Hlavní navigace

Zubaři dostanou víc peněz za plomby

20. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
VZP jako první pojišťovna zvýšila platby za amalgámové plomby. Stomatologové hrozili, že pokud se částka za výkon nezvýší, budou jej chtít hradit hotově od pacientů.

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude platit zubním lékařům více za základní amalgámové plomby, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Stomatologové přitom o navýšení plateb dlouhodobě usilují. Z dosavadních 220 korun zvýší VZP částku za jednu plombu na 242 korun. Navýšení bude platit zpětně od 1. ledna 2014. „Momentálně je VZP jedinou pojišťovnou, která zubním lékařům přislíbila zvýšení plateb. Pro klienty VZP znamená nynější krok pojišťovny další posílení jistoty, že se u zubařů nesetkají s problémy,“ komentuje krok pojišťovny její mluvčí Oldřich Tichý.

Zubní lékaři opakovaně hrozili, že pokud se částka za plomby nezvýší, přestanou je pacientům „na pojišťovnu“ dělat a budou od nich chtít peníze v hotovosti.

„Krok VZP vítáme jako velmi vstřícný. Jsme rádi, že VZP jako první vyslyšela naše argumenty o tom, že je platba za plombu podhodnocená,“ uvedl Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory.

Čtěte dále: Kořenové kanálky „bolí“ i v dávno mrtvém zubu

Zvýšení částky, kterou VZP za jednu plombu zaplatí, bude pro zubní lékaře znamenat souhrnný přínos 70 milionů korun ročně. Výhledově je navíc pojišťovna podle svého mluvčího připravena jednat o dalším zvýšení ceny. O to budou zubaři pravděpodobně usilovat, protože podle informací ČT je průměrný náklad ordinace na jednu plombu 450 korun, schválené navýšení tedy náklady zdaleka nepokrývá. Už dříve uvedli, že by jako optimální kompromis viděli 300 korun.

Do budoucna není vyloučena ani jiná možnost, totiž že by si pacienti hradili plomby sami. Tento návrh již jednou zazněl: „Předchozí ministr zdravotnictví Leoš Heger chtěl plomby vyjmout z úhrad pojišťoven. Hradily by je dál jen dětem a seniorům. Tehdejší vládní koalice ale návrh zamítla,“ uvádí ČT.

Čtěte dále: Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).