Jak se vyvarovat chřipce či nachlazení

[Tisková zpráva] Česká asociace pro speciální potraviny informuje o tom, jak můžeme předcházet chřipce či nachlazení.

S příchodem zimních měsíců nastává zvýšené riziko nachlazení či chřipky. Proto je potřeba našemu tělu dodávat větší množství vitamínů a minerálů, které příznivě ovlivní jeho fungování a pomohou zvýšit imunitu. Ideálním způsobem, jak tělu potřebné látky dodat, je správná životospráva. V moderní době můžeme našemu organismu potřebné látky poskytnout také pomocí kvalitních potravinových doplňků.

Prevence před nachlazením spočívá především v posilování obranyschopnosti organizmu a dodržování zdravého životního stylu. Základem je otužování, pestrá zdravá strava bohatá na ovoce a zeleninu, dostatek pohybu a v zimních měsících také vhodná volba oblečení, abychom zabránili prochladnutí organismu. Ne vždy jsme schopni ovšem všechny tyto zásady dodržet a tělo vystavujeme nepříznivým vlivům, které imunitnímu systému příliš nepřidají.

Díky moderním technologiím můžeme tělu dodat potřebné látky ve formě potravinových doplňků, které jsou schopny ve velké části zastoupit látky, jež jsou obsaženy ve zdravých potravinách. Těch je v současnosti na českém trhu nepřeberné množství a lze si tak vybrat ze široké nabídky, ne všechny produkty jsou ovšem stejně kvalitní. Proto je třeba jejich výběru věnovat větší pozornost. Případně jejich volbu konzultovat s lékařem či lékárníkem a vyvarovat se koupi neznámých výrobků na tržnicích nebo prostřednictvím nerenomovaných internetových obchodů.

Největší podíl na funkci imunitního systému lidského organismu má lymfatická tkáň tenkého a tlustého střeva. Funkcí imunitního systému je obrana organismu před toxickými látkami, které se dostávají do těla potravou či z prostředí, ve kterém žijeme. Fyziologická funkce imunitního systému v trávicím ústrojí závisí jednak na bakteriích žijících na povrchu střevní sliznice, tak také na složení naší denní stravy.

Mezi látky, které pozitivně ovlivňují funkci imunitního systému, patří stopové minerály (měď, zinek, selen), vitaminy (A, B komplex, C, E, K) a některé další složky, které nazýváme nutraceutika. Jsou to rostlinné antioxidanty, polynenasycené mastné kyseliny, ve vodě rozpustné nestravitelné oligosacharidy (tzv. prebiotika), ale také některé bakterie označované jako probiotika. „Rozhodnutí jaký doplněk stravy je vhodný pro náš organismus by mělo být uděláno po rozmluvě s lékárníkem či ošetřujícím lékařem a mělo by vycházet ze znalosti naší denní diety a zdravotního stavu,“ říká MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. a dodává: „Podzim, s malým počtem slunečných dnů, je roční období, kdy imunitní systém potřebuje cílenou podporu.“

Některé doplňky stravy, které příznivě ovlivňují imunitní systém, můžeme užívat celý rok bez omezení, patří mezi ně zejména prebiotika a probiotika. S těmito stimulátory střevního imunitního systému se člověk setkává denně ve fermentovaných mléčných výrobcích. Také polynenasycené mastné kyseliny jsou každodenní součástí naší stravy. Pro ně však platí, že by měl být určitý poměr mezi omega-6 a omega-3 polynenasycenými kyselinami. V našich zeměpisných podmínkách není tento poměr dobrý a doporučuje se jej upravovat doplňky stravy, které obsahují omega-3 kyseliny (rostlinné a rybí oleje).

Česká asociace pro speciální potraviny