Hlavní navigace

Zkoušet boty naboso? Pro někoho nechutné, ale běžné

5. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dřív neexistovalo, abyste si v krámě zkoušeli boty bez ponožek. Dnes je to běžná praxe. Změnilo se snad něco? Předá bosá noha předchozího zákazníka té naší bradavice nebo plísně?

Pamatujete? Není to tak dlouho, co nebylo myslitelné, aby se v obchodě zkoušely boty na bosou nohu. Dneska na tomto pravidle lpí jen některé, většinou menší, obchody, zatímco v řetězcích vás klidně nechají ozkoušet si boty bez ponožek či punčoch. Znamená to snad, že už nehrozí, nebo nikdy nehrozila, například nákaza kožní infekcí?

Všimla jsem si, že zatímco třeba u bazénu kdekdo nosí žabky či plastové pantofle z obavy před plísněmi či bradavicemi, které se tady snadno přenášejí, v obchodech s obuví na takovou obezřetnost spousta lidí zapomíná. Zkoušení na boso je zkrátka běžnou věcí. „Dělám to úmyslně, protože jen tak zjistím, kde mě budou boty nejspíše tlačit,“ vysvětlila mi známá, podle níž se v ponožkách lecjaké boty zdají pohodlnější, než pak ve skutečnosti jsou.

Čtěte téma: Vbočený palec je pěkná hrůza, ale nemusí být

Infekce z obuvi zase tolik nehrozí


Autor: Isifa.cz

Zkoušení bot naboso je u nás novinkou, jinde v zahraničí běžné

Jenže, co infekce? „Je pravda, že v bazénu je riziko nepoměrně větší, než že se nakazíte v obchodě, a to hned ze dvou důvodů: jednak tam projde mnohem více bosých lidí, kdežto kolik lidí si vyzkouší botu? Nejvýše deset? A navíc se plísním či virům, způsobujícím bakterie, v teplém a vlhkém prostředí bazénových šaten daří; v obuvi, kterou si na sebe někdo navlékne na chvilku, tomu tak není,“ říká kožní lékařka Ladislava Čermáková.

Větší obezřetnost neuškodí u bot „z druhé nohy, tedy ze sekáče a podobně. Zkušené bazarové lovkyně pokladů doporučují boty vystříkat desinfekčním sprejem. Ten lze nakonec použít i při zkoušení v běžné prodejně.

Mě v téhle souvislosti zaujal ještě plastový pásek, který bývá na proužku kůže nebo látky mezi prsty u žabek a podobných  typů obuvi, nikdy jsem si nebyla jistá, zda tam má být celou dobu nebo zda jde jen o ochranu z výroby. „Je to kvůli zkoušení, protože zatímco do normálních bot si můžete vzít ponožky, tyhle s nimi vyzkoušíte těžko. Já ponožky nikomu nenutím, ale někteří zákaznici by si boty bez nich zkoušet nechtěli a tohle je vlastně ochrana pro ně, proužek se dá otřít,“ říká majitelka malého krámku s obuví. Dříve chtěla, aby si lidé boty naboso nezkoušeli, ale o jednorázové silonové „ťapky“, které jim nabízela za pětikorunu, nebyl zájem.

Čtěte téma: K čemu vedou podpatky ve třinácti?

Jenže proč ochranný proužek zrovna mezi prsty, co ochrání chodidlo? „Zřejmě tahle ochrana vychází z vcelku správné úvahy, že ložiska plísní bývají právě mezi prsty, takže zrovna tohle mi nepřijde úplně nesmyslné. Ovšem pouze za předpokladu, že se ochranný plastový pásek vždy pečlivě otře,“ uvažuje kožařka.

Je to na obchodech

Na otírání ochranného pásku ani na způsob zkoušení bot nikdo nedohlíží. Podle Mileny Štefanové, vedoucí kontrolního oddělení živnostenského odboru Prahy 11, úředníci rozhodně po obchodech nechodí a nekontrolují je, zda si jejich zákazníci zkouší boty naboso nebo ne. „Tato záležitost není předmětem živnostenské kontroly,“ uvedla. 

„Hygienická stanice neřeší problematiku zkoušení obuvi v prodejnách,“ říká i lékařka Zdeňka Jágrová, vedoucí protiepidemického odboru pražské hygienické stanice. Podle ní je možné riziko přenosu plísňových onemocnění při zkoušení obuvi bosou nohou vzácné, byť nelze však zcela pominout. „Z tohoto důvodu je v našich zeměpisných šířkách již historicky dané, že obuv se nezkouší naboso. Obchody tím poskytují zákazníkům určitý servis, za který si odpovídají,“ dodala. Je totiž pravda, že například v USA je zkoušení naboso naprosto běžné a nikdy tomu nebylo jinak.

To, zda vás někde nutí nebo nenutí do zkoušení obuvi s ponožkami, je zkrátka věcí obchodu. Když jsem se pokoušela zjistit více v nějakém výzkumném ústavu zabývajícím se obuví, zjistila jsem, že Výzkumný ústav kožedělný už neexistuje a že jeho následovníci se zabývají především testováním obuvi z hlediska kvality. Jde například o otrokovickou firmu AZL, která se zabývá zkoušením výrobků z textilu a kůže. Rozhodně však neřeší to, jakým způsobem se boty prodávají a zda si je někdo zkouší bos nebo s ponožkami.

Také Česká obuvnická a kožedělná asociace se zabývá především kvalitou bot, hlídá udělování certifikátů, řeší módní trendy a podobně. Nicméně školí také prodavače obuvi, ale opět především v otázkách týkajících se zbožíznalectví, toho, zda obuv zákazníkovi padne, či je naučí vyznat se v různých stupních číslování bot. Mimochodem, letos v pánské módě letí lehké pánské polobotky, které se nosí úplně naboso. Jak se asi zkoušejí?

Čtěte dále: Je dobře, že se Češi v práci přezouvají do bačkor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).