Zaveďte do své kuchyně špaldu, jáhly a pohanku

Autor: Isifa.cz

Trochu opomíjené, ale velmi zdravé a vitaminy nabité potraviny čekají na vaše pozvání. Nechte je vejít do své kuchyně a postupně je začleňujte do běžného jídelníčku.

Chladné dny se nezadržitelně blíží. Víte, které potraviny jíst, aby vám nebyla zima? Zkuste tak trochu zapomenuté plodiny, které pro zahřátí používali naši předci. Nejen že dokáží organismus příjemně zahřát, ale také obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.

Jáhly jsou plné vitaminů

Jáhly jsou obiloviny, které vznikají odstraněním slupky z prosa, obsahují velké množství vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Jsou vynikajícím zdrojem železa, což ocení zejména lidé trpící chudokrevností a těhotné ženy. Obsahují fosfor, hořčík i mangan.

Podle staré východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. A díky výborné stravitelnosti se hodí i do jídelníčku malých dětí.

Co s jáhlami v kuchyni?

Příprava jáhel není nijak složitá a pokrmy z nich jsou velice chutné. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině nebo jako surovina na rizoto. Výborné jsou jahelné placičky, nákypy, zapékané zeleninové, masové či houbové pokrmy i zavářka do polévky. Jáhly můžete sehnat i v podobě tzv. pukanců, které jsou výborné na mlsání k televizi nebo do ranního müsli.

Pohanka je plná rutinu

Pohanka pochází z Číny a svůj název získala podle pohanských nájezdníků. Obsahuje i bioflavoid rutin (bezkonkurenčně nejvyšší množství), vitaminy skupiny B, vitamin C a E, draslík, fosfor, vápník, selen, hořčík, v malém množství železo, měď, mangan, niacin a zinek. Rutin, nejcennější složka obsažená v pohance, nejlépe funguje s vitaminem C. Při konzumaci pohanky tak přidejte do jídelníčku ovoce a zeleninu, které vitamin C obsahují. Zelené části rostliny obsahují až desetkrát více rutinu než semeno. Je proto výhodné jíst i natě pohanky. Je navíc přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.

Celkově tak posiluje naši imunitu, a dokonce se o ní tvrdí, že podporuje sexuální funkce. Je vhodná k detoxikaci organismu, při silné a dlouhé menstruaci a při vředových onemocněních. Některé čínské výzkumy také uvádějí, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.

Co s pohankou v kuchyni?

Má také tu výhodu, že ji seženeme téměř ve všech možných podobách. Nejčastěji se využívají pohankové kroupy, které jsou vhodné pro přípravu příloh, rizot, salátů či k zapékání. Kroupy stačí povařit jen 2–3 minuty a nechat dojít pod peřinou. Výborný je pohankový kuba, který může být zpestřením štědrovečerní tabule. Dále lze sehnat pohanku lámanku, pohankovou mouku či krupici, vločky nebo pukance. K dostání jsou na trhu také pohankové slupky, které se používají jako náplň do léčivých polštářů.

Špalda pro zdravější Vánoce

Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus – bílkoviny, minerální látky jako je fosfor, železo, hořčík a zinek a vitaminy skupiny B. Je navíc mnohem lépe stravitelná než běžná pšenice. Má pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.

Co se špaldou v kuchyni?

Špaldové zrno využijete po uvaření jako vhodnou surovinu při přípravě rizota, k zapékání se zeleninou či masem, jako samostatnou přílohu, do polévek, salátů či po úplném rozvaření, případně rozmixování do pomazánek, nákypů, omáček a kaší. Kromě špaldového pečiva, těstovin či müsli se můžete setkat třeba i se špaldovým pivem či výtečnou špaldovou kávou. Ta neobsahuje kofein, nezpůsobuje návykovost ani neokyseluje organizmus. Je proto vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi s vysokým krevním tlakem.

V poslední době se stala velmi oblíbenou také špaldová mouka. Zkuste letos při vánočním pečení nahradit jednu třetinu bílé pšeničné mouky moukou špaldovou. Nejen, že tím cukroví a pečivo obohatíte o vitaminy, minerální látky a vlákninu, ale špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a jemnou oříškovou chuť.

Zdroj: Probio.cz, Vitalia.cz

5 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 25. 11. 2015 12:52