Vejce


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Vejce domácí drůbeže jsou důležitou částí lidské potravy. Mají velmi vysoký obsah bílkovin, a tak celkově dobrou výživovou hodnotu, obsahují všechny aminokyseliny nezbytné pro člověka, a to v nejlepším poměru ze všech běžných potravin. Jsou také hodnotným zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Vejce jsou v České republice velice oblíbenou potravinou – průměrný Čech každoročně zkonzumuje asi 250 vajec. Naše spotřeba je vyšší, než vyprodukujeme, a tak se k nám vejce dováží z okolních zemí. A to i přesto, že u nás žije asi 10 milionů nosnic.

Vejce se třídí do dvou základních tříd podle jakosti. Třída  A jsou čerstvá vejce určená pro maloobchodní prodej. Vejce třídy B jsou určeny pouze pro průmyslové zpracování.

Co musí být na vajíčkách?

Povinné údaje na obalech při nákupu v obchodě:

1. Jméno nebo adresa podniku, který vejce balil nebo nechal zabalit.

2. Rozlišovací číslo třídírny (např. „CZ 123“) je přiděleno SVS a znamená schválení provozovny, která vejce třídí a balí. 
POZOR! NEZNAMENÁ TO VŠAK, ŽE PŮVOD VAJEC JE Z TÉHOŽ STÁTU! – viz dále bod Kód producenta na vejci

3. Hmotnostní skupina
podle hmotnosti se vejce třídí do skupin

S = small – do 53 g
M = middle – 53 až 63 g
L = large – 63 až 73 g
XL = extra large – nad 73 g

4. Počet balených vajec

5. Datum minimální trvanlivosti spolu s doporučením patřičného skladování vajec třídy A.

Obecné podmínky skladování je uchováván v suchu, chránění před sluncem a skladování a přeprava při teplotě +5°až +18°C.

Datum minimální trvanlivosti je zpravidla 21 dní u nebalených vajec a 28 dní u vajec balených. Je dobré sledovat, aby se prodávala nejpozději 7 dní před uvedeným datum minimální trvanlivosti.

6. Metoda chovu nosnic u třídy A

7. Vysvětlení významu kódu producenta uvedeného na jednotlivých vejcích

Povinné údaje na vejcích:

Každé vejce zakoupené v obchodě obsahuje kód řídící se vyhláškou (např. značení 1 CZ 1234 L). Tento kód se skládá ze čtyř částí:

1. První číslice označuje metodu chovu nosnic:
0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (bio)
1 – vejce nosnic ve volném výběhu
2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
3 – vejce nosnice v klecích

2. Kód producenta na vejci – ZJISTÍTE PŮVOD VAJEC:
CZ – Česká republika
DE – Německo
PL – Polsko
LT – Litva
NL – Nizozemí

3. Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství (chovu) – u vajec z českého chovu je přiděleno SVS.

4. Hmotnost – viz výše údaje na obalech
Vyhláška dále stanovuje, že vejce třídy jakosti A se uchovávají při nekolísavé teplotě prostředí v rozmezí 5 až 18 °C a že čerstvá vejce lze prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti.

Při nákupu přímo od chovatele:

Při nákupu přímo od chovatele musí být viditelně označeno datum minimální trvanlivosti a informace o chovateli. Vejce mohou být prodávána nejpozději 21 dní po snůšce.

Na co si dát pozor?

Při nákupu vajíček si dobře zkontrolujete datum jejich spotřeby a snažte se kupovat co možná nejčerstvější. Pokud už vajíčka máte doma, a nejste si jistí jejich čerstvostí, udělejte jednoduchý test. Čerstvá vajíčka se po ponoření do vody ani nehnou, starší naopak kvůli vzduchové bublině vyplavou na povrch. Odradit by vás také měl už jen náznak zápachu nebo prasklá skořápka.

Dále potom na metodu chovu značenou písmeny a kód producenta, podle kterého zjistíte zemi původu vajec.

Pokud jsou prodávána vařená a barvená vejce, jsou považována za výrobky z vajec, minimální trvanlivost a podmínky skladování pak určuje sám výrobce a také za ně odpovídá.

Sýry Med        

Názory na Vejce