Konzumací kávy chráníme naše zdraví

[Tisková zpráva] Institut kávy: I když je nejčastěji a nejlépe prozkoumanou látkou obsaženou v kávě kofein, obsahují kávová zrna přibližně dalších 200 složek, které mají na lidský organismus pozitivní vliv. Mezi látky s velmi významnými účinky patří zejména skupina látek nazývaných antioxidanty, které se v kávě nachází v takovém množství, že je jejich účinek srovnatelný s antioxidanty v jiných potravinách. Dokonce je i převyšuje.*

Káva obsahuje více antioxidantů než zelený čaj: 

Antioxidanty jsou přírodní látky, které se nachází v různých koncentracích v některých potravinách, jako je např. ovoce, zelenina, víno, káva, čaj, čokoláda apod. Tyto specifické látky jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jsou totiž tzv. zhášeči volných radikálů. Volné radikály vznikají v lidském těle přirozeně v rámci důležitých biochemických procesů (metabolismu), které jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Dále se do něj dostávají ze znečištěného prostředí, potravou a tekutinami. Nadměrné množství volných radikálů, které na nás působí v důsledku špatného stravování, stresem, pobytem ve znečištěném prostředí nebo nadměrným vystavením slunečnímu záření, může urychlovat stárnutí, poškozovat tkáně a eventuálně způsobovat některé nemoci. A tomu právě antioxidanty dokážou zabránit. „Jejich pozitivní účinek je dokázán např. při snižování ukládání cholesterolu do cév, tedy ochraně kardiovaskulárního systému, a existují dokonce studie prokazující zabránění vzniku některých nádorových onemocnění,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, odborný garant Institutu kávy.

Čtěte téma: Zelený čaj – je skutečně tak zdravý?

Vysloužil si pověst všeléku, který nás zaručeně ochrání před rakovinou či infarktem. A jako bonus pomůže bojovat s přebytečnými kily. Není divu, že se ocitl v hledáčku výzkumných týmů.

Volné radikály způsobují oxidační stres

Přebytečné volné radikály, které tělo k běžnému metabolismu nepotřebuje, v lidském těle kolují a hledají molekuly, s nimiž by reagovaly a stabilizovaly se tak. Při tomto procesu se mohou slučovat s molekulami tělních buněk a narušovat tak integritu těch zdravých. Při těchto procesech vznikají další volné radikály a proces se tak neustále opakuje. Výsledkem pak je předčasné stárnutí buněk a poškozování tkání. Je rovněž velmi pravděpodobné, že volné radikály přispívají ke vzniku degenerativních a zánětlivých onemocnění. Tento jev je v odborné terminologii označován jako oxidační stres. I když tělo přirozeně produkuje určité množství antioxidantů, které brání nadměrnému vzniku volných radikálů, příjem antioxidantů v potravě hraje nezbytnou roli při doplňování jejich hladiny v těle a pomáhá udržovat v organismu správnou oxidační rovnováhu.

Káva pozitivně prospívá tělu podobně jako zelený čaj 

Velkou a velmi významnou skupinu látek s antioxidačními účinky tvoří tzv. polyfenoly. K nim je řazena i kyselina chlorogenová (kombinace kyseliny kávové a chinové), v kávě nejhojněji zastoupený polyfenol. Tato látka reprezentuje důležitou část kávových antioxidantů podílejících se právě na zmíněné neutralizaci volných radikálů, tedy ochranně buněčné bílkoviny a DNA. „Káva má tedy díky této skupině antioxidačních látek podobné příznivé antiaterogenní a kardioprotektivní účinky jako zelený čaj anebo červené víno,“ říká doc. Kohout a dodává: „Vlastní obsah antioxidantů v kávě však závisí na druhu a způsobu úpravy kávových zrn.“ 

Čtěte téma: Češi chtějí svého turka

Devět z deseti šálků je v českých domácnostech „kafe s lógrem“. Proč ho Češi mají tak rádi?

Více antioxidantů má Robusta, Arabica je však aromatičtější

Odborní garanti Institutu na základě vědeckých studií konstatují, že až 70 % denně přijatých antioxidantů mohou tvořit právě antioxidanty konzumované v kávě. Podle odborníků má z běžně dostupných druhů kávy druh Robusta silnější antioxidační potenciál než více konzumovaná Arabica. Naproti tomu však Arabica vyniká intenzivnější kávovou chutí a aroma. Vzhledem k uvedeným faktorům je tedy z hlediska zdravotních účinků vhodné střídat oba druhy kávy, případně používat k přípravě kávy kávové směsi, které obsahují směsi robusty i arabiky.

Institut kávy zahájil svoji činnost v dubnu 2010. Jeho zakladateli a garanty jsou přední český specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě). 

Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovněž provozovatelem webové stránku www.institutka­vy.cz, kde najdou zájemci množství informací nejen o pěstování a výrobě kávy a jejím složení, ale i vlivu její konzumace na lidský organismus. Součástí webu jsou i krátká videa, která na pravou míru uvádí nejrůznější mýty týkající se konzumace kávy, jako například, že káva zvyšuje krevní tlak nebo způsobuje dehydrataci organismu.

* Zdroj: Richelle, M. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 3438–3442, 2001.