Rýže


Autor: Isifa.cz

Co je to rýže?

Rýže je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin světa. V neloupaném stavu má spoustu tvarů a barev, od hnědé, přes červenou a fialovou až po černou. Podle způsobu pěstování a zavlažování rozlišujeme dva typy rýže – rýži vodní, bažinnou, pěstovanou v nížinách s tradičním zaplavováním políček. Druhým typem rýže je rýže suchá, horská. Zrna vodní rýže jsou větší, ale rýže má také náročnější podmínky, potřebuje spoustu péče a kromě vody také hodně světla a tepla.

Rýže, jako součást naší potravy, je hypoalergenní a velmi dobře stravitelná. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a některé minerální látky. Je velkým zdrojem rostlinného škrobu. Díky své snadné stravitelnosti je vhodnou součástí šetřících diet.

Podle technologické úpravy rýži rozlišujeme na:

Neloupaná rýže – na trhu málo obvyklá, zrna jsou jen vymlácená – bez odstraňování slupky. Je nejbohatší na vlákninu a mikroživiny, ale vaří se déle.

Přírodní rýže („natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně obroušenou) slupku a neporušený klíček, obsahuje proto vysoké množství vitaminů B1, B2, B6, E, hořčíku, fosforu a vápníku. Kvůli vyššímu obsahu tuku snadněji žlukne. Má oříškovou chuť, vaří se déle (cca 30 minut), potřebuje více tekutiny a i po uvaření je pevnější na skus.

Leštěná (bílá) rýže – loupáním a poté broušením (leštěním) je zbavena nejen vnější slupky, ale i klíčku a povrchové vrstvy zrna. Je trvanlivější, nežlukne tak snadno, ale ztrácí značný podíl vitamínů a minerálních látek.

Předvařená rýže – z bílé loupané rýže působením zvýšené teploty bez přidání vody. Vaření trvá cca jen 10 minut, ale má nízký obsah živin.

Rýže parboiled – upravená zvláštním postupem, při vaření se nelepí, vitamíny a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vyluhují. Doba vaření je kratší než u rýže natural.

Vedle toho existují ještě zvláštní druhy rýže:

Rýže Basmati – dlouhozrnná neloupaná rýže z Indie či Pákistánu, je specifická svým výrazným oříškovým aroma. Prodává se neleštěná, před vařením je ji třeba pořádně proprat, pro její vaření je potřeba méně vody, po uvaření by se neměla lepit a zrna by měla zůstat stále oddělená a sypká.

Rýži Basmati je podobná texaská rýže „Texmati“.

Jasmínová rýže – po květinách vonící aromatická rýže, po uvaření se lepí, hodí se proto k přípravě nákypů apod.

Rýže Patna – nejkvalitnější dlouhozrnná rýže, má neutrální chuť a po uvaření se nelepí.

Divoká (indiánská) rýže – není opravdovou rýží, jsou to semena severoamerické vodní trávy, sbírá se ručně a je proto velmi drahá, často se prodává ve směsi s dlouhozrnnou rýží. Vaří se dlouho, asi 45 minut, má dlouhá tmavá zrna s vysokou nutriční hodnotou.

Hnědá, červená, černá, fialová rýže  – původní neloupaná rýže, která má barevné slupky. Po jejím uvaření se obarví i zrnka.

Čeho si všímat?

1. Popis výrobku

Zda výrobek skutečně obsahuje to, co je napsáno na obalu.

2. Země původu

Pěstování rýže je specifické pro jihovýchodní Asii, je třeba si hlídat typické oblasti pro pěstování rýže. Divoká rýže naopak roste pouze v Severní  Americe.

3. Obalu

Zda obal není poškozený, natržený či kontaminovaný hmyzem a jinými škůdci.

 Galerie: Druhy rýže

Ryby        

Názory na Rýže