Hlavní navigace

Zdravotní pojišťovny nabízejí benefity. Je některá výhodnější?

Sdílet

Pro změnu zdravotní pojišťovny platí od roku 2012 nová, mnohem přísnější pravidla. Pojišťovny proto lákají na krabičkové diety i na plavání. Vyplatí se ale změna jen kvůli bonusům?

Jste-li matka s dětmi, těhotná žena nebo mladý student, máte vyhráno, pojišťovny se podbízejí samy. To o seniory taková rvačka není. Podle čeho si tedy vybrat zdravotní pojišťovnu?

Na co všechno dostanete příspěvek? Vyberte si BENEFITY ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN.

 

Po důkladném prostudování nabídek všech zdravotních pojišťoven v Česku se dá konstatovat jediné: neexistuje zdravotní pojišťovna, která by měla výrazně výhodnější benefity pro klienty než jiná. Pojišťovny si dobře hlídají konkurenci a umí tomu uzpůsobit svou nabídku, takže se prakticky u všech opakuje v trochu jinak pojmenovaných modelech to samé.

Vstup do solné jeskyně je jedním z benefitů, které vám může uhradit vaše zdravotní pojišťovna.
Autor: Adam centrum

Zdravotní pojišťovny nabízejí jako jeden z benefitů návštěvu solné jeskyně

To znamená: balíčky programů zaměřené na matky, studenty, muže, ženy, těhotné či na děti. Nebo celkově program pro zdravou rodinu. Vedle toho mají zdravotní pojišťovny jednorázové akce pro své klienty, každý rok jiné, podle toho, s jakou firmou a na čem se jim zrovna podaří dohodnout. A pak se také starají speciálně například o dárce krve nebo chronicky nemocné děti.

Jako speciální lákadlo jsou u některých pojišťoven programy jako Karta života nebo Internetová zdravotní knížka IZIP, kdy klient tak trochu vidí svému plátci péče a lékařům do karet (vidí například, co si na něj lékaři naúčtovali, a může zkontrolovat, zda mu provedli všechna vyšetření a dali vyúčtované léky) a zároveň je motivován, aby chodil na preventivní prohlídky a staral se o své zdraví. Obvykle stačí sbírat body za preventivní prohlídky a ty se pak dají vyměnit za poukázky na fitness aktivity.

Úplně nejraději však pojišťovny přispívají na nejrůznější nepovinná očkování: například u miminek proti rotavirům (tedy nebezpečným průjmovým onemocněním), u dospělých proti klíšťové encefalitidě (například s VZP můžete takto získat jednu ze tří dávek vakcíny bratru za 800) a podobně. 

Co tedy konkrétně nabízejí zdravotní pojišťovny?

Například největší zdravotní pojišťovna VZP nabízí lidem s celiakií, tedy bezlepkovou dietou, roční příspěvek až 3 600 korun na speciální dietu, která je drahá. Alergické děti a děti s astmatem vozí v rámci akce Mořský koník k moři. Nebo pro děti, které mají potíže se zuby, nabízí příspěvek na rovnátka.

Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí příspěvek na plavání pro kojence a batolata, nebo peníze na vitamíny pro děti. Taky myslí na těhotné a nabízí příspěvek na tělocvik pro budoucí maminky. Jako jedna z mála má taky program pro profesionální řidiče a chlubí se tím, že pomáhá i seniorům.

Zdravotní pojišťovny se předhánějí v bonusech pro klienty

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra láká na program slev a výhod: stačí předložit kartičku pojištěnce ve vybraných obchodech, například s těhotenským oblečením, v lékárně, ale třeba i ve firmě na zážitky, v autoškole, autocentru či v hotelu a dostanete pět až deset procent slevu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zase nabízí bonus pět set korun za to, že jí přivedete dalšího pojištěnce.

Není možné vypsat všechny zajímavosti, které zdravotní pojišťovny nabízejí, protože programy jsou si vesměs podobné a pojišťovny se odlišují maličkostmi: jedna například nabízí příspěvek na pobyt v solné jeskyni, jiná akční slevu na dietu v krabičce – místo tisícovky zaplatíte jen 800 korun. Nejlepší je, pokud toužíte po změně, sednout si k internetu a brouzdat.

Před změnou pojišťovny si dobře přečtěte podmínky

Ovšem pozor: dobře si všímejte podmínek, za jakých můžete přejít k jiné pojišťovně, některé bonusové programy jsou totiž jen pro takzvané věrné pojištěnce, tedy pro ty, co jsou u pojišťovny déle než rok například. Nebo pokud je u pojišťovny pojištěna celá rodina. A pak přemýšlejte: jak daleko budete mít nově na přepážku? Vyplatí se vám to, měnit pojišťovnu kvůli kartičce na slevu v obchodě?

Také platí, že výše příspěvků je omezená – například pěti sty nebo tisícikorunou na rok. Zdravotní pojišťovny neproplatí všechno, co si člověk přeje. Je přitom nutné schovat si důležité účtenky a neprošvihnout datum, kdy se peníze z jednotlivých programů vyplácejí. Vyplatí se informovat se ještě předtím, než si třeba koupíte vstupenky do bazénu nebo do fitcentra, jak to udělat, aby vám pojišťovna na permanentku přispěla.

Někdy je také třeba dát pozor na to, do jakého bazénu chcete chodit. Například u Metal-Aliance můžete mít plavání zcela zdarma, ale jen ve vybraných bazénech. A ty ještě pro letošní rok nemá tato zdravotní pojišťovna nasmlouvané, takže těžko říct, jak široká to bude síť.

Peníze na prevenci nejdou ze zdravotního pojištění

Mimochodem: pro ty, kdo chtějí nadávat, že zdravotní pojišťovny zbytečně utrácejí peníze, které by mohli dostat vážně nemocní lidé, tak takhle to není. Peníze určené na programy prevence a na příspěvky pro zdravý životní styl či očkování nejdou ze základního fondu pojišťoven, kde se schází peníze na zdravotní pojištění. Pojišťovny si mohou dovolit utrácet za solné jeskyně a hubnoucí krabičky proto, že jde o peníze, které se jim podařilo vybrat na pokutách a penále za pozdní platby zdravotního pojištění.  

Nová pravidla – změna jen jednou ročně

Ještě na něco je však třeba dát pozor. Nově od letoška pojištěnci smí změnit zdravotní pojišťovnu jen jednou do roka. To proto, aby každá zdravotní pojišťovna při tvorbě rozpočtu přesně věděla, o kolik lidí se musí v následujícím roce postarat. Pojištěnci tak mohou přejít k jiné zdravotní pojišťovně jen jednou za rok s půlroční čekací lhůtou, dosud to bylo možné k prvnímu dni čtvrtletí a bez čekací lhůty, tedy v podstatě čtyřikrát do roka.

Pokud tedy chcete změnit zdravotní pojišťovnu, a chcete být od nového roku už u jiné, musíte o změnu požádat nejpozději v pololetí letošního roku, tedy do 30. 6. 2012. Pokud podepíšete registrační formulář až po tomto datu, stanete se pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny až o rok později, tedy od ledna 2014!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).