Hlavní navigace

Zbavte se atopického ekzému, třeba pomocí konopí

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Atopický ekzém je z mnoha důvodů nepříjemný nejen pro děti, ale i dospělé. Co proti tomu dělat?

Za příčinu atopického ekzému se uvádí sklon organizmu přehnaně reagovat na látky. Může se zhoršit po živočišných produktech jako je mléko či vejce, ale i ryby, citrusy a další. Postihuje zejména děti. Rovněž po stresu třeba zapříčiněném pobytem v cizím prostředí či u dospělejších dětí strachem ze zkoušky ve škole, hádkami rodičů.

Atopický ekzém

  • Pro ujasnění pojmů jde v případě alergie o nepřiměřenou, přemrštěnou obrannou reakci organizmu na nějakou látku. Děti mají sklon přehnaně reagovat na určitou látku a tato dispozice trvá celý život. Atopie je projevem alergie. Samotný atopický ekzém je pak chronické, silně svědivé zánětlivé onemocnění kůže převážně právě u dětí, kde je spojeno i s jinými alergickými projevy, jako je například pylová rýma, astma nebo zánět spojivek. 
  • Zhruba šedesát procent dětí, které atopickým ekzémem trpí, mají první projevy mezi 2. až 4. měsícem svého věku. Až na asi jednu čtvrtinu dětí se do puberty projevy ekzému zmírní či mají jen mírnější formy. Do dvaceti let většinou zmizí i u ostatních. V dospělosti je to výjimečné. U pár procent se dokonce projevy objeví až v dospělém věku. Kombinuje se s jinými onemocněními jako astma, zánět spojivek či pylová rýma. Nejčastěji bývají postižené tváře, brada, krk a dále celá hlava, trup i končetiny. Na první pohled je kůže zarudlá, hrubá a suchá. Dítě cítí velké svědění, které je příčinou neklidu a podrážděnosti. Škrábáním často do kůže zanese infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Největšího rozsahu dochází u atopického ekzému zhruba po 9. měsíci stáří dítěte díky jeho zvýšené aktivitě.
  • Co se týče ložisek ekzému, pak u batolat a starších dětí v předškolním věku se postupně nacházejí v loketních a podkolenních jamkách. Potom také na hřbetech rukou i nohou, na kolenou, krku či zápěstí. Děti mají období klidu, kdy jsou tato ložiska světlejší barvy, ale i čas prudkého zhoršení, při kterém je kůže velmi svědí. Jedná se o podzim a jaro.

Výraz ekzém je odvozen z řeckého slova „ekzeo“ označující něco, co vyvěrá na povrch, tedy na povrch kůže. Je charakterizováno výraznou suchostí pokožky, zvýšeně se tvoří různé ragády a je přítomno pro malého pacienta velmi obtěžující svědění. Onemocnění vzniká jako reakce na vnitřní nebo zevní podněty (dlouhodobý stres, tropické ovoce, ořechy, koření, vajíčka apod.). Je to projev dlouhodobé alergické reakce těla, ve snaze odstranit vyvolávající příčinu. Je to dlouhodobé onemocnění s opakovanými exacerbacemi, pro pacienty mnohdy velmi úpornými a sužujícími. Opakovaně dochází k rozškrábání postižených lokalit, jsou přítomna zarudlá ložiska s šupinkami a pupínky, místy ragádami. Velkou roli hraje také genetika, pokud je pozitivní rodinná anamnéza, je velký předpoklad výskytu atopického ekzému také u dětí.

Vylučte alergeny a dostaňte atopický ekzém pod kontrolu

V léčbě hraje důležitou roli, zdali jsme schopni vymezit alergeny a vyloučit je. Léčba by měla být celková a v počátku je hlavní dostat onemocnění pod kontrolu. Tedy zmírnit záněty, odstranit mokvání, infekci a zvláčnit suchou kůži. Sklon k nemoci odstranit není možné. U každého dítěte je to individuální s ohledem na rozsah a závažnost.

V praxi je to věcí kožního lékaře, ale i dalších specialistů jako alergologa-imunologa a někdy i psychologa u dětí školního věku, pro které může být ekzém frustrující vzhledem k dalším dětem.

Upravte životosprávu

Hlavní je však úprava životosprávy. Zjištění faktorů, které stav zhoršují, dostatek pohybu, ale i spánku. Vhodné je otužování, pozor však na prudké změny teplot a vlhkost prostředí. Oblečení volit nejlépe bavlněné, vyvarovat se umělým vláknům, kožence a vlněným tkaninám.

Pozor na praní

Pokud perete pro dítě, raději v mýdle a nikoli v pracích prášcích. Vyhněte se aviváži a vše řádně vymáchejte.

Méně mytí

Někdo radí omezit koupele, jiní naopak doporučují pravidelné mytí a především důkladnou hydrataci. Dítě by se skutečně mělo koupat minimálně. Stačí jednou týdně a nejlépe krátce osprchovat. Nepoužívat tekutá mýdla, pěny do koupele. Vodovodní voda vysušuje, proto je vhodné do koupele přidat například konopnou koupel, tedy konopný olej (jak vybrat konopný olej poradí server 120na80.cz). Po každé koupeli je nutné kůži promazat. Třeba konopnou mastí pro děti. Při výběru konopné masti mějte na paměti, že nápis „cannabis“ nestačí.

Je vhodné upravit životní prostředí a dbát na to

Dítě by mělo být v nezakouřeném prostředí. Nejlépe bez zvířat a omezit prašnost v bytě. Odstranit koberce, závěsy či záclony, čalouněný nábytek a vyvarovat se luxování běžnými vysavači, které víří prach, v přítomnosti mladého člena. Nepoužívat péřové přikrývky či polštáře a raději je nahradit výrobky pro alergiky se snímatelnými a pratelnými potahy (Byt bez roztočů neexistuje, říká alergoložka. Jak jejich výskyt omezit?). V bytě vůbec udržovat dostatečnou vlhkost. Jezděte s dítětem mimo prašné město, třeba na hory či k moři či mu dopřejte ozdravnou lázeňskou péči, třeba v jihočeských Volarech. Ačkoli to pro dítě může být smutné, mělo by mít minimum plyšových hraček, protože snadno udržují prach.

Upravte stravovací režim

Preventivním opatřením může být dlouhodobější kojení mateřským mlékem. V případě umělé výživy je možné volit konopná semínka, která mají velký počet účinných látek. Podle krmení je možné poznat i alergické potraviny. Po roce může dítě jíst běžnou stravu pro batolata, ale určitě je nutné vynechat vysledované alergické potraviny, nejčastěji to bývá čokoláda, ořechy, mandle, kiwi, kakao, paprika, rajčata, citrusy, plísňové sýry, ale i zralé banány, konzervované potraviny, kompoty, ryby, vejce, koření a uzeniny. Obecně mléčné výrobky a vejce.

 

Děti s projevy ekzému mohou jíst většinu jídel, ale pozor na ta, kde byl vysledován prokazatelně zhoršený stav kůže, což je individuální.

Potraviny, kterým je nejlépe se vyhnout

(je důležité vysledovat vždy v konkrétním případě):

Kiwi, ananas, mango, citrusové plody, datle, fíky, rybíz, angrešt, jahody, maliny, ořechy, ostružiny, broskve, mandle, pistácie, slunečnicová a dýňová semínka, luštěniny jako hrách, fazole, čočka, sója, celer. Dále paprika, ředkvičky, křen, rajčata, celer, kyselé zelí, řeřicha, bazalka. Cukr i hnědý cukr, sladkosti, med, javorový sirup, kakao a čokoláda. Koření, vanilka, skořice, muškátový oříšek, kari, mléčné výrobky, vejce, mléko, ryby a mořské produkty, paštiky, uzeniny, maso hovězí či vepřové.

Potraviny, které mohou rovněž způsobit mírnější alergickou reakci: 

Zelenina jako cukety, baklažány, dýně, zelená okurka, fenykl, petržel, mrkev, tuřín, kedluben, chřest, čekanka, zelené saláty, špenát, červená řepa, pórek, všechny druhy košťálovin jako je brukev, květák, bílé zelí, čínské zelí, zelené luštěniny, kapusta, zelený hrášek či brambory. Z ovoce například jablka, hrušky, třešně, avokádo, meloun, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky, meruňky. U obilovin se jedná o rýži, proso, oves a kukuřici. V mase je vhodnější drůbež, králík či jehněčí. K pití čaj, šalvěj, sléz, lipový květ, černý bez, fenykl, ochucené limonády. Šťávy – jablečná, hroznová, hrušková. Sladidla jako hroznový cukr, zahuštěná jablečná nebo hrušková šťáva. Pojící prostředky jako je rýžový, kukuřičný a bramborový škrob. Margariny bez mléčné bílkoviny.

Co na ekzém?

U léčby atopického ekzému obecně platí, že na mokvající ekzém je vhodné použít obklad s borovou vodou, heřmánkovým či řepíkovým odvarem dle snášenlivosti dítěte či speciální roztoky. Například hypermanganu, nebo dokonce silného tmavého čaje. K obkladům volte jemnou bavlněnou tkaninu. Stačí kapesník. Roztok, ať je nejlépe vlažný a až je opravdu chladný po pár minutách, je vhodné jej vyměnit a znovu přiložit. Opakovat nejlépe třikrát denně po patnácti minutách. Postižená místa nechte odkrytá, ať se nezapaří.

Zkuste konopí

Přírodním a dlouhodobým řešením je konopí. „Prostředky můžete jednak přidat do koupele, jednak použít i k promaštění a vyživení pokožky či v podobě mastí, nejlépe s výtažkem z konopí,“ říká odborník Jiří Stabla z Konopných lékáren. Konopí má antibakteriální účinky a na kožní problémy působí obzvlášť příznivě. Důležité je vybrat si ten správný produkt – a že jich na trhu není málo. Masti, koupele, krémy, mýdla nebo oleje. Důležité je, aby byly vyrobené z celých rostlin konopí, obsahovaly výtažek, nikoli však jen extrakt ze semínek. „Takové produkty jsou totiž výrazně účinnější než ty obsahující pouze výtažky z konopného semínka. Nemusíte se ale bát, že by vás takové výrobky omámily, všichni výrobci musí splnit zákonnou normu pro obsah halucinogenní látky THC do 0,3 %,“ doplňuje Jiří Stabla.

„Masti jsou vhodné na zbavení se ekzémů, ale i lupénky, akné, oparů, bradavic či pro ulevení od různých bolestí,“ říká. Účinnými látkami v konopné masti jsou kanabinoidy, které jinde v přírodě nenajdeme. „Na klinický výzkum těchto látek je kladen velký důraz, protože dokáží pozitivně ovlivnit široké spektrum nemocí od deprese a cukrovky po neurodegenerativní onemocnění, a dokonce i rakovinu. Při vnějším používání pak mají vliv především právě na kožní potíže a bolest,“ uvádí Jiří Stabla a dodává: „Osobně jsem proti jakýmkoliv kortikosteroidům. Aplikace je nutná na velkou plochu a dlouhodobě má velmi nežádoucí účinky.“ Stejně tak imunomodulační léky volte s velkou opatrností, protože ovlivňují imunitní reakci kůže. Jestliže se ekzém akutně zhorší, volte přípravky s vysokým protizánětlivým účinkem.

Místo kortikoidů konopná mast

Lenku Mazurkovou trápil atopický ekzém od dětství. Během posledních let se jí ale problémy zhoršily a ekzém se objevil ve větším rozsahu na zádech, krku i rukách. Vyzkoušela i tabletky a mastičky s kortikoidy, ale jakmile je vysadila, ekzém se vrátil. Vyzkoušela proto konopnou mast. „První týden se ekzém zhoršil, ale na to jsem byla upozorněná a mast jsem používala dál. Po dvou týdnech začal ekzém mizet a po půl roce se neobjevil ani na sluníčku,“ popisuje Lenka Mazurková. Aby léčbě pomohla i vnitřně, jí každý den lžíci konopného semínka, to pomáhá k celkovému posílení imunity, ale i výživě pokožky, nehtů a vlasů.

Důležité je u takto zasažené kůže každodenní promazávání několikrát denně, právě například konopnou mastí, která je však s výtažky z celých rostlin, a má tak ty správné účinky. Kůži mažte jemně a to teplou rukou. Pozor na vytvoření silné vrstvy a vyvarujte se při roztírání jiných pomůcek než vlastních rukou. Pro celkovou koupel volte například oleje jako je konopná koupel. Pokud se trefíte a dítěti vyhovuje, provádějte ji alespoň dvakrát týdně, počkejte po koupeli, až se olej vsákne, což je asi po zhruba čtvrt hodině při vhodné teplotě v místnosti. Ať není dítěti zima a nenastydne.

Pozor na kortikoidy

Toto kožní onemocnění ve velké míře postihuje především děti, ale mnoho z nich se s ním potýká i v dospělosti. Lékaři nejčastěji předepisují léčbu kortikoidy, ty ale mohou mít vedlejší účinky a po vysazení se ekzém často vrací. Léčba kortikoidními mastmi patří vždy do rukou lékaře, neboť není zcela bez nežádoucích účinků. Vhodné je využití kombinování léčby kortikoidy s přírodními léčivými konopnými mastmi, které mají zvláčňující a promašťující účinky. Je možné je využít v mezidobí léčby kortikoidy, prodlužují období mezi jednotlivými exacerbacemi. Navíc jsou zcela bezpečné, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Kromě konopných mastí je možné k promazání pokožky využít i konopné oleje a k mytí pak konopné mycí emulze, které pokožku nevysušují, a vzhledem k tomu, že jsou pouze na přírodní bázi, tak ji ani nedráždí.

Co proti škrábání?

U kojenců a batolat je velký problém svědění. Je vhodné ručičky dítěte jemně fixovat, a to tak, že na paže navléknete rukáv, který zabrání škrábání tváře a poranění. Na noc je možné používat třeba i bavlněné rukavice či obvazy na končetiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Marcela Turčínková

Odbornice z Carun Pharmacy

www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).