Hlavní navigace

Zkusili jste se obejít bez polotovarů?

9. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Není nic snazšího než vyklopit plechovku fazolí na pánev a zalít kečupem. Nebo ve vařící vodě utopit nudle z čínské polévky. To všechno jsou polotovary. Přežili bychom bez nich?

Nemusíte dvakrát denně vařit teplé jídlo, dokonce ho nemusíte vařit ani jednou denně, ale zkuste o tom uvažovat. Nebo, lépe řečeno, zkuste se obejít bez polotovarů. Ocení to vaše zdraví, vaše chuťové buňky a nakonec i vaše peněženka. Je to překvapivé, ale polotovary často neušetří ani čas, ani peníze. Jsou drahé a pokud z nich chcete vyrobit jen trochu poživatelné jídlo, musíte jim stejně věnovat čas na úpravu. A pak: jde o chuť a o zdraví.

Proč je kvalitní čerstvý chleba s máslem a mrkví k večeři lepší než mražená pizza z večerky? Hned z několika důvodů: neobsahuje žádná umělá barviva ani mizerné laciné tuky, které nakonec oběhovou soustavu zatíží víc než nesmyslně obávané máslo.

Pro chleba mluví i jeho zdánlivě jednoduchá chuť, jen je potřeba si na ni znovu zvyknout, protože v konkurenci překořeněných polotovarů či přesolených uzenin to nemá jednoduché. A cena? V tomto případě není o čem diskutovat.

Vařte, bude to rychlejší

Nabídka polotovarů je dneska už tak široká, že by se dalo úplně obejít bez vaření. Ve vaničkách najdete hotová klasická česká jídla, italské těstoviny s omáčkami, nebo si můžete omáčky koupit již hotové ve skleničkách, různé instantní kaše a rovněž omáčky či polévky z pytlíku a mezi polotovary je nutné zařadit i mražená hotová jídla či třeba předsmažené a potom zamražené rybí prsty.


Autor: SXC

Jenže věřte, že koupí polotovarů ve většině případů nic neušetříte. Dokonce ani čas. „To ovšem platí jen v případě, že se naučíte na vaření dívat jinak než dosud,“ vysvětluje Kamila Váchová, která navzdory docela dlouhé pracovní době denně vaří pro své čtyři děti a manžela. Dílem proto proto, že ji to baví, dílem proto, že se naučila vařit rychle a přitom dostatečně vydatně.

Některá  jídla jsou na přípravu rozhodně jednodušší než ohřívání polotovarů, navíc vás vyjdou levněji a ještě vám doma nezbudou žádné zbytečné obaly,“ vyjmenovává výhody. A taky: mnohé se dají zamrazit a použít třeba za týden, což je operace, na jakou si člověk s polotovarem netroufne. A osvědčené recepty? Podusit listový špenát, přidat trochu smetany a vmíchat do uvařených těstovinových motýlků. Do špenátu můžete, ale nemusíte přidat trochu sýra, například ricotty.

Pokud máte chuť na maso, kupte vykostěná stehna, doma je nakrájejte na nudličky, poduste na troše oleje a vody, lehce okořeňte kari a přidejte smetanu, zatímco vedle nebo v mikrovlnné troubě uvaříte jako přílohu rýži. Nebo můžete kartáčem omýt nové brambory, loupat je nemusíte, které pak nakrájejte na plátky, v misce je smíchejte s dostatečným množstvím cibule nakrájené na kolečka, vše doplníte olejem a kořením dle chuti a dáte péci do trouby. Podávat můžete s jogurtem, kysanou smetanou či trochou tatarky. Čas? Do půl hodiny je hotovo.

„Netvrdím, že nepoužívám vůbec žádné polotovary nebo že vařím vždycky vyloženě zdravě. Ale zkrátka radši uvařím doma něco jednoduchého pokud možno z čerstvých surovin, než abych přinesla rodině k večeři čínu nebo jim ohřála lasagne z plastového obalu,“ líčí svou filosofii Kamila Váchová.

Když není čas ani na toto rychlé vaření, klidně si namažte zmíněný chleba s máslem a přikusujte k němu mrkev. Nebo třeba ředkvičky. Asi vás to překvapí, ale víte, kolik lidí považuje za nejoblíbenější jídlo z dětství právě čerstvý chleba s tvarohem a ředkvičkami? A kolik je těch, kteří budou nostalgicky vzpomínat na pizzu z plastu?

Je libo trochu konzervantů?

Možná vás na polotovary přejde chuť, když si přečtěte, co všechno obsahují. Protože jsou samozřejmě takové, jejich příprava je rychlejší než příprava originálu a člověk o nich občas uvažuje. Jenže například palačinky v igelitovém obalu většinou obsahují hned několik konzervantů, kterým vděčí za svou dlouhou trvanlivost. Barviva a konzervanty přitom čelí třeba podezření, že přispívají k dětské hyperaktivitě a zkoumá se i jejich vliv na rozvoj alergií a astmatu. Více také na stránkách www.chemievji­dle.cz.

přečtěte si také: Dobře utajená éčka

Dalším příkladem může být instantní bramborová kaše. Hotová je hned, ale ruku na srdce, rozdíl v chuti je takový, že to za to snad ani nestojí. Bramboráky z prášku? Proč, když na přípravě bramboráků je nejtěžší smažení a tomu se ani u těch z pytlíku nevyhnete? Nastrouhat pár brambor tak těžké není, takové pravé bramboráky navíc krásně křupou a chutnají.

Udržuj svou ledničku plnou

Samozřejmě, jsou polotovary a polotovary – naučte se mezi nimi vybírat a vařit s nimi tak, abyste na tom po všech stránkách vydělali. Kupujte jídlo co nejjednodušší. Když už polotovar, vyhněte se těm, které slibují plnohodnotný oběd, ale kupte spíše nějakou jeho součást, například kvalitní hotovou omáčku na těstoviny bez konzervantů. Mražené a konzervované ano, předvařené ne.

Zatímco dejme tomu mražená (mrkev, brokolice) či jednoduše konzervovaná zelenina (rajčata, luštěniny) patří mezi polotovary, které se určitě vyplatí doma mít, dokonce je v nich často více vitaminů než v „čerstvé“ zelenině v obchodě, který putovala přes půl zeměkoule, tak různá předvařená jídla považujte jen za nouzovku. Některé polotovary a přípravky na vaření jsou navíc vážně trochu nesmyslné. Například hotová jíška. Čas na její přípravu vyjde nastejno, jako když si ji uděláte čerstvou.

Čtěte etikety!

Můžete koupit zdánlivě podobné omáčky na těstoviny, ale s velkým rozdílem ve složení, to samé se týká i dalších surovin a jídel. Mějte doma základní suroviny. Abyste mohli účinně bojovat s nutností kupovat polotovary, naučte se mít doma – v ledničce a ve spíži – základní potraviny, z nichž rychle uvaříte cokoli. Zapojte děti.

Děti toho v kuchyni zvládnou překvapivě hodně. Učte je to, když jste doma, pomohou s vařením, když tam nejste. Než dorazíte domů, mohou například oloupat brambory, nebo v případě nových je omýt, což je určitě mnohem lepší volba, než jakou by byla třeba koupě již oloupaných a nejspíše trochu povadlých brambor v sáčku.

Proč se vlastně vyhýbat polotovarům?


Autor: SXC

Kromě řady už zmíněných éček mnohdy obsahují příliš mnoho kalorií, ale přitom je jejich výživová hodnota mizerná. Jinými slovy, přiberete po nich, aniž byste svému tělu dodali to, co skutečně potřebuje. A pak můžete být od pohledu obézní, ale přitom ve skutečnosti podvyživení. Polotovary bývají tak tučné proto, že právě tuk je nositelem chuti, tudíž na něm výrobci nešetří.

Navíc výrobci do polotovarů málokdy používají skutečně kvalitní suroviny. Na mražených pizzách tak najdete ten nejhorší salám, o šunce ani nemluvě a v konzervách s předvařeným masem také není libové maso.

Díky obsahu dochucovadel a éček a především zvýrazňovače chuti glutamanu sodného vás může po jídle bolet hlava. Barviva použitá v polotovarech zase mohou vyvolávat alergie.

Obecně bývá problémem polotovarů příliš mnoho použitého koření a různých dochucovadel, která mají za úkol mimo jiné přebít chuť nekvalitních surovin. Navíc nejde jen o polotovary, vědecké výzkumy ukazují, že kdo se dá jen na studenou stravu a úplně se vzdá teplého jídla, zahrává si se zvýšeným ukládáním tuku v dutině břišní což zvyšuje riziko vzniku chorob srdce a cév.

Na druhou stranu, není nutné se polotovarům vyhýbat za každou cenu. Když občas koupíte například bramborový knedlík či hotové knedlíky plněné ovocem, svět se nezboří. Vyplatí se také mít takové polotovary v mrazáku pro každý případ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).