Kouzlo večerní kávy bez kofeinu

[Tisková zpráva] (Nescafé) Večerní posezení u nás často doprovází láhev vína, zatímco v jiných zemích končí den šálkem bezkofeinové kávy. Patent na její přípravu má od roku 1962 náš odborník Zdeněk Žáček, přesto je u nás káva bez kofeinu zahalena řadou mýtů.

Každý milovník kávy by po vyčerpávajícím pracovním dni jistě přivítal šálek tohoto blahodárného moku. Jeho povzbudivé účinky oceníme a využíváme během dne, ve večerních hodinách nás ale od pití kávy naopak odrazují.

Káva bez kofeinu je přitom skvělým večerním společníkem. Zatímco například v Německu se bezkofeinové kávy spotřebuje několikanásobně více, v Čechách se stále potýkáme s předsudky, proč si kávu bez kofeinu nemůžeme vychutnat tak jako kávu klasickou.

Objevují se mýty o tom, že rozpustná káva bez kofeinu není vyráběna z kávových zrn a proto jí chybí typická kávová chuť. Rozšířena je také informace, že je určena především spotřebitelům, kteří špatně snášejí konzumaci kofeinu a ženám v těhotenství. A v neposlední řadě se polemizuje o procesu výroby.

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Všechny uvedené mýty jsou za našimi hranicemi již zbořeny. Ví se, že výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy bez kofeinu jsou kvalitní kávová zrna z kávovníků druhu arabica a robusta. Zelená nepražená kávová zrna jsou zpracována speciální přírodní metodou, při které je ze zrn odstraněn kofein.

Následuje standardní proces pražení a po něm se čerstvě pražená kávová zrna semelou na hrubé částečky, které se louhují v horké vodě pod vysokým tlakem. Vznikne tak hustý koncentrát. Ten se suší dvěma odlišnými metodami – sprejováním nebo vymražováním.

Výrobu kávy bez kofeinu podrobnějipopisuje barista Michal Křižka, člen Institutu kávy: „Na začátku celého procesu jsou vždy zelená nepražená kávová zrna. Kofein se dá potom z kávy odstranit pomocí několika metod. Při výrobě bezkofeinové kávy lze použít přírodní metodu – tzv. švýcarskou ´mokrou´ metodu, která jepovažována za nejšetrnější vůči zdraví."

Základním principem je máčení zelených zrn kávovníku v horké vodě, čímž se vylučuje kofein a některé další látky. Kofein se následně abstrahuje pomocí uhlíkových filtrů. Zrnka kávy se po louhování suší ve speciálních nádržích a potom jsou znovu namočena do vody, již bez kofeinu.

"Tím nasáknou zpět některé látky. Tato operace se opakuje, čímž dochází k úsporám spotřeby vody. Kromě výše uvedené metody existují ještě dvě další, které používají na odstranění kofeinu organická rozpouštědla,” uvádí Michal Křižka.

Instantní kávy Nescafé bez kofeinu jsou vyráběny nejšetrnější švýcarskou „mokrou" metodou odkofeinování kávy, která je založena na přírodní bázi a k odstranění kofeinu používá pouze vodu.

Více informací najdete na www.nescafe.cz a www.vecernikava.cz.