Mléko


Autor: Isifa.cz

Co je mléko?

Mléko je produkt mléčné žlázy savců. Má vyvážený poměr hlavních živin lidské potravy. Obsahuje bílkoviny, vysoký podíl vápníku, vitamíny A, D, B12 nebo B1. Kromě toho je v něm přítomen také selen, který zpomaluje stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému.

Kysané mléčné výrobky pomáhají díky aktivním bakteriím udržovat rovnováhu mikroflóry střev, podporují peristaltiku a zabraňují tak usazování nežádoucích mikroorganismů ve střevech – napomáhají tak trávení, a působí na zmírnění zácpy.

Čeho si všímat?

1. Obsah tuku

Obsah tuku v mléce (%)

  •  plnotučné mléko (standardizované) – musí mít obsah tuku nejméně 3,5 %,
  • plnotučné selské nestandardizované mléko - obsah tuku stejný jako byl v mléce po nadojení, ale nejméně 3,5 %,
  • polotučné - obsah tuku mezi 1,5 % a 1,8 %.,
  • nízkotučné (odstředěné) nejvýše 0,5 % tuku

2. Způsob tepelného ošetření

Konzumní mléko musí být vždy tepelně ošetřené, aby byla zaručena jeho zdravotní nezávadnost. Rozlišujeme několik druhů tepelného ošetření mléka – pasteraci, vysokou pasteraci, UHT a sterilaci. Podle druhu tepelného ošetření má pak mléko různou dobu trvanlivosti a různé chemické a senzorické vlastnosti.

Pasterací či vysokou pasterací je ošetřeno tzv. čerstvé mléko.

Sterilací či metodou UHT (ultra heat treatment) je ošetřeno tzv. trvanlivé mléko.

Syrové – mlékárensky neošetřené mléko se smí prodávat jen spotřebiteli jen v místě produkce a jen od zdravých zvířat z chovu prostého nebezpečných nákaz.

3. Datum spotřeby

U trvanlivého mléka se uvádí datum trvanlivosti. U mléka čerstvého datum použitelnosti, viz CHYTRÝ NÁKUP.

Na co si dát pozor?

Mléko patří mezi potraviny, které se snadno kazí působením mikroorganismů. Je proto nutné brát v úvahu <a>datum použitelnosti uvedené na obalech mléka a mléčných výrobků a uchovávat je výhradně v chladničce. Tzv. „trvanlivé“ mléko označené datem trvanlivosti, které je v důsledku tepelného ošetření odolnější vůči kažení, je nutné udržovat v chladničce po otevření obalu. U takto ošetřeného mléka by nedošlo k tradičnímu zkysnutí, ale k hydrolýze tuku a bílkovin za vzniku hořkých a žluklých produktů.

Mléko se uvádí na trh ochucené nebo neochucené. Zákonem je ale povoleno jeho obohacení o mléčné bílkoviny, minerální soli nebo vitamíny. Je také dovoleno snižovat obsah laktózy (mléčného cukru), vůči které trpí část obyvatelstva intolerancí, na glukózu či galaktózu.

„Mléčný nápoj“ je mléčný výrobek, u něhož tvoří více než 50 % hmotnosti mléko nebo syrovátka. Totéž platí i pro ostatní výrobky označené jako „mléčné“.

  • smetana minimálně 10 % tuku
  • zahuštěná smetana minimálně 15 % tuku
  • smetana ke šlehání (šlehačka) minimálně 30 % tuku
  • vysokotučná smetana minimálně 35 % tuku

Název mléko se nesmí při označování používat pro nápoje, které nejsou produktem mléčné žlázy savců, ale jsou vyrobeny např. ze sóji, ovsa apod.

GALERIE: Náhražky mléčných výrobků

Jogurty Máslo        

Názory na Mléko