Hlavní navigace

Zuby moudrosti rostou až do čtyřiceti

Sdílet

Rostou si, kdy chtějí a komu chtějí, jednou bez potíží, jindy úplně špatně a potřetí třeba vůbec. Zuby moudrosti neboli osmičky mohou být užitečné, ale také způsobit řadu nepříjemností.

Zuby moudrosti mají svůj význam. V minulosti totiž naši předkové přicházeli o zuby mnohem dříve než nyní a tyto třetí stoličky částečně nahrazovaly chybějící chrup. Stejně tak se ale dají proteticky využít i v dnešní době. Protože se však naše čelist v průběhu evoluce zmenšuje, nemusí se zuby moudrosti založit buď vůbec, anebo je jejich prořezávání komplikované.

Vyrostou, nebo nevyrostou?

Protože se osmičky prořezávají v dospělosti, vznikl jejich lidový název zuby moudrosti, který se už používá zcela běžně. „Obecně platí, že zuby moudrosti se mohou prořezávat mezi 14. rokem až 40. rokem věku,“ vysvětluje stomatochirurg Patrik Prachár ze Stomatologického zařízení Brno.

Osmiček se ale nedočká každý. „Zuby moudrosti někdy nebývají ani založeny, takže se nemá co prořezat,“ doplňuje lékař. Ani založené osmičky se nemusí prořezat vždy anebo se prořežou jen částečně z důvodu nedostatku místa. Při dostatku místa se mohou prořezat jako ostatní zuby do zubní řady.

Pryč s nimi?


Autor: Wikimedia

Zuby moudrosti jsou třetí stoličky, které nám ale vůbec nemusí vyrůst

Často můžeme slýchávat o tom, že zuby moudrosti v chrupu jenom překáží, způsobují problémy, často se kazí, křiví ostatní zuby a že je lepší nechat si je co nejdřív vytrhnout. Nekřivdíme jim ale tak trochu? „Pokud jsou zuby moudrosti prořezány v zubní řadě, mohou zde zůstat. Pokud se jedná o zuby v dolní čelisti, jsou většinou stejně kvalitní jako šestky a sedmičky, takže je lze proteticky využít. Zde tedy není nutné extrahovat.“

V některých případech je ale lepší zuby moudrosti vytrhnout. „Pokud je obecně sklon více než 10°, nebo jsou skloněny, mají zánět v okolí korunkové části nebo tlačí na sedmičku, je nutné je extrahovat,“ říká lékař.

Pokud víme, že se zuby normálně neprořežou, nebo že je nutné z nějakého důvodu přistoupit k extrakci, je lépe je vytáhnout před dokončením vývoje. „Platí, že dokud není kořen zubu plně vytvořen, je snazší takový zub extrahovat.“

Náročnost extrakce je vždy individuální

Každý zub je jiný, takže někdy je náročnější a jindy méně. Obecně ale platí, že je lépe vytáhnout zub u mladistvých než u dospělých. Komplikací, které mohou doprovázet extrakci, je více – od kontraktury („zatuhnutí“, zkrácení svalu, nelze zcela otevřít ústa), přes zánět (proto se při extrakcích především dolních osmiček podávají antibiotika), dále tzv. suché lůžko (kdy je rána velmi bolestivá a hůře se hojí) až po absces (zánět v okolí rány – tato komplikace ale při užití antibiotik není častá).

Pacient po extrakci zubu moudrosti musí dodržovat určitá opatření:

  • v první fázi ledovat
  • tentýž den do večera nevyplachovat
  • po dobu hojení rány používat výplachy – např. Listerine, Corsodyl
  • dbát na hygienu v okolí rány
  • cvičit roztahování čelistí za pomocí rozevírání prsty, špachtlí či rozvěrače – toto je velmi důležité, jinak by mohlo dojít až k vazivovému srůstu při kontraktuře – a zde již nelze rozcvičit, ale tento vazivový srůst se musí chirurgicky odstranit
  • při užívání antibiotik nekouřit, nepít alkohol a fyzicky se nenamáhat

Jak je to s kazivostí

Stejně tak jako u ostatních zubů, i zde je nejdůležitější prevence. V souvislosti s osmičkami se říká, že se „rády“ kazí. Patrik Prachár to však jednoznačně nepotvrzuje. „Při dobré hygieně není úplně pravda, že se rády kazí. Ale je pravda, že čistitelnost těchto zubů je horší než u ostatních.“ Důkladná péče o zadní zuby je tedy více než důležitá.

Jaké jsou nejčastější komplikace spojené s osmičkami? Bolest s otokem, které provázejí zánět nebo těžké prořezávání zubu. Důsledkem může být až kontraktura, tedy nemožnost většího otevření úst. Problémy nastávají také při anomálním sklonu zubu, kdy se člověk potýká s bolestí dásní v okolí nebo u horních zubů pociťuje tlak do tváře. Ke všem komplikacím přichází v odpověď zduření svodných mízních uzlin, jako reakce na zánět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).