Hlavní navigace

Zdravotní přínosy marihuany: 9 důvodů, proč změnit názor

7. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Cubie King, podle licence: CC BY-SA 3.0
Do roku 2014 byla ve více než dvaceti státech USA legalizována lékařská marihuana. V souvislosti s tím se měnil postoj odborníků. Zajímavý názor má Sanjay Gupta, lékařský korespondent CNN.

Názor Dr. Gupty, který publikujeme níže v tomto článku, rozvířil pole odpůrců i příznivců marihuany. Objevilo se však více těch, kdo s lékařem souhlasí a myslí si, že lék by měl být pro léčebné účely legální.

Klady i zápory

Přestože je možné, že zastánci legalizace marihuany výhody jejího užívání nadhodnocují, nové zákony by měly vědcům pomoci studovat léčebné působení drog a lépe pochopit, jak ovlivňují naše tělo.

V současné době pouze šest procent veškerých studií marihuany analyzuje její léčivé vlastnosti. Samozřejmě je potřeba mít na paměti, že nadměrné kouření marihuany nebo i její jiné nadměrné užívání vede k závislosti a může způsobit výpadky nebo poškození paměti a emocionální problémy.

Proti bolesti a k léčbě

Marihuana obsahuje nejméně dvě aktivní chemické látky, o nichž si vědci myslí, že mají léčivé účinky. Jsou to kanabidiol (CBD), který ovlivňuje náš mozek, a tetrahydrokanabinol (THC), který působí také proti bolesti. Některé ze zdravotních výhod těchto dvou látek je možné získat také díky syntetickým formám marihuany. Například THC pilulky jako dronabinol, tedy syntetická forma THC, může být v některých ohledech účinnější než kouření marihuany.

Marihuana může být používána například k léčbě a prevenci zeleného zákalu (glaukomu). Při zeleném zákalu se zvyšuje tlak v oční bulvě, čímž dochází k poškození zrakového nervu a následné ztrátě vidění. Marihuana snižuje tlak uvnitř oka. Podle National Eye Institute ukázaly již studie ze začátku 70. let, že kouření marihuany snižuje nitrooční tlak (IOP) u lidí s normálním tlakem a u lidí s glaukomem. Právě marihuana může zpomalit progresi nemoci a být dobrou prevencí proti oslepnutí.

Tráva s velkým T

Sanjay Gupta říká, že se mýlil, když ignoroval lékařský potenciál marihuany, který popsal v roce 2009 ve své studii Why I would Vote No on Pot (Proč bych hlasoval Ne). Poté Gupta natočil dokument Weed (Tráva, Marihuana), který odvysílala CNN, a na jeho základě pak zveřejnil úvodník na CNN.com, v němž přiznal, že výzkum, který udělal pro svůj film, změnil jeho názor na lékařské účinky marihuany.

Pro svůj dokument se Gupta vydal do světa, kde se setkal s různými lékařskými odborníky a pacienty, jež lékařskou marihuanu užívali. A dospěl k tomuto závěru: „Téměř sedmdesát let jsme byli ve Spojených státech systematicky uváděni v omyl. Za mou osobní roli v této kauze se nyní omlouvám.“

9 důvodů, proč změnit názor na marihuanu

A proč Sanjay Gupta změnil názor? Zde jsou důvody, které uvádí:

1. Nerozhoduje se na vědeckém základě

Zákony ohledně marihuany nejsou založeny na zkoumání vědy. Sanjay Gupta napsal: „Ne kvůli vědě, ale právě pro její absenci, byla marihuana na naléhání ministra zdravotnictví, Rogera Egeberga, v roce 1970 připsána na seznam zakázaných látek a označena dokonce stupněm číslo 1.“

2. Marihuana nemá vysoký návykový potenciál

Dr. Gupta konstatuje, že marihuana nemá „vysoký návykový potenciál“ a nevede lidi k následnému užívání jiných drog. „Nyní víme, i když odhady se liší, že marihuana vede k závislosti pouze u asi 9 až 10 % dospělých uživatelů.“ Kokain a jiné drogy, které jsou klasifikovány jako méně návykové, tedy látky 2. stupně, vyvolávají závislost už u 20 % uživatelů, heroin dokonce u 25 % a tabák u 30 %.

3. Někdy není jiná pomoc

V některých lékařských případech je marihuana „jediná věc, která funguje“. Sanjay Gupta se v Coloradu setkal s jednou ženou, která používala marihuanu na snížení počtu záchvatů. Z původních tří set během týdne, které mívala před užíváním konopí, se u ní počet záchvatů snížil až na dva nebo tři za měsíc.

4. Marihuana není nebezpečnější než léky

Marihuana je bezpečnější než mnoho léků na předpis. Ve Spojených státech zemře na předávkování léků na předpis jeden člověk každých devatenáct minut. Dr. Gupta ale nikdy nenašel nikoho, kdo by zemřel na předávkování marihuanou.

5. Pomáhá proti bolesti při rakovině prsu

Až 76 % lékařů tvrdí, že by předepsalo marihuanu pro zmírnění bolesti žen trpících rakovinou prsu.

 

6. Odvykání marihuaně je snazší

Lidé, kteří odvykají marihuaně, mají určité abstinenční příznaky, jako je nespavost, úzkost a nevolnost, ale stále jsou daleko mírnější, než je tomu u těžkých drog, jako je heroin nebo kokain, nebo dokonce alkohol. „Viděl jsem léčbu ze závislosti na alkoholu, a ta byla opravdu život ohrožující,“ řekl Gupta. S marihuanou to tak není.

7. Tradiční využití účinků rostlin

Využívat účinků rostlin k léčbě není také nic nového. Lékařské a vědecké komunity studovaly lékařské účinky marihuany již od 19. století, kdy byla používána k léčbě neuropatické bolesti až do roku 1943.

8. Nevyrovnané informace

Pouze 6 % z výzkumů marihuany, publikovaných v roce 2013, analyzovalo její výhody, ostatních 93 % bylo napsáno jen proto, aby zmínilo její škodlivé účinky. „Tato nerovnováha nám dává velmi zkreslený obraz,“ řekl dr. Gupta.

9. Zaujatý výzkum

Systém je zaujatý proti výzkumu ve prospěch lékařské marihuany. Zaprvé marihuanu pro výzkum musíte získat pouze z vládou schváleného hospodářství a v USA musíte dostat souhlas od Národního institutu pro zneužívání drog, který má za úkol studovat prevenci zneužívání drog, nikoli jejich zdravotní výhody.

Jaká je situace na českém trhu?

Od roku 2010 platí v České republice nový trestní zákon, který zúročuje dvacet let diskusí kolem konopí. Je to také poprvé, kdy zákon rozlišuje mezi drogami podle jejich nebezpečnosti, zákony se tedy vztahují buď na konopí (menší tresty), nebo na jiné drogy.

Jakékoliv zacházení s drogami je nelegální, ale v případě marihuany není trestné její držení pro osobní potřebu, tedy v malém množství. Jediné, co zákon výslovně nezakazuje, je užívání marihuany. Trestné je kromě nadměrného držení drogy i pěstování rostlin konopí, a to pokud máte více než pět rostlin v surovém stavu, více je už považováno za trestný čin.

Dohady o legalizaci konopí k léčbě a upřesnění podmínek se táhnou již roky. Přečtěte si:

Tmářství na ministerstvu zdravotnictví znemožňuje používat léčebné konopí

Obecně Sanjay Gupta tvrdí, že naslouchal až příliš oponentům a skeptikům lékařské marihuany, aniž by se sám ponořil do problému hlouběji a udělal si vlastní názor. „Až teď jsem si jistý a za svou chybu se omlouvám. Nevěnoval jsem se problému dostatečně důkladně. Nezkontroloval a neprověřil jsem zprávy menších laboratoří v jiných zemích, které se věnují různým pozoruhodným výzkumům v oblasti lékařské marihuany, a byl jsem příliš odmítavý k hlasitému volání pacientů, jejichž příznaky se zlepšily právě užíváním konopí.“

Obama proti zbytečné kriminalizaci marihuany

Americký prezident Barack Obama je tím, kdo souhlasí s dekriminalizací marihuany, ale je proti legalizaci drogy. Zároveň vyzval mládež, aby se věnovala i jiným, důležitějším problémům, než je legalizace této drogy. Vyzval k reformě trestního práva tak, aby Afroameričané nebyli posílání do vězení kvůli nenásilným drogovým deliktům, jako je například pouhé držení marihuany.

Ministerstvo spravedlnosti nevyžaduje uplatňování zákazu marihuany ve státech jako Colorado, Washington a Aljaška, které povolily oddechové užívání marihuany. „Až dostatek států marihuanu dekriminalizuje, mohl by Kongres změnit její klasifikaci na méně nebezpečnou látku,“ naznačil Obama, který si však uvědomuje i „legitimní“ obavu z užívání drogy. „Myslím, že existuje legitimní obava ohledně celkového dopadu, jaký to má na společnost, zvláště na zranitelné části naší společnosti,“ upozornil šéf Bílého domu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).