Lázeňským oplatkám Kolonáda je 155 let

[Tisková zpráva] (Kraft Foods) Lázeňské oplatky Kolonáda oslaví letos 155. narozeniny. Pojďme se společně vypravit do historie této speciality, která se v Mariánských Lázních vyrábí už od roku 1856. Vyprávění o oplatkách nás zavede do dávných časů a provede nás několika staletími.

 Z hlubin historie

První doložené zmínky o pečení kulatých oplatek pocházejí z osmnáctého století. Ze stejné doby máme zachovány i nejstarší oplatnice, tedy formy na pečení oplatků. Není ale důvod pochybovat o tom, že obdobné křupavé oplatky se v západním koutu Čech pekly již dříve. Tehdejší oplatky byly zdobeny z obou stran, zdá se tedy, že po vlastním upečení nebyly už ničím plněny či dodatečně vylepšovány. Taková pečená oplatka byla vlastně svého druhu dietní pochoutkou, velice oblíbenou právě u lázeňských hostů. Dobové dietní předpisy totiž jejich mlsným jazýčkům mnoho potěšení nenabízely, proto taková jednoduchá, křupavá kulatá oplatka mohla představovat lákavé ozvláštnění strohého zdravotního jídelníčku.

Mlsání v osmnáctém století

V druhé polovině osmnáctého století začínal životní styl lázeňských měst vycházet vstříc požadavkům zámožné klientely. Není proto divu, že se v té době objevují první záznamy o nejrůznějších pamlscích, jimiž si hosté zpříjemňovali své léčebné pobyty. Těžko už se dnes dozvíme, co stálo u samotného zrodu křupavé delikatesy, odborná pojednání se však častěji kloní k názoru, že lázeňské oplatky vznikly patrně z  hostií. Mariánskolázenští mají ale ve věci jasno: lázeňským oplatkám, jak si je dodnes vychutnáváme, dal vzniknout jeden mlsný kuchař v tepelském klášteře.

Klášterní dezert

Rodiště tradiční křupavé speciality bychom podle této legendy měli hledat v premonstrátském klášteře v Teplé. Když jednou tamní kuchař dostal za úkol připravit zákusek, napadlo jej upéci v přístroji na hostie jednoduchou oplatku, kterou potřel máslem, posypal cukrem a skořicí, sekanými oříšky i mandlemi a nakonec přiložil k takto vylepšené sladkosti ještě druhý oplatkový plát a dohromady je spekl. Dezert měl u stolovníků ohromný úspěch. Není proto divu, že se tímto receptem nechal  také inspirovat synovec tepelského opata Karel Reitenberger, který se stal jedním z nejuznávanějších výrobců oplatek ve městě.

Kolonáda slaví 155. narozeniny speciální edicí lázeňských oplatek s mandlovou příchutí

Málokdo ví, že lázeňské oplatky spatřily světlo světa poprvé v Mariánských Lázních už v roce 1856. A protože je to již 155 let, slavte spolu s lázeňskými oplatkami Kolonáda a ochutnejte novinku Kolonáda Tradiční lázeňské oplatky čokoládové s mandlovou příchutí, připravenou speciálně k oslavě tohoto výročí. Jedno balení pořídíte za 44,90 Kč.

V západních Čechách má výroba lázeňských oplatek mnohaletou tradici. Za vznik těch mariánskolázeňských vděčíme podle pověsti jednomu mlsnému kuchaři z kláštera v Teplé. Toho napadlo připravit z těsta na hostie neodolatelnou pochoutku přidáním cukru, oříšků a koření. Synovec tepelského opata Karel Reitenberger na tento nápad navázal a v roce 1856 pak začal vyrábět v Mariánských Lázních kulaté oplatky s takovým úspěchem, že se zanedlouho staly neodmyslitelnou součástí života lázeňských hostů.

Ke 155. výročí Kolonáda přináší všem svým příznivcům lahodnou novinku – Kolonáda Tradiční lázeňské oplatky čokoládové s mandlovou příchutí. Nové oplatky Kolonáda byly připraveny speciálně pro tento rok jako připomínka 155leté tradice a jsou dalším dokladem toho, že oplatky Kolonáda vždy dokáží překvapit něčím novým. Ochutnejte a přesvědčte se sami.

Pekárna „U tří bažantů“

Domácí malovýrobě křupavých pamlsků se minimálně už od konce 18. století věnovaly desítky místních cukrářek v Mariánských Lázních, ale i na mnoha dalších místech země. Poptávka po kulaté lahůdce se neomezovala jen na lázeňské kolonády, nemenších úspěchů dosahovali prodavači i na poutních místech, dobře se jim dařilo při  církevních a světských slavnostech. Nadále ale zůstávala výroba kulatých delikates v rukách jednotlivců.

 Ve velkém (až 500 000 kusů ročně)  začal lázeňské oplatky v domě „U tří bažantů“ vyrábět až v roce 1856 výše zmiňovaný Karel Reitenberger.  O osm let později začal Reitenberger své výrobky nabízet i v jiných městech, ale také prodávat do zahraničí. Oplatky světlehnědé barvy plněné mandlemi a cukrem se staly jednou ze stálic (nejen) lázeňského života v západním kraji Čech.

Vídeňské inovace

První čokoládové oplatky spatřily světlo světa ve Vídni. Zdejší cukrář českého původu Josef Homolka po léta vylepšoval recepturu, až se mu jako prvnímu na světě podařilo vyrobit lázeňské oplatky s chutí pravé čokolády. Záhy úspěšný vynález ochránil i patentem v šesti zemích. Po druhé světové se Homolka vrátil se zpět do Čech, aby v Mariánských Lázních znovu zavedl výrobu tradičních mariánskolázeňských oplatek.

Národní podnik

Jenže vrtkavá dáma historie měla pro Josefa Homolku, ale i všechny ostatní obyvatele z války se vzpamatovávajícího Československa připraveno nejedno překvapení. Na konci října 1949 dosáhlo poúnorové znárodňování i na mariánskolázeňskou výrobnu pana Homolky a spojením řady znárodněných provozoven v celém kraji vznikl podnik „Karlovarské oplatkárny“. Ani tato nedobrovolná proměna ale souvislou tradici mariánskolázeňské výroby přerušit nedokázala a v Mariánských Lázních  od roku 1950 fungovala oplatková výrobna v budově bývalé kavárny „Viktoria“ v Máchově ulici.

Jen o dva roky později byla v Karlových Varech, bývalé centrále sdruženého národního podniku, výroba ukončena a vedení se stěhovalo do Mariánských Lázní. V průběhu dalších desetiletí se podnik ještě mnohokráte přejmenoval, nepřetržitá výroba lahodných oplatek věrných té nejlepší tradici ale v Mariánských Lázních nikdy neustala. Roku 1974 získal podnik dodnes používaný název Kolonáda.

Věrni tradici, otevřeni novinkám

Ani v druhé polovině dvacátého století neustaly snahy o ustavičné zlepšování. Od počátku 60. let začal mariánskolázeňský podnik vyrábět i lázeňské trojhránky, lázeňské oplatky z Mariánských Lázní také vítězily na domácích i potravinářských soutěžích. Polistopadový vývoj postavil místní experty na výrobu oplatků před mnohé nové výzvy. Mariánskolázeňská výroba se musela potýkat s novou konkurencí, která se snažila a snaží  dobrého jména lázeňské pochoutky využít. Milovníci křupavých oplatek ale dobře vědí, že ty pravé 155letou historií ověřené pochoutky, se skrývají pouze pod značkou Kolonáda. Prapor více než stopadesátileté  tradice mariánskolázeňských oplatek  nesou dále nejen tradiční kulaté oplatky, ale i praktické trojhránky nebo třeba oplatky s tabulkou pravé čokolády, které byly letos oceněny jako nejlepší novinka v soutěži Volba spotřebitelů. Kolonáda je totiž značkou sice tradiční, ale také tou, která dokáže překvapit. Ke svému 155. výročí pak značka svým příznivcům přichystala jedno milé překvapení, Tradiční Lázeňské oplatky čokoládové s mandlovou příchutí, které budou provázet oslavy Kolonáda po celý rok 2011.

O společnosti Kraft Foods

S ročním obratem dosahujícím přibližně 48 mld. dolarů, patří společnost Kraft Foods mezi největší světové potravinářské velmoce v sortimentu snacků, cukrovinek a rychlého občerstvení. Jako druhá největší potravinářská společnost na světě Kraft Foods vyrábí vynikající produkty pro své spotřebitele ve více než 160 zemích světa. Mezi nejznámější značky s obratem více než 1 mld. dolarů patří výrobky dnes již kultovních značek, jako jsou sušenky Oreo, NabiscoLU, dále čokolády MilkaCadbury,žvý­kačky Trident, káva Jacobs a Maxwell House, smetanový sýr Philadelphia, sýry, hotová jídla a dresinky Kraft a masné výrobky Oscar Mayer. Zhruba 70 značek kařdoročně přesahuje obrat 100 mil. dolarů. Společnost Kraft Foods (www.kraftfood­scompany.com; NYSE: KFT) je součástí indexu Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor's 500, Dow Jones Sustainability Index a Ethibel Sustainability In­dex.

- make today delicious -