Zralá maracuja vypadá jako pomačkaný míček

Autor: Titbit

Exotické ovoce maracuja má i svůj český název – mučenka jedlá. Díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů. Jak maracuju vybrat a jíst?

Maracuja nebo také passion fruit či mučenka jedlá, původně pochází z Brazílie. Misionáři přisuzovali jejím květům symboliku a označovali ji za ovoce umučení Krista. Složité květy symbolizují Kristovu trnovou korunu, tři blizny pak představují tři hřeby a deset okvětních lístků apoštoly. Liány květiny jsou pak asociovány s bičováním.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Plody maracuji jsou kulaté nebo oválné. Barvu mají modrou až purpurovou a velké jsou kolem sedmi centimetrů. Slupka je asi tři milimetry silná, lysá a pevná. Uvnitř je bílá dužina obklopená míškem s průhlednou pokožkou, který je naplněn žlutou až oranžovou dření se semeny. Dřeň má exotickou chuť, je navinulá a lehce sladkokyselá.

Díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů. Použít ji můžete i do marmelád nebo ovocných salátů pro zvýraznění chuti. Skvěle chutná i čerstvá, pojídaná po rozkrojení rovnou z plodu.

Maracuja a zdraví

Bohatá je především na vitamín A, B a C, dále pak na fosfor, vápník, železo a vlákninu. Díky vysokému obsahu železa je vhodná pro lidi trpící anémií.

Jak maracuju vybrat a jíst

Podobně jako u ostatních druhů exotického ovoce, vzhled zralého plodu nemusí být perfektní a lákavý pro oči.

Zralá maracuja vypadá jako pomačkaný míček – skoro jako golfový. Dolíčky ve slupce tedy nejsou na závadu, pokud není nikde prasklá. Slupka může být i hladká, avšak vnitřek nebude tak sladký.

Hlavní je, aby byla pevná a dala se dobře rozkrojit nožem. Vnitřek pak můžete sníst rovnou nebo jej přidat do pokrmů.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.