Dobrodružství čaje a gastronomie

[Tisková zpráva] Chefs and the Teamaker – Mezinárodní setkání mistrů v gastronomii na Sri Lance

Obrovský úspěch zaznamenala česká gastronomie na druhém ročníku mezinárodního setkání šéfkuchařů Chefs and the Teamaker, kterou organizuje rodinná společnost Dilmah, přední světový výrobce čerstvého čaje. Akce se přímo na Sri Lance zúčastnilo 14 zemí. Českou republiku reprezentoval Radim Gerlich, který zaujal originalitou a výjimečnou chutí v kategoriích „horký nápoj“ a „hlavní chod“.

Tématem setkání bylo spojení čaje, nápoje 21. století, s kulinářským uměním. Cílem bylo ukázat, jak používat čaj jako běžnou surovinu k vaření. „Byl to velmi inspirující zážitek. Čaj je skutečně nedoceněnou surovinou v gastronomii a jsem rád, že jsem poznal, jak celý proces pěstování a zpracování čaje vlastně probíhá,“ řekl Radim Gerlich. Ten zaujal mezinárodní degustátory především svým „horkým nápojem“ a „hlavním chodem“.

Čtěte téma: Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Popíjení zeleného čaje má v Číně tradici téměř pět tisíc let. Mnohem později objevily kouzlo zeleného čaje i „západní“ civilizace. Vysloužil si pověst všeléku, který nás zaručeně ochrání před rakovinou či infarktem. A jako bonus pomůže bojovat s přebytečnými kily. Není divu, že se ocitl v hledáčku výzkumných týmů. 

Jako horký nápoj jsem zvolil černý čaj Dilmah English Afternoon s trochou jemného bílého rumu, skořicí a kardamonem, vlastně takovou variaci na naše vánoční čaje,“ uvedl Gerlich s tím, že tímto nápojem byli nadšeni snad všichni účastníci od Japonska po Chile. Jako hlavní chod Roman Gerlich servíroval jehněčí kotletky s polentou vařenou v čaji Dilmah Ceylon Supreme, které vzbudily stejný obdiv a uznání.

Srí Lanka patří k největším vývozcům čaje na světě, a proto nabízí účastníkům kulinářského setkání ty nejlepší podmínky a zážitky. Šéfkuchaři se seznámili s ortodoxním zpracováním čaje, sami si vyzkoušeli ruční sběr čajových lístků na nádherných plantážích patřící zakladateli společnosti Dilmah – Merillu J. Fernandovi. Seznámili se také se zpracováním čaje, ke kterému dochází během několika hodin po sběru a nahlédli do jedné z nejmodernějších balíren čaje.

Rozhovor: Čajovny by měly své zákazníky vychovávat v pití čaje

…říká spolumajitel sítě Dobrých čajoven.

Každý šéfkuchař prezentoval recepty nejen na horké a ledové nápoje z čaje, ale také na hlavní chod nebo dezert s využitím surovin, typických pro danou zemi, ze které pochází. Další část programu byla cesta po Sri Lance, na které se účastníci nejen naučili vše o čaji, o jeho zpracování, o jeho blahodárných účincích na lidské zdraví, ale také se seznámili s charitativními projekty, kterými společnost Dilmah a jeho nadace MJF podporují místní komunitu.


Rodinná firma Dilmah, nabízí 100% přírodní, pravý cejlonský čaj. Čaje Dilmah jsou baleny přímo na Sri Lance během několika dní po ručním sběru čerstvých čajových lístků z čajových plantáží, aby si zachovaly čerstvost a vůni. Výhradním distributorem pro Českou republiku je spol. Espresso s.r.o., www.espressobar.cz