Voda by měla být stálým společníkem vína. Věděli jste to?

Mnozí z nás si jako nejlepší doplněk k dobrému vínu představí například kvalitní sýry nebo olivy. Podle odborníka je ale třeba přidat ještě něco.

O tom, jak si opravdu správně vychutnat kvalitní víno, ví většina z nás nejspíše akorát toto: zkontrolovat barvu, zatočit, přivonět, ochutnat, nakonec pronést něco jako: „Hmmm, skvělý květinový nádech!“ a při troše štěstí budeme vypadat, že tomu rozumíme. K tomu si dát ještě sýr a olivy a jsou z nás hotoví gurmáni a znalci. Ke správnému pití vína ale patří hlavně kvalitní voda!

Voda je základ

Jistě, říká se, že po dobrém víně hlava nebolí, takže proč si ho kazit vodou? I v dobrém víně je alkohol, a ten dehydruje, i když je víno sebevíc kvalitní. Proto je nutné mít při pití vína vodu vždy po ruce. Navíc pití vody k vínu má i jiný, překvapivější a jistě zajímavější význam. „Důvody pro pití vody k vínu jsou hned dva. První je zdravotní – nejen, že je pro správnou funkci organismu nutné pít dostatečné množství tekutin (2,5 – 3,5 l denně) a víno se do spotřebovaných tekutin nepočítá, ale voda je velmi důležitá pro plynulé a bezbolestné odbourávání ethanolu v těle. Druhý je senzorický – po doušku vína je třeba osvěžit chuťové pohárky douškem vody,“říká Branko Černý, prezentér vín, spoluautor několika odborných publikací s vinařskou tematikou a držitel degustátorského osvědčení. Pokud si tedy ke sklence vína dáte i nějakou tu sklenku vody, nejen že se „udržíte déle na nohou“ a ráno vás nepřekvapí nepříjemná kocovina, ale také tím umocníte chuťový zážitek z vína.

A jak bychom měli víno vodou doplňovat?

Důležité ale je také vědět kdy a kolik vody vypít, jediná sklenka vody během celého večera jistě nepostačí. „Začínat bychom měli vždy jednoznačně vodou. Osvěžíme ústa, chuťové pohárky i mysl. Prvním douškem vody se ideálně připravíme na konzumaci degustačního doušku vína, v průběhu večera by pak měl konzument vypít více vody, než vína. Ze zdravotních, chuťových i společenských důvodů. Nejméně dvě ku jedné, ideálně tři ku jedné,“ vysvětluje pan Černý. Navíc je voda, díky tomu, že pomáhá regenerovat chuťové pohárky, skvělým přechodem mezi jednotlivými druhy vína či mezi pokrmem a vínem.

Která voda je „ta pravá“?

Jak ale vybrat tu správnou vodu? Hodí se k některému druhu vína spíše voda pramenitá a jinému třeba minerálka stejně tak, jako se jednomu vínu hodí hovězí maso a k druhému ryba? „Tady už bychom se pouštěli do velmi sofistikovaných hrátek,“ směje se pan Černý. „ Určitě bychom mohli vyvodit, že čím je lehčí víno, tím musí být voda neutrálnější a naopak, že k hutnému červenému mohu nabídnout i středně mineralizovanou vodu. Neumím si však představit praktickou aplikaci, kdy v průběhu menu měním nejen láhve s vínem, ale také láhve s vodou. Já osobně i celý projekt Král vín doporučujeme a k vínu podáváme pouze vodu čistou, pramenitou a minimálně mineralizovanou. A jednoznačně neperlivou. I když se nad tím řada konzumentů podivuje, voda má svou chuť a vůni. K vínu musíme najít vodu, jejíž chuť nebude příliš výrazná a vůně bude zcela neutrální. Proto nám budou překážet minerály svou slaností či výrazným buketem. Navíc by chuť měla být oblá, svěží a pozitivní. Nejlepší vodu najdeme v horských studánkách, ale u nich se nacházíme málokdy. Mezi balenými vodami jednoznačně preferuji Aquilu, kterou dlouhodobě s vínem testujeme a párujeme,“ dodává degustátor.

Aby víno chutnalo opravdu tak, jak má, musí mít také správnou teplotu, je tomu u vody také tak, má nějakou ideální teplotu, při které by se měla k vínu podávat? „O doporučení nějaké autority nevím. Nejlepší mi vychází přizpůsobit teplotu vody teplotě vína. U bílých vín či sektů bude chladnější, pod 10°C, u červených vín se může přizpůsobit pokojové teplotě vína. Nikdy by neměla voda víno přebíjet, vždy by měla kráčet ruku v ruce,“odpověděl Branko.

Až si tedy příště nalijete sklenku vína, nezapomeňte si k němu nalít i Aquilu. Pomůžete tak nejen svému zdraví, ale také potěšíte své chuťové buňky. Právě kvalitní voda je totiž tím nejlepším doplňkem, který si k vínu můžete dopřát.

Král vín České republiky je největší český vinařský projekt, který je pořádán od roku 2009 pod vedením prezentéra vín Branka Černého, každoročně představuje a srovnává vína českých a moravských vinařství. V rámci této soutěže se pořadatelé zaměřují také na vodu, kterou nabízejí degustátorům i hostům jako ideální doplněk k vínům. „Po dlouhém zkoumání jsme pro hosty projektu Král vín České republiky vybrali pramenitou vodu Aquila a již řadu let se nám osvědčuje,“ dodává Branko Černý k tématu harmonizace vody s vínem.