidávat:

  • 150 g krevet nebo 200 g kuřecího masa
  • cca 4 lžíce limetové šťávy
  • cca 2 lžíce Rybí omáčky
  • 4 žampiony (nakrájené nahrubo)
  • cca 2 lžíce cukru krupice
  • koriandr nebo listová petržel
  • cherry rajče – přidat do talíře při servírování

Katalog bylinek a koření: Koriandr

Arabská kuchyně

Jehněčí kebab s tabouleh salátem

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g mletého jehněčího
  • sůl, pepř, citrónová šťáva

Mleté maso ochutíme a tvarujeme malé šišky, které napichujeme na špíz a grilujeme dozlatova z obou stran.

Suroviny na 2 porce salátu:

  • 200 g kuskusu
  • 100 g cherry rajčátek
  • listová petržel
  • sůl, pepř,olivový olej
  • citrónová šťáva

Rajčátka nakrájíme na kostičky a smícháme s kuskusem a sekanou petrželí. Ochutíme soli, pepřem,  přidáme olej a dle chuti dokyselíme. Podáváme vychlazené.

Evropa

Itálie

Špagety s krůtími jatýrky

Suroviny na 2 porce:

  • 200 g špaget
  • 200 g krůtích jatýrek
  • 1 menší šalotka
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 100 g margarínu
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • lístky čerstvé bazalky
  • 4 cherry rajčátka

Na margarínu orestujeme šalotku, přidáme jatýrka, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát a zahustíme lehkým vmíchaní margarínu, přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.

Francie

Bageta plněná tvarohovým sýrem a krůtí šunkou

Suroviny na 2 porce:

  • 1 velká světlá francouzská bageta
  • 100 g krůtí šunky
  • 1 kvalitní sýr typu žervé
  • 50 g margarínu (například Rama)
  • 2 rajčátka
  • 1 salátová okurka
  • 4 ředkvičky
  • 1 malý ledový salát

Bagetu necháme v troubě čerstvě rozpéct. Poté jí podélně prořízneme a potřeme margarínem a sýrem. Proložíme krájenou zeleninu a navrch dáme plátky pečené šunky. Přiklopíme druhým dílem bagety a rozdělíme na dvě poloviny.

Řecko

Telecí moussaka

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g mletého telecího masa
  • 200 g loupaných rajčat v plechovce
  • 1 cibule
  • 4 čerstvá rajčata
  • 1 masitý lilek
  • olivový olej, sůl, pepř

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme soli a pepřem.Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.

Baví vás vaření? Mrkněte, co se děje U SPORÁKU.