Hlavní navigace

Ženšen a jeho účinky: kořen z tajgy je silný antioxidant

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ženšenu se říká všehoj, přesněji všehoj léčivý, a to z dobrého důvodu. Je doslova nabitý léčivými látkami. Nejhodnotnější částí ženšenu je kořen, který má vliv na imunitní systém. Můžete ho koupit v bylinkářství a připravit si z něj domácí kapičky.

Všehoj léčivý (latinsky Panax ginseng) je léčivka, která dorůstá do půlmetrové výšky. Má list podobný kaštanu koňskému. Jeho domovinou jsou sibiřské tajgy. K léčebným účelům se používá čtyřletý až šestiletý kořen.

Co z ženšenu používáme

Nejhodnotnější částí této rostliny je kořen. Kořen zakoupíme v bylinkářstvích. Ženšen je také zastoupen v mnoha farmaceutických přípravcích.

Ženšen pravý (Panax ginseng)
Autor: Wikipedia.org / FloraFarm GmbH / Katharina Lohrie, podle licence: CC BY-SA 3.0

Ženšen pravý (Panax ginseng)

Co obsahuje kořen ženšenu

Ženšen je cenným zdrojem panax-saponinů, panax-glykosidů, silic, kyseliny panaxové, panax-alkaloidů, fytosterolů, pektinů, tříslovin, pryskyřice, slizů, vitaminů C a skupiny vitaminů B, minerálních látek.

Léčivé účinky kořene ženšenu

Ženšen je silným antioxidantem, který výrazně posiluje imunitní systém a chrání organismus před nepříznivými účinky stresu, nervozity, neklidu.

Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, aktivuje krvetvorbu, reguluje krevní tlak.

Dále likviduje škodlivé bakterie a viry.

Tuto léčivku můžeme také používat při celkovém vyčerpání a při rekonvalescenci po onemocněních.

Velmi příznivý vliv má jako prevence i doplňková léčba onkologických nemocí.

Kořen ženšenu můžeme také používat i v geriatrii (posiluje organismus, paměť i vitalitu).

Pěstitelé ženšenu
Autor: Wikipedia.org / FloraFarm GmbH / Katharina Lohrie, podle licence: CC BY-SA 3.0

Pěstitelé ženšenu

Receptury ze ženšenu

Kapičky ze ženšenu

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene ženšenu, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Kořen přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Kapičky na zvýšení vitality

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene ženšenu, 1 lžičku nadrceného kořene eleuterokoku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Posilující kapičky pro onkologické pacienty

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene ženšenu, 1 lžičku nadrceného kořene eleuterokoku, 1 lžičku lapacha, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 12 týdnů užíváme 3× denně čajovou lžičku kapek nakapaných do 3 dl vody.

Víno pro aktivní seniory

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního červeného vína, 1 lžíci nadrceného kořene ženšenu, 1 lžíci kořene eleuterokoku, 1 lžící maralího kořene, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci kopřivy
  • Postup: Léčivky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a po dobu 3 měsíců užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).