Monello – beaujolais mezi olivovými oleji míří počtvrté do České republiky

[Tisková zpráva] Italská tradice příchodu prvního oleje sezóny se začíná pomalu postupně slavit také v České republice. 15. listopadu k nám již počtvrté dorazí Monello – extra panenský olivový olej z první sklizně oliv. Italové tuto specialitu vždy netrpělivě očekávají a těší se, že si Monello vychutnají jen tak s pečivem nebo v sytých podzimních polévkách.

Monello je sezónní delikatesa, kterou vyrábí rodinná firma Monini jen v limitovaném množství, proto ho seženete jen po omezenou dobu od listopadu do ledna.

Tradici příchodu prvního oleje sezony v Itálii založila rodinná firma Monini, která se specializuje na výrobu extra panenských olejů. Od roku 1999 je pro Italy symbolem listopadu první olivový olej sezony – Monello. Zvláštností netrpělivě očekávané speciality od Monini je, podobně jako u prvních sezónních vín, specifická chuť. Ta se každým rokem v závislosti na klimatu a počasí trochu liší. Přesto je pro extra panenský olivový olej Monello charakteristická především výrazná až pronikavá chuť s ovocnými tóny, připomínajícími vůni zelených rajských jablíček.

Nejčerstvější olej sezóny Monello se lisuje z první sklizně oliv, které v říjnu dozrávají na jihu Itálie. Olivy se záměrně nenechají zcela dozrát a sklízí se napůl zelené. Olej se nefiltruje, aby zůstala zachována co nejvíce autentická chuť a nutriční hodnota právě sklizených oliv. Díky tomu je Monello plný přírodních antioxidantů – polyfenolů. To znamená, že je nejen velmi chutný, ale také prospěšný pro zdraví.

Monello je sám o sobě klenot, takže si ho nejlépe vychutnáte jen tak s pečivem, výborně také dotáhne chuť podzimních polévek, jako např. celerového nebo dýňového krému. Nebojte se ho přidat ani do sytých luštěninových jídel nebo jím nahradit majonézu v tradičním českém bramborovém salátu.

Aby si olej zachoval své cenné vlastnosti, uchovávejte ho na temném místě při teplotě do 20°C a rychle ho spotřebujte. Díky svým vlastnostem je Monello nejlepší čerstvé, proto bude v limitovaném počtu lahví v České republice letos k dispozici pouze od 15. listopadu do konce ledna. Seženete ho v hypermarketech Albert v Praze a Brně nebo v e-shopu www.zdravanota­.com za cca. 250 Kč.

  • TIP: Jak si vychutnat první olej sezóny Monello po italsku

Ochutnejte Monello tak, jak to dělají Italové. Na dezertní talířek nalijte trochu drahocenného světle zeleného oleje. Nakrájejte čerstvou křupavou bagetu nebo raději ciabattu, která má  o něco hustší a více pórézní střídku. Do oleje namáčejte natrhané kousky pečiva. Zapíjejte dobrým vínem, které máte rádi. Je to ideální předkrm a způsob, jak naladit své chuťové buňky na další pokrm.

Recept

Celerový krém s Monellem

Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Jednoduše, dotáhněte chuť syté podzimní polévky extra panenským olivovým olejem z první sklizně. Pokud nemáte rádi celer, vyměňte ho za květák nebo hrášek – chuť Monella se v jejich doprovodu rozvine stejně dobře.

Na 4 porce budete potřebovat:
1/2 větší bulvy celeru
1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bio bujónu z kostky)
150 ml smetany ke šlehání
1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
4 tenké plátky slaniny
1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
Sůl a špetka muškátového oříšku
6 lžic extra panenského olivového oleje Monello

1. Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.

2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.

3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.

4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.

O značce Monini

Od roku 1920, kdy byl rodinný podnik Monini v Itálii založen, se specializuje na výrobu extra panenského olivového oleje. Značka Monini byla první v Itálii, která začala vyrábět a prodávat extra panenský olivový olej pro masový trh. Pouze olej v této kvalitě může díky svému přírodnímu zpracování dodat lidskému organizmu důležité zdraví prospěšné látky odpovídající původnímu složení čerstvých oliv.