Káva za volantem může zachránit život

[Tisková zpráva] Řidiči, káva je vhodná nejen před jízdou, ale i během ní

Statistiky nehodovosti jsou v České republice stále tragické. Více než dvě třetiny všech nehod způsobených najetím vozidla vznikají nepozorností a v dalších asi jedenácti procentech se k ní přidává únava. Pokud se chystáte na delší cestu, měli byste se podle doporučení lékařů a odborníků dobře vyspat, před jízdou se občerstvit a povzbudit šálkem kvalitním kávy.  

Podle statistiky dopravních nehod Policie ČR sice dochází k vyššímu počtu dopravních nehod během dne (cca 78 %), v noci má však vyšší procento nehod tragičtější následky. Přitom lze řadě dopravních nehod předejít dodržováním základních pravidel. Abychom za volant usedli v dobré formě, čilí a klidní, měli bychom dodržovat doporučené desatero. Dostatek odpočinku, pohodlí za volantem, pitný režim a stravování – to jsou jen vybrané rady, které bychom neměli podceňovat. Nedostatek tekutin může vyvolat bolesti hlavy, podráždění, závratě a poruchy v soustředění. Energeticky těžká a mastná jídla mohou zase přispět k únavě a nevolnosti.

Mezi oblíbený a odborníky doporučovaný povzbuzující nápoj patří určitě káva, i když ji pravidelně pije jen cca 10 % řidičů a řidiček. Dále mezi ně patří i energetické nápoje obsahující kofein s povzbuzujícím účinkem. Z kávy je kofein vstřebáván průměrně v průběhu 10–20 minut, jeho působení však závisí i na dalších okolnostech, jako je například zdravotní stav konzumenta, kombinace kávy s jídlem anebo léky. "Obecně je vstřebávání kofeinu z kávy z trávicího systému rychlé a je dokončeno do 45 minut, nejvyšší hladinu kofeinu v krvi zjišťujeme 15 – 120 minut po požití. Nejvýhodnější je konzumace kávy rozložená do delšího časového úseku, což zajišťuje zvýšení pozornosti, výkonnosti a schopnosti koncentrace,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, garant Institutu kávy. Kohout navíc doporučuje kávu konzumovat také během cesty, například z příruční termosky. Při řízení bychom ale neměli manipulovat s nápojem, nýbrž zastavit, projít se, občerstvit se, odpočinout si a získat energii na další jízdu.

Jak účinkuje kofein?

V lidském organizmu funguje kofein jako stimulátor nervové soustavy (CNS), dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Větší množství kofeinu (tj. více než 3 mg/kg tělesné váhy – cca ve 2 šálcích kávy) oddaluje spánek a redukuje jeho trvání. Moderní vědě jsou známy účinky kofeinu, jako je stimulace metabolismu a zvýšení schopnosti reagovat. Normální pití kávy nemá negativní vliv na zdravého jedince, i když je známo, že ne každý snáší kofein stejným způsobem.

Institut kávy zahájil svoji činnost v dubnu 2010. Jeho zakladateli a garanty jsou přední český specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě). Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus. Institut kávy je rovněž provozovatelem webové stránku www.institutka­vy.cz, kde najdou zájemci množství informací nejen o pěstování a výrobě kávy a jejím složení, ale i vlivu její konzumace na lidský organismus.