Hlavní navigace

Zuby moudrosti jsou jen pro pitomce? Co potřebujete vědět o osmičkách

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zuby moudrosti, osmičky, známé také jako třetí stálé stoličky, jsou vzadu v ústech posledními zuby v řadě. Na posledním místě, poslední se prořezávají, ale starostí je s nimi až dost.

Potřebujeme zuby moudrosti?

Zatímco pro naše předky byly zuby moudrosti důležité, dnes je situace jiná. Měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jak tomu bylo v dávné minulosti. Postupné změny stravování navíc vedly ke zkrácení čelisti, zuby moudrosti tak mnohdy nemají ani dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku.

Vyrostou osmičky všem?

Zuby moudrosti nevyrůstají u každého z nás, u většiny lidí se však prořezávají, ale až po sedmnáctém roce života. Horní hranice růstu „osmiček“ v zásadě neexistuje, může se stát, že někomu se začnou klubat velice pozdě. Zuby moudrosti rostou klidně až do čtyřiceti.

U některých lidí se vzhledem ke zmíněnému nedostatku místa stává, že třetí stoličky vůbec nevyrostou. To nevadí v případě, že nezpůsobují problémy a bez povšimnutí zůstávají v čelisti celý život. Stomatolog by však měl v každém případě během preventivní prohlídky nejpozději kolem šestnáctého roku života, tedy ještě dřív, než se zuby moudrosti začnou klubat, zhotovit rentgenový snímek chrupu. Ten ukáže, jak jsou zuby moudrosti v čelisti uložené, jestli vůbec mají šanci se prořezat a zda v budoucnu nehrozí potíže.

Proč musí osmičky často ven?

Někdy zuby moudrosti problémy způsobují. Je to například tehdy, když se prořezávají šikmo nebo vodorovně. V tom případě bývá mnohdy nejlepší je chirurgicky odstranit. V opačném případě totiž mohou vytlačovat jiné zuby a negativně ovlivňovat postavení, funkci a zdraví celého chrupu.

Dokonce i správně nebo částečně prořezané zuby moudrosti mohou způsobovat komplikace. Jejich poloha totiž způsobuje, že čištění je obtížné, tím pádem se i kazí víc než jiné zuby. Špatně dostupné a zároveň na sousední stoličky natěsnané zuby moudrosti jsou tak ideální živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k zánětu dásní a v horším případě až k parodontitidě.

Zejména pokud je zub prořezán jen částečně, nebo ještě navíc šikmo k ostatním zubům, je téměř nemožné pořádně odstranit plak, který se přirozeně usazuje na krčku zubu a následně způsobuje zánět dásně, případně celé tkáně v okolí zubu.

Musí moudrák opravdu ven? patří ostatně k nejčastějším dotazům pacientů v zubařském křesle.

Jak se pozná zánět u osmičky?

Zánět se projevuje bolestí, otokem v oblasti zubu, případně zvýšenou teplotou, zhoršeným otevíráním úst nebo bolestí vystřelující směrem k uchu. Objevit se může i zápach z úst nebo bolest a otok lymfatických uzlin. Pak bývá nejlepším řešením extrakce.

Co pomáhá po trhání zubu?

Extrakce probíhá v lokální anestezii, poté se doporučuje užívat běžné léky proti bolesti. První den po vytrhnutí je vhodné ránu chladit, nevyplachovat a vyvarovat se drobivých pokrmů, jako jsou např. oříšky, které by mohly hojení zkomplikovat. Doporučuje se čistit chrup běžným způsobem, případně vyplachovat ústa odvarem z heřmánku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Soňa Humpolíčková

Zubní lékařka

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Absolventka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na estetickou stomatologii a endodoncii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).