Hlavní navigace

Co se z reklamy o žvýkačkách nedozvíte

14. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Možná jste ze žvýkaček taky na rozpacích. Sice díky nim máme lepší pocit v ústech, ale nevíme, jak moc jsou zdravé či nezdravé. Prospívají zubům, nebo znamenají další porci chemie navíc?

Podle odborníků se žvýkání bát nemusíte; a to ani tehdy, pokud žvýkačku čas od času spolknete. Je tu ale několik ale…

Žvýkat ano, ale žvýkačky bez cukru, radí zubaři. „Žvýkání totiž skutečně pomáhá neutralizovat prostředí v ústech, což snižuje riziko rozvoje zubního kazu,“ říká zubařka Tamara Nováková. Ovšem zároveň upozorňuje, že sebelepší žvýkačka v žádném případě nenahrazuje čistění zubů.


Autor: Isifa.cz

Ke stejnému závěru jako zubaři dospěla před několika týdny i Evropská komise, která do registru schválených zdravotních tvrzení (jde například o prohlášení různých výrobců na adresu jejich produktů) zařadila hned dvě, týkající se právě žvýkaček. Podle prvního z nich žvýkačka bez cukru napomáhá snižovat demineralizaci zubů, která je jinak rizikovým faktorem pro vznik zubních kazu. Druhé tvrzení pak říká, že žvýkačka bez cukru napomáhá neutralizovat kyseliny z plaku. Kyselina z plaku neboli povlaku ze zbytku jídel, který během dne pokrývá zuby, rovněž zvyšuje hrozbu, že se člověku začnou kazit zuby. 

„Spotřebitel musí být informován o tom, že pro dosažení žádoucího účinku je třeba žvýkat dva až tři gramy žvýkačky bez cukru po dobu dvaceti minut alespoň třikrát denně po jídle,“ upozorňují ale úředníci z komise na základě vědeckých zjištění.

Někteří lidé se však žvýkačkám vyhýbají paradoxně z obavy o své zuby, protože by si jimi mohli vytahat plomby. „U kvalitně udělaných či nových výplní se to nestane. Hrozí to nejspíše u těch, které by časem stejně vypadly samy a které už třeba tak dobře netěsní, takže se kolem nich může tvořit další kaz,“ míní stomatoložka. Sama svým pacientům žvýkačky doporučuje. „Bylo by sice fajn, kdyby si lidé čistili zuby po každém jídle, ale někdy to prostě nejde, a pak poslouží i žvýkačka,“ říká zubařka Nováková.

Jak je to s cukrem a sladidly?

Zubaři vcelku logicky doporučují žvýkačky bez cukru a takových je na trhu většina. Nicméně úplně bez otazníku nejsou, protože stále není jasné, zda umělá sladidla jako je aspartam nemohou pro změnu např. zvýšit riziko rozvoje rakoviny.

Z obav o rozvoj mozku se také umělá sladidla nedoporučují dětem. Ve žvýkačkách jich nicméně je tak malé množství, že by to nemělo vadit – pokud každou chvíli nesníte balíček na posezení.

Ostatně i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) letos začátkem roku uvedl, že ani nové studie na toto téma nijak nezmění dosavadní doporučení a předpisy, které používání aspartamu a dalších sladidel upravují. Další velké prošetřování chystal úřad až na rok 2020, nicméně evropský parlament ho nedávno vyzval, aby aspartam nechal přezkoumat dříve. Zatím se však nic nového neobjevilo. 

K mání jsou i biožvýkačky, k jejichž výrobě se většinou používá přírodní latex. Běžné žvýkačky jsou nejčastěji z umělé pryskyřice a kromě toho obsahují i změkčovadla, příchuti a sladidla, většinou umělá.

Je nebezpečná spolknutá žvýkačka v břiše?


Autor: SXC

Taky jste slyšeli o tom, že kdo spolkne žvýkačku, zadělává si na potíže s ucpáním střev, protože mu zůstane v břiše sedm let? Nebo že spolykané žvýkačky či třeba také pecky vedou k zánětu slepého střeva? Ani jedno z toho není pravda, polknutí žvýkačky vám nijak neublíží. Nebezpečné mohou být pouze pro malé děti, kdyby se jimi začaly dusit.

Mimochodem, lékaři někdy doporučují žvýkání, i když přece jen bez polykání žvýkaček, lidem po břišních operacích, aby se jim dříve rozběhlo trávení. Tím, jak pacienti žvýkají a tvoří se jim sliny, měla by v těle stoupat i tvorba látek, které mají na starosti vlastní zažívání.

„Pravidla žvýkání“

  • žvýkat ano, ale žvýkačky bez cukru
  • řada žvýkaček obsahuje umělá sladidla, sice v malém množství, ale nepřehánějte to se spotřebou
  • žvýkání nenahrazuje čištění zubů
  • pro dosažení žádoucího účinku je třeba žvýkat 2–3 g žvýkačky bez cukru po dobu 20 minut alespoň 3× po jídle
  • kvalitním zubním výplním žvýkačky neuškodí
  • polknutí žvýkačky vám nijak neublíží
  • pozor u malých dětí, mohly by se žvýkačkou dusit

Žvýkačkou nezhubnete, ale může pomoci

Někteří lidé se snaží žvýkáním zahnat také pocit hladu. A podle vědců z univerzity v Glasgow to skutečně může fungovat. Jejich nedávného experimentu se zúčastnilo šest desítek lidí s normální postavou, kteří dostali stejný oběd a po něm buď žvýkačku, nebo jen vodu na pití. Odpoledne pak všem naservírovali sladkosti a různé slané pochoutky, kterých si mohli nabrat dle libosti. Ukázalo se, že hlad po obědě se odpoledne trvale zvyšoval, nicméně u skupiny se žvýkačkou podstatně méně. Chuť na sladké nebo slané snacky se během odpoledne rovněž zvyšovala, ve skupině se žvýkačkou ale byla menší, pokud se týkalo sladkostí. Závěr? Žvýkačka může potlačovat chuť k jídlu.

Žvýkačky také pomáhají bojovat proti únavě, proto se vyplatí jich vždycky pár mít v autě, zejména při dlouhých cestách.

Patří budoucnost žvýkačkám?

Časem se z obyčejných žvýkaček možná stanou účinné potravinové doplňky, alespoň z některých. Italská společnost Gum Base, která se specializuje na vývoj základních surovin pro výrobu žvýkaček, totiž začala vyvíjet takovou bázi, v níž i během výrobního procesu zůstanou zachovány účinné látky jako je třeba extrakt z oliv, který má vysokou antioxidační schopnost.

Vývoj se zaměřuje i na látky působící příznivě na kardiovaskulární systém či na výtažky z echinacey, které povzbuzují imunitu. Dosavadní způsob výroby žvýkaček totiž podobné přísady sušením a lisováním do velké míry znehodnocoval. Samozřejmě, existují i žvýkačky tvářící se třeba jako borůvkové, ale zatím jen kvůli obsaženému aroma, nikoli skutečným a vitamíny zachovávajícím výtažkům z lesních bobulí.

Výhodou takového cukrovinky by bylo to, že potravinářské přísady tlumí hořkou chuť léčivých extraktů a přitom žvýkačka jako celek může působit pozitivně, svědčí zubům a ústní dutině.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).