Hlavní navigace

Reprodukční medicína: Nebylo by jednodušší mít děti včas?

12. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Je fascinující, co dokáže věda. Hranice se stále posouvají. Medicínské možnosti předbíhají naše zvyklosti, životní styl, etiku, finanční kapacitu a mnohdy i chápání.

Třeba taková reprodukční medicína. Umí dnes zamrazit „na později“ nejen spermie, ale i ženská vajíčka. V tekutém dusíku vydrží nejméně deset let. Při současné technologii, takže brzy možná mnohem déle. Zdravé děti se již narodily i po více než dvaceti letech „u ledu“.

Pokrok taky něco stojí, plody bádání je třeba prodat. A zájemkyň je prý dost. Jde o ženy, které nejsou nemocné (mluvíme o „social freezing“, tedy o zmrazení z nelékařských příčin), ale vybraly si, z různých důvodů, že děti budou mít později – tehdy, kdy už to normálně nejde.

Jsou tou možností nadšené. Prý jde o ženy emancipované, úspěšné, „mozky“ žádané na trhu práce. Velké světové firmy zvažují nabízet zmrazení vajíček coby zaměstnanecký benefit, kam se hrabou stravenky. Některé již začaly, mluví se o Facebooku a Applu. (iHned.cz: Mocná žena versus milující máma? Co říkají na zmrazování vajíček velké ženy českého byznysu, Respekt: Mateřství u ledu)

Prý tím ošálí biologické hodiny. Pokud jim tikají jen a pouze ve vaječnících, tak snad.

Galerie: Rodí starší ženy, riziko poruch stoupá

Nebylo by jednodušší mít dítě včas? Kromě vyššího rizika genetického postižení a dalších možných komplikací u starších matek se s věkem hůř shýbá pro kyblíček. Na řadu tak možná přijdou rekonstrukce dalších částí těla. A ke slovu se dostanou další „medicíny“.

Medicína má léčit (a ideálně uzdravovat), tohle je ale reprodukční „medicína“ pro zdravé… jaká další taková medicína nás ještě čeká? Jaká další činnost, zcela běžná, přirozená, se přenese do ordinací a laboratoří?

Jestli je tohle směr, kterým ženské „mozky“ povedou náš svět, tak potěš zkumavka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).