Osm zajímavostí, které jste nevědeli o makulární degeneraci

Makulární degenerace je závažné a obtížně léčitelné oční onemocnění. Přečtěte si osm zajímavostí o chorobě, kterou můžete mít, aniž byste o tom vůbec věděli.

 

1. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je nevratné a jen omezeně léčitelné oční onemocnění, které je ve vyspělých zemích nejčastější přičinou ztráty zraku u pacientů nad 50 let.

2. Rizikovými faktory pro vznik onemocnění jsou například: kouření, nadváha, časté vystavení očí škodlivému záření a nedostatečné zásobení organismu potřebnými látkami.

3. Typickým počátečním příznakem, podle kterého lze onemocnění rozpoznat, je zvlnění dříve rovných linií (například rohů domů či dopravních značek). Mozek však má schopnost drobné poruchy vidění neutralizovat, případně je maskovat dobrým fungováním druhého oka, a tak pacient nemusí vůbec přijít na to, že je něco špatně.

4. Onemocnění vzniká tak, že s přibývajícím věkem se na rozhraní mezi sítnicí a krevním oběhem hromadí odpadní látky metabolismu. Tyto degenerativní procesy se projeví poruchami vidění, které jsou výsledkem poškození fotoreceptorů sítnice a strukturálních změn zadního pólu oka.

5. Odhalit riziko věkem podmíněné makulární degenerace může každý v teple svého domova. Stačí použít tzv. Amslerovu mřížku, která je jednoduchou pomůckou, jež připomíná čtverečkovaný blok pro hraní piškvorků. Stačí se zadívat střídavě jedním a poté druhým okem na bod uprostřed mřížky přibližně ze vzdálenosti 30–40 cm a pátrat, zda není síť čtverečků někde porušena či zvlněna.

6. Zdravá strava a zdravý životní styl jsou jedinou opravdu účinnou prevencí onemocnění, neboť odborníky byl potvrzen příznivý vliv karotenoidů luteinu a zeaxantinu v kombinaci s antioxidačními vitamíny a minerály (vitamíny C, E, zinek, selen, hořčík) a esenciálními omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami na zpomalení progrese VPMD.

7. Nejlepšími zdroji účinných látek je strava bohatá na ryby, listová a barevná zelenina a ovoce či vhodné potravinové doplňky s výše zmíněnými látkami (např produkty Protectum Vital, Protectum Ginkgo Extra či Protectum Omega 3).

8. Makulu a smyslové buňky sítnice chrání před poškozením nadměrným světlem právě přítomnost pigmentů luteinu a zeaxanthinu – ty jsou pro zdraví oka nepostradatelné. Tělo si neumí samo tyto pigmenty vytvořit, a tak je musí získávát ze stravy.

Navštivte portál o makulární degeneraci ZDE.