Zájem veřejnosti o kvalitní potraviny na Plzeňském farmářském trhu je trvalý

[Tisková zpráva] Již tuto sobotu (13. listopadu 2010) se uskuteční předposlední Plzeňské farmářské trhy v roce 2010. Tradiční místo i čas – nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz).

Zájem o autentické produkty neklesá

Od prvních Plzeňských farmářských trhů, které proběhly v květnu, zájem veřejnosti o regionální potraviny vynikající kvality, a dohledatelného původu neklesá. Každé trhy navštěvuje zhruba 3000 lidí. „Ukazuje se, že farmářské trhy nejsou pouhou módní záležitostí. Spotřebitelé již pochopili, že kvalitu spíše najdou mimo běžnou maloobchodní síť. Již se nerozhodují jen podle ceny. Důležitý je pro ně dohledatelný původ a kvalita chápaná mnohem šířeji než je běžné – chuť a vůně, způsob produkce a zpracování, místní či tuzemský původ, absence dochucovadel, konzervantů či stabilizátorů, originalita zpracování a v neposlední řadě osobní přístup prodejců“, vypočítává výhody nákupu na farmářském trhu Tomáš Popp ze sdružení ENVIC. Právě setkávání se s farmáři či zpracovateli, je pro mnoho nakupujících vítanou změnou oproti anonymnímu přístupu v super a hypermarketech. Díky osobnímu kontaktu se spotřebitel dozví o prodávaných produktech vše, co ho zajímá. Atmosféra farmářských trhů láka všechny věkové kategorie spotřebitelů. Návštěvníky Plzeňských farmářských trhů nejsou jen rodiny s dětmi či lidé v produktivním věku, kde by bylo možné předpokládat největší zájem o prodávané potraviny, ale i lidé již v důchodovém věku. Ti vzpomínají na tradiční trhy ze svého mládí. Nejčastěji na trhu hledají domácí vajíčka, zeleninu a ovoce, uzeniny vyráběné skutečně z masa či tradiční pečivo. Jejich zájem je důkazem autenticity prodávaných potravin. Poctivý přístup k surovinám bez náhražek je to, na co vzpomínají a co jim prodejci na farmářském trhu poskytují.

Drobnou nevýhodou farmářských trhů jsou fronty a omezené množství prodávaných potravin. Mimo ohromného zájmu veřejnosti jsou dány i tím, že na farmářských trzích své zboží prodávají malé zemědělské a zpracovatelské, často rodinné, společnosti. Ti prostě více produktů nejsou schopni vypěstovat a zpracovat. Každý spotřebitel si chce také o nakupovaném zboží popovídat, což prodlužuje dobu nákupu. Drtivá většina návštěvníků trhů si však na prvotřídní lahůdky ráda počká. Čekací doba není až tak dlouhá. Pohybuje se v rozmezí maximálně 10 – 20 minut. 

Přehled farmářských trhů na celý týden vždy v pondělí na Vitalia.cz.

Plzeňské farmářské trhy nabídnou širokou paletu potravin

Na Plzeňském farmářském trhu se představí již tradiční i noví prodejci – zelináři z Litoměřicka a Zlínska, ovocnáři z Nebílov, Skočic a Těnovic, pekaři ze čtyř pekáren – Rendl ze Sušice, Pištec z Kolína, Zídkovi z Plzně a pekaři z Dobřan, pěstitelé žampionů z Kaznějova, hlívy z farmy Svatá Máří, kachny přiveze farma NELI, konečně budou i vajíčka ve větším množství z volného odchovu pana Martínka, čerstvé i uzené ryby, mléko z pojízdného mlékomatu, maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Šneberger ze Železné Rudy, Angus meat ze Soběsuk, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, své biouzeniny (biouherák, biolovečák) představí pan Sklenář ze Sasova, zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova, mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov i Těnovic a pan Hruška ze Stvolenské moštárny. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy­.cz.

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Plzeňské farmářské trhy budou pokračovat i v prosinci

Poslední Plzeňské farmářské trhy v roce 2010 se uskuteční v sobotu 4. prosince. Budou to trhy s jedinečnou před­vánoční atmosférou. V roce 2011 budou trhy pokračovat nejspíše ve 14 denním intervalu od března do prosince.