Hlavní navigace

Novinka: zakysaná smetana s bylinkami

[Tisková zpráva] ZAKYSANÁ SMETANA RAJČE S BAZALKOU Z KUNÍNA

Sdílet

Mlékárna Kunín potvrzuje svoji přezdívku „Královna kuchyně“ a spolu se Zakysanou smetanou česnek s bylinkami uvádí na trh další variantu zakysané smetany, tentokráte s rajčaty a bazalkou. Na českém trhu jde o bezkonkurenční mléčné výrobky, do kterých byly přidány vybrané ingredience tak, aby se výsledné produkty daly rychle, jednoduše a všestranně využít při přípravě pokrmů studené i teplé kuchyně.

Zakysaná smetana rajče s bazalkou je novinkou na trhu od července 2010. Obsahuje kromě rajčat a bazalky také kousky papriky a směs koření.  

Zakysaná smetana s rajčaty a bazalkou je stejně jako zakysaná smetana s česnekem a bylinkami určena pro studenou i teplou kuchyni, lze ji použít jako dressing do zeleninových a těstovinových salátů, jako přílohu k masům nebo při přípravě zapékaných pokrmů, výborně se hodí do smetanových omáček i pomazánek, velmi moderně i jako dip k zipsům, či jako zdravá náhrada majonézy na hranolky a ke smaženým pokrmům.

Seriál: U sporáku

Kolik času strávíme za život vařením? Jistě se to liší, ale ani v případech „specialistů na vejce natvrdo a čaj“ to nebude úplně málo. Dejme tomu, že jsme aktivní kuchaři od dvaceti do šedesáti a provaříme průměrně půl hodiny denně. Pak by to byl skoro rok našeho života. To už by stálo zato, uvařit si dobře. Snad vám k tomu napomůže i náš seriál.

Zakysaná smetana rajče s bazalkou je k dostání v běžné maloobchodní síti od července za doporučenou cenu 15,90 Kč (190 g).

Výrazná chuť této ochucené zakysané smetany připomíná slunnou Itálii, neboť italská gastronomie právě rajčata s bazalkou hojně využívá v nepřeberném množství variací. Nabízíme Vám několik kulinářských tipů. Přejeme dobrou chuť.

RECEPTY

Zapečené brambory

Pro 4 osoby, čas přípravy: 1 hodina 15 minut

  • Zakysaná smetana rajče s bazalkou
  • brambory na plátky
  • smetana 31%
  • strouhaný eidam
  • vepřové plátky

Do vymazané zapékací misky naklademe 2 vrstvy brambor nakrájených na kolečka, dochutíme vegetou, pepřem a solí. Na pánvi z každé strany lehce orestujeme plátky masa, okořeníme a položíme na brambory. Hustě zasypeme strouhaným sýrem a prolijeme směsí ze Zakysané smetany rajče s bazalkou naředěné 31% smetanou. Pečeme cca hodinu v troubě pod poklicí, těsně před dokončením poklici sundáme, až sýr zezlátne.

Alternativa: Místo brambor můžeme použít těstoviny, na které klademe malé kousky masa. Zalijeme Zakysanou smetanou s bylinkami a zapečeme.

Kuřecí steak s přelivem ze Zakysané smetany s bazalkou a rajčaty

Pro 4 osoby, čas přípravy: 30 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl, pepř, bylinky
  • lžíce olivového oleje, případně tabasco
  • Zakysaná smetana rajče s bazalkou

Kuřecí prsa okořeníme solí, pepřem a bylinkami a opečeme na roštu z obou stran. Do Zakysané smetany s bazalkou a rajčaty vmícháme lžíci olivového oleje. Pro pikantnější chuť můžeme přidat i pár kapek tabasca a maso na talíři lehce přelijeme připraveným dresingem. Servírujeme s chlebem.

Salát z krabích tyčinek

Pro 4 osoby, čas přípravy: 15 minut

  • čínské zelí (400 g)
  • šalotka (100 g)
  • balení krabích tyčinek (200 g)
  • Zakysaná smetana rajče s bazalkou
  • brandy nebo koňak (0,2 cl)
  • citrónová šťáva
  • limetka a čerstvá bazalka na ozdobu

Čínské zelí nakrájíme na jemné proužky, přidáme nakrájenou šalotku, a nakrájené krabí tyčinky. Do Zakysané smetany s rajčaty a bazalkou vmícháme 0,2 cl brandy nebo koňaku a citrónovou šťávu. Vzniklý dresing pak vmícháme do salátu a můžeme servírovat. Zdobíme limetkou a čerstvou bazalkou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).