Hlavní navigace

Zkuste rybu jinak. S celerovým pyré nebo chilli

20. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Unilever.cz
Kapr na modro, štika s bramborem a losos a másle – to je nuda. Vsaďte na originální moderní kuchyň, dejte si letos rybu jinak. Ať už půjde o kapra, lososa nebo tresku.

O Vánocích kalorie neřešíme. Přesto bychom si ale měli rozmyslet, než na štědrovečerní tabuli zařadíme smaženého kapra a babiččin bramborový salát. Ne kvůli kaloriím – jednou za rok si zahřešit můžeme, ale díky odlehčené večeři vám nebude těžko a budete mít sílu na návštěvy na Boží hod a sv. Štěpána. Navíc nebudete muset stát hodinu u pánve – stačí dát do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

Pečený kapr s jarní cibulkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 filety kapra
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 150 g sójové smetany
  • 30 g margarínu

Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíte celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou papriku.
Pečeme v předehřáté troubě asi šedesát minut.

Losos s celerovým pyré

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 600 g lososa (filety)
  • 3 polévkové lžíce margarínu
  • 500 g celeru
  • 250 ml sladké smetany
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 200 g brokolice
  • cherry rajčátka
  • mrkev
  • sůl, koření

Filety z lososa osolíme a okořeníme. Opečeme z obou stran na rozehřátém margarínu a odložíme na teplé místo. Celerové pyré připravíme tak, že do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme sladkou smetanou a uvaříme do měkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.
Lososa podáváme s celerovým pyré, spařenou brokolicí, dozdobený cherry rajčátky a hoblinkami mrkve.

Treska s chilli, pažitkou a creme fraiche

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 600 g tresky
  • 80 g margarínu
  • 200 ml bílého vína
  • 400 g creme fraiche
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • menší chilli paprička
  • hrst plocholisté petrželové nati

Filety tresky osušíme. Rozpálíme polovinu množství margarínu v ohnivzdorné zapékací míse a zprudka opečeme filety po obou stranách. Osolíme a opepříme. Vyjmeme a přendáme na pečicí papír. Do mísy přidáme druhou polovinu margarínu, semínek zbavenou nakrájenou chilli papričku a za stálého míchání vaříme asi jednu minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme creme fraiche a na mírném ohni povaříme asi pět minut. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme.

Zdroj: Unilever

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).