Hlavní navigace

Případ zpívající pradleny: zpěv snižuje krevní tlak

8. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Máte vysoký tlak? Zkuste si zazpívat. Možná vám to pomůže, stejně jako ženě, které k žádoucím hodnotám před operací nepomohly žádné léky, ale až zpěv. Jak to funguje?

Šestasedmdesá­tiletou ženu původem z Dominikánské republiky čekala náhrada obou kolenních kloubů. Před operací ji ale stoupl tlak natolik, že lékaři museli zákrok odložit. Léky nezabíraly. Pomohl až zpěv.

Ačkoliv si mnoho lidí stěžuje na stav našeho zdravotnictví, proti Spojeným státům je situace v České republice takřka ideální. Zdravotní pojištění v Americe je komerční produkt, plně podléhající zákonům trhu. Je dobrovolné, což by samo o sobě ještě nemuselo být tak hrozné. Mnoho lidí si ho ale nemůže dovolit, což už je horší. Pojišťovny mohou odmítnout hradit náklady na léčbu potíží, kterými pacient trpěl před podpisem pojišťovací smlouvy. Drakonický systém se snaží zmírnit množství nevládních nadací.


Autor: SXC

Jednou z nich je i Operation Walk, organizace, která se soustředí na pomoc lidem postiženým artrózou. Do Bostonské pobočky se přihlásila i stařenka z Dominikánské republiky, kterou už víc než patnáct let trápila bolest v kolenou. Byla natolik nesnesitelná, že se žena musela vzdát svého zaměstnání pradleny. Stav kolenních kloubů byl tak vážný, že je bylo třeba nahradit umělými. Materiál a operaci měla hradit organizace Operation Walk. Pacientka se připravovala na výkon. Při předoperačních vyšetřeních se však vynořil problém.

Tlak nás připravuje k boji (nebo útěku)

Stařenka měla vysoký tlak. Zřejmě se operace bála (kdo by se nebál?). Při přijetí do nemocnice ji lékaři naměřili hodnoty 160/90 milimetrů rtuťového sloupce, což je samo o sobě hodně. Za normální tlak se považují hodnoty cca 120/80. O dva dny později, když měla být převezena na sál, ukázal tonometr dokonce 240/120. Výkon musel být odložen. Lékaři nasadili beta-blokátory a ACE-Inhibitory. Obě tyto skupiny léků se používají ke snižování krevního tlaku.

Co to je a co s tím: Vysoký krevní tlak (hypertenze)

Beta-blokátory se lepí na buněčné antény, sloužící k registraci adrenalinu a dalších stresových hormonů. Při stresu se nám tlak totiž automaticky zvyšuje, abychom byli připraveni na boj nebo útěk. Je-li anténa obsazená beta-blokátorem, ke zvýšení tlaku nedojde. První ACE-Inhibitor našli vědci v chřestýším jedu. Jsou to látky, které vypínají důležitý enzym účastnící se řízení krevního tlaku.

V případě dominikánské pacientky ale ani jedna skupina léků nezabrala. Operaci bylo přitom potřeba provést co nejdřív, protože zdravotnický tým naverbovaný nadací mohl využívat vybavení nemocnice jen po určitou krátkou dobu.

Me permiten cantar? Můžu si zazpívat?

Lékaři stáli před obtížným problémem: jak snížit krevní tlak pacientky natolik, aby mohla podstoupit operaci? Pokud by ho nevyřešili, hrozilo, že dostane své nové klouby až příští rok nebo vůbec nikdy. Nakonec žena vyřešila problém sama. Zeptala se španělsky: „Me permiten cantar?“ Můžu si zazpívat? „Como no“ Samozřejmě, odpověděli doktoři. Pacientka byla členkou církve Adventistů sedmého dne. Byla zvyklá si zpívat náboženské písně, aby se rozveselila nebo uklidnila. Pustila se do zpěvu. Napřed potichu, pak se stoupající jistou víc a víc nahlas.

Po prvních dvou žalmech jí lékaři nasadili manžetu tonometru. Tlak klesl na hodnotu 180/90! Po dalších několika žalmech se snížil ještě víc. Nižší hodnoty přetrvávaly po dobu několika hodin. Lékaři ženě naordinovali zvláštní režim. Celou noc před operací si měla prozpěvovat, kdykoli se jí zachtělo. Její krevní tlak zůstal v rozmezí akceptovatelném pro operaci. Následující den ráno ji podstoupila. Během zákroku se neobjevily žádné komplikace, a ani po něm neměla stařenka s tlakem další potíže.

Chirurgové Nina N. Niu, María Teresa Perezová a Jeffrey N. Katz zveřejnili podrobnosti o zajímavém případu v odborném časopise Arthritis Care & Research, který vychází pod záštitou Americké společnosti pro revmatologii.

Zpívání je zdarma

Bude se poslech hudby a zpěv či hraní na hudební nástroje ordinovat v nemocnicích za účelem snížení krevního tlaku před operací? Na základě příběhu jedné americké stařenky ne. K nasazení podobné terapie je potřeba zjistit, jestli hudba pomáhá i jiným lidem.


Autor: Isifa.cz

Nějaké důkazy už ale existují. Před čtyřmi lety zjistila trojice španělských anesteziologů, že poslech hudby před operací má minimálně stejné účinky jako tlumivé léčivo diazepam. Jejich výzkumu se účastnilo 207 pacientů barcelonské nemocnice.

Dalším výzkumníkům, tentokrát Italům pod vedením Pietra A. Modestiho z univerzity v toskánské Florencii, se podařilo snížit tlak svých pacientů pomocí půl hodiny poslechu hudby denně.

Hudba může tišit i bolest. Přesný způsob, jakým poslech či provozování hudby mění parametry našeho oběhového systému, není vědcům zatím znám. Mohou se jen dohadovat, že hudba spouští uvolňování přirozených opioidů, které způsobují mimo jiné i celkové zklidnění organismu.

Účinný a levný lék na vysoký tlak lidstvo potřebuje. Podle posledních údajů se s ním potýká asi šestadvacet procent všech dospělých lidí na Zemi. Trápí o něco víc muže než ženy a snižuje naději na dožití téměř o tři roky. Zazpívat si může každý zadarmo.

Zdroje a odkazy:
http://www.ope­rationwalk.or­g/
www.scienceda­ily.com/relea­ses/2011/03/110330094015­.htm
http://www.he­althzone.ca/he­alth/yourheal­th/article/967357–singing-can-lower-blood-pressure-case-study
http://www.min­npost.com/heal­thblog/2011/04/01/27115/­high_blood_pres­sure_try_singing
http://dx.doi­.org/10.1002/a­cr.20406
http://www.re­uters.com/arti­cle/2008/05/16/us-listening-music-idUSCOL656904200­80516
http://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pub­med/17695946
http://dx.doi­.org/10.1016/S0140–6736(05)17741–1
http://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pub­med/9794712
http://www.wol­framalpha.com/
http://dx.doi­.org/10.1002/a­cr.20406

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).