První ochucená zakysaná smetana

[Tisková zpráva] ZAKYSANÁ SMETANA ČESNEK S BYLINKAMI Z KUNÍNA

Mlékárna Kunín uvádí na trh ochucenou zakysanou smetanu. Je to vůbec první zakysaná smetana na českém trhu, do které byly přidány vybrané ingredience tak, aby se dala rychle, jednoduše a všestranně využít při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně.

Trend posledních let je jasný: v kuchyni nahrazujeme nezdravé suroviny a polotovary přírodními produkty. Obecně se v české moderní gastronomii dbá na vyhledávání zdravých a odlehčených variant jako alternativ k tradičním „babiččiným“ jídlům. Zakysaná smetana s bylinkami může v jídelníčku velmi dobře nahradit například tučnou majonézu. K dochucení pokrmů je totiž zdravá zakysaná smetana s bylinkami a zeleninou naprosto geniální. Tím ale využití ochucené zakysané smetany ani náhodou nekončí, lze ji totiž i zapékat s masem nebo například použít do slaného těsta.

Rychlost, jednoduchost, všestrannost – to jsou hlavní přednosti Zakysané smetany s bylinkami.

Seriál: U sporáku

Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. Dejme tomu, že jsme aktivní kuchaři od dvaceti do šedesáti a provaříme průměrně půl hodiny denně. Pak by to byl skoro rok našeho života. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.

Zakysaná smetana česnek s bylinkami je novinkou na trhu od července 2010. Kromě česneku a bylinek obsahuje mimo jiné cibuli nebo pepř. 

Zakysaná smetana s česnekem a bylinkami je určena pro studenou i teplou kuchyni s širokým využitím – dressing do zeleninových a těstovinových salátů, příloha k masům, do zapékaných pokrmů. Výborně se hodí do smetanových omáček i pomazánek, velmi moderně i jako dip k chipsům nebo jako zdravá náhrada majonézy na hranolky a ke smaženým pokrmům.

Zakysaná smetana česnek s bylinkami je k dostání v běžné maloobchodní síti od července za doporučenou cenu 15,90 Kč (190 g).

Výrazná chuť této ochucené zakysané smetany vyzývá k doplnění chuťově méně výrazných pokrmů. Nabízíme Vám na dalších stránkách několik receptů k vyzkoušení. Přejeme dobrou chuť.

RECEPTY

Kuřecí závitky

Pro 4 osoby, čas přípravy: 40 minut

·         4 kuřecí prsa

·         2 Zakysané smetany česnek s bylinkami

·         Smetana 31 % (popřípadě Smetana Profesionál na vaření)

·         vegeta, sůl, pepř

·         8 plátků eidamu

·         4 plátky šunky

·         1 červená a 1 žlutá paprika

·         příloha: vařené brambory

Na osolený a opepřený naklepaný plátek kuřecího prsa s plátkem sýra a šunky položíme proužky červené a žluté papriky. Uděláme závitek a ještě zabalíme do plátku eidamu. Závitky vyskládáme vedle sebe do zapékací misky a přelijeme polovinou rozmíchané směsi ze Zakysané smetany česnek s bylinkami, vegety a smetany 31%. Zapékáme v horké troubě přibližně 30 minut. Druhou polovinou směsi pak polijeme uvařené brambory, se kterými kuřecí závitky podáváme.

Brambory s cibulkou

Pro 4 osoby, čas přípravy: cca 1 hodina

  • 10 brambor
  • 4 jarní cibulky

Do vymazané zapékací misky nakrájíme na plátky syrové brambory spolu s jarní cibulkou a přelijeme Zakysanou smetanou česnek s bylinkami. Zapékáme v troubě asi hodinu.

Zeleninový salát s vepřovou panenkou a česnekovým dresingem

Pro 4 osoby, čas přípravy: 15 minut

  • salátová okurka
  • 4 rajčata
  • 1 paprika
  • čínské zelí (400 g)
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • Zakysaná smetana česnek s bylinkami
  • 4 plátky grilované vepřová panenky
  • případně čerstvý kopr na ozdobu

Zeleninu nakrájíme na kostičky, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami a vše promícháme. Nakonec přidáme na tenké plátky nakrájenou a grilovanou vepřovou panenku. Můžeme přizdobit čerstvým koprem.

Lívance ze zakysané smetany

Pro 4 osoby, čas přípravy: 30 minut

  • Zakysaná smetana česnek s bylinkami
  • Zakysaná smetana rajče s bazalkou
  • Hladká mouka (65 g)
  • 1 vejce
  • mléko (0,1 l)
  • kypřící prášek do pečiva (1/2 sáčku)

Zakysanou smetanu s česnekem a bylinkami smícháme s hladkou moukou, jedním vejcem, mlékem 0,1l a kypřícím práškem do pečiva. Z vytvořené směsi tvoříme lívance a smažíme v rozpáleném oleji v lívanečníku. Lívance osušíme a po přelití Zakysanou smetanou s rajčaty a bazalkou podáváme jako přílohu k masu nebo se zeleninovým ragú jako bezmasé jídlo.