Češi konzumují mořské ryby v konzervě

[Tisková zpráva] Téměř celá česká populace se domnívá, že mořské ryby jsou zdravé (97 %) a pouze 6,4 % Čechů mořské ryby vůbec nekonzumuje.

Přestože 60 % obyvatel uvádí, že jí mořské ryby několikrát měsíčně, spotřeba mořských ryb v České republice je v porovnání se zeměmi západní Evropy stále nízká. Češi mají mořské ryby rádi pro jejich specifickou chuť (95 %) a zdravotní benefity (78 %). Z průzkumu, který v červnu 2010 realizovala značka Rio Mare, dále vyplynulo, že většina konzumentů preferuje mořské ryby v konzervě (48 %), zejména tuňáka. Konzervy mohou plnohodnotně nahradit výživové hodnoty čerstvých ryb, pokud je maso kvalitní a šetrně zpracované.

Mořské ryby konzumuje několikrát měsíčně až 60 % Čechů. Konzumenti mořských ryb nejčastěji oceňují jejich specifickou chuť (95 %) a zdravotní benefity (78 %). 97 % Čechů si uvědomuje, že ryby jsou zdravé, pouze 3,7 % jich odmítá mořské ryby konzumovat z důvodu chuti. Vůně mořských ryb odrazuje 2,5 % Čechů.

Čtěte také: Dáme si do nosa – lososa!

Růžové, pevné maso, s jen slabou vůní rybiny, málo kostí … a ta chuť! Přečtěte si, na co si dát pozor při nákupu a jak pak rybu připravit. S omáčkou, v marinádě?

Z průzkumu dále vyplynulo, že 48 % Čechů kupuje několikrát do měsíce mořské ryby v konzervě, nejčastěji tuňáka. Jednou měsíčně ho konzumuje 64 % Čechů, v průměru si ho dopřáváme 16 x ročně. Preferování konzervovaných mořských ryb může být z pohledu zdravé výživy správné. Specialita na výživu ing. Petr Havlíček vysvětluje: „Mořské ryby bychom měli konzumovat několikrát do týdne, protože jejich maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny A a D, vápník, železo, fosfor a především jód. Navíc je bohaté na „zdravé“ tuky, kteréobsahují n-3 nenasycené mastné kyseliny, které získávají mořské ryby do těla z planktonu. Je ale třeba pečlivě vybírat. Domnívám se, že je často lepší vybrat opravdu kvalitní konzervované rybí maso, než  zvolit čerstvé ryby z farmového chovu, kde jsou ryby krmeny nekvalitní potravou. Stejně tak není dobré konzumovat mražené ryby s přidanou vodou, která tvoří až 30 % hmotnosti. V některých případech tyto mražené ryby obsahují dokonce aditiva, která vodu v rybě udržují.“

Dobrou volbou jsou rybí produkty Rio Mare, které nabízejí širokou nabídku kvalitních konzervovaných ryb – tuňáka, sardinky a lososa. Značka Rio Mare si zakládá na výběru nejkvalitnějšího masa, které šetrně zpracovává. Stejně tak další suroviny (rostlinné oleje, obilniny, luštěniny, zelenina) používané při výrobě konzerv Rio Mare musí být také vysoce kvalitní.

Graf 1: Jaké mořské ryby (zpracování) preferujete?

Graf 2: Jaké druhy konzervovaných mořských ryb nejčastěji jíte?

Průzkum byl pro značku Rio Mare realizován společností STEM/MARK v červnu 2010 na reprezentativním vzorku 628 respondentů.