Co se opravdu skrývá za označením light?

[Tisková zpráva] „Je velmi dobré, že se lidé snaží myslet na svoje zdraví a upravují svoji životosprávu. Zákazník by si však měl vždy pořádně prohlédnout etiketu s nutričními hodnotami. Většinou platí to, že pokud výrobek obsahuje menší procento tuku, tak je to hned nahrazeno větším množstvím cukru, což například pro diabetiky může mít velmi negativní účinky,“ řekl Luigi Gratton, viceprezident pro lékařství a vzdělávání Herbalife.

Označování výrobků slovem light není zákonem nijak limitováno. Výrobci si tedy nemusejí lámat hlavu, jaké výrobky označí za „lehké“. Zákazník je tedy často oklamán dobře vypadajícím výrobkem, který slibuje něco, co nelze splnit. Může se dokonce stát, že odtučněný jogurt je doplněn tzv. „éčky“, na které mohou být různí lidé alergičtí. Z toho důvodu se light výrobky nedoporučují podávat dětem.

Čtěte téma: Hraška, lze smažit zdravě? 

Hraška se stala hitem letošních farmářských trhů. Prý je s ní smažení zdravé. Je to vůbec možné? K čemu všemu lze tuto žlutou směs z hrachu a obilovin používat?

Potraviny označované jako „lehké“ mívají vysoký glykemický index. „V případech, kdy má jídlo vysoký glykemický index, konzumenti velmi brzy po snědení takového výrobku nabývají opětovného pocitu hladu a sahají po dalším občerstvení,“ dodal Gratton. Dalším negativním aspektem je, že lidé u potravin automaticky považují označení „lehké“ jako synonymum pro zdravé. To vede k tomu, že si na talíř dovolí dát mnohem větší porce.

„Light výrobky nejsou alfou a omegou hubnutí. Každý z nás je jedinečná osoba, se svými vlastními potřebami. Proto našim zákazníkům vždy nabízíme podporu od našich nutričních poradců, jež jim můžou s dosažením kýženého výsledku pomoct,“ doplnil Gratton.

Zákazníci by si při vybírání „zdravých“ výrobků měli pečlivě přečíst nutriční hodnoty, které vypovídají o tom, která složka je eliminována a čím je případně nahrazena. V případě, že si stále nejsou jisti, měli by kontaktovat svého praktického lékaře nebo odborníka na výživu.