Hlavní navigace

Zatracované žabky mohou nohám naopak pomoci

24. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Bezkonkurenčně nejoblíbenější letní obuv, ale hned po podpatcích nejčastěji zatracovaná pro svou nezdravost. A co když na tom žabky přece jen nejsou tak zle? A dokonce mohou být součástí terapie?

Vietnamky, flip-flop, plážovky nebo ťapky jsou staré 3500 let a původ mají v Asii. Při procházce Prahou je také budou mít na nohou všechny Japonky a Číňanky klidně celý den. My Evropané máme ale úplně jinou nohu a styl chůze. Přesto se z bot „k bazénu“ stala masová záležitost a gumu jako hlavní výrobní materiál doplnila kůže, korálky a kamínky, občas i klín, a z žabek se cestou z Asie přes Ameriku až k nám stala masově oblíbená obuv. Jak je to s tím ničením nohy?

GALERIE: Jak správně chodit v žabkách

Známá proti

Nedodají nohám žádnou oporu, zatěžují klenbu, deformují chodidlo. Namáhají Achillovu šlachu, nepřiměřeně i prsty na nohou, hrozí z nich drápovité prsty. Odhalená noha trpí ve větru a vysušuje se nepřiměřeně i kůže na ní. Dost důvodů vyděsit se a žabkám se raději vyhnout.

„O žabkách obecně platí, že to jsou takzvaně boty k bazénu a na kratší příležitosti,“ potvrzuje fyzioterapeutka Mgr. Renata Větrovská (www.centrumzdravehopohybu.cz). „Rozhodně bych je ale nezatracovala jako nejhorší možnou obuv, třeba boty s úzkou špičkou a podpatkem mají na nohu mnohem horší vliv.“

Co ta naše noha chce (a žabka jí to dá)?

Základem správné chůze a prevence všech problémů s nohama i zády je dobře zaktivovaná noha. Potřebuje prostor a možnost, aby svaly pracovaly – podílejí se totiž na vytváření podélné a příčné klenby. V úzkých botách tohle všechno nejde a noha nemá správné předpoklady pro správné fungování: „Pak se noha postupně deaktivuje, dojde ke spadnutí klenby, těžkým a nepružným dopadům, velkým otřesům a bolestem kolen, kyčlí, zad, a to i hrudní i krční páteře, nebo dokonce k bolestem hlavy,“ vysvětluje fyzioterapeutka. „Žabka dává noze jednu z důležitých věcí – prostor pro prsty. A navíc ji nutí být aktivní, protože bez toho by nám spadla z nohy.“

Samozřejmě ale musíme brát v úvahu, že přidržovat prsty botu příliš dlouho při nošení celý den znamená vytvářet si nový (špatný) stereotyp chůze. Nutit prsty chvíli k aktivitě je ale dobrá forma cvičení, která je nejlepší prevencí plochých nohou, halluxů (vbočených palců) a dalších civilizačních potíží.

Lepší žabky než pantofle

Existují dva (špatné) styly chůze v žabkách. První se dá nazvat jako píďalka – ohýbáme všechny prsty, abychom botu udrželi a nespadla. Druhý je i slyšitelný – šoupání celým chodidlem. O nezdravosti obou dvou se netřeba detailně zmiňovat.

„Každopádně je ale první možnost méně škodlivá než ono šoupání, ke kterému nás mimochodem ještě více svádí nošení pantoflí s jedním páskem přes nárt,“ upozorňuje Renata Větrovská. „Žabka nohu aktivuje, což většině z nás jen prospěje. I když správný impuls pro krok není o aktivaci prstů, ale děje se formováním příčné klenby v okamžiku odrazu, tedy aktivní je oblast nad prsty.“ 

„Terapeutické“ žabky?

A odtud plyne i možné terapeutické využití žabek. Je téměř nemožné, abychom v nich chodili „správně“ nějakou delší dobu, noha si postupně uleví, jak potřebuje. Pokud jste ale zvyklí cvičit své prsty i nohy, večer je třeba masírovat a předcházet tak kromě únavy materiálu po dlouhém dni třeba zmiňovaným civilizačním nešvarům, choďte v žabkách pár minut každý den. Ale tak, jak máte:

„Měli bychom se pokusit nedržet žabky na nohou za pomoci skrčení všech prstů. To při delším nošení naopak vede k potížím – od bolestí až ke drápovitým prstům. Botu udržíme zdravě činností příčné klenby, stažením přednoží tedy oblastí bříšek prstů, což je poměrně obtížné,“ radí fyzioterapeutka . „A pak mohou žabky sloužit skutečně terapeuticky třeba jako prevence ploché nohy.“

K pár minutám chůze v žabkách pak přidejte sbírání mincí nasátím příčnou klenbou (ne pohybem prstů) a trénink pro chodidla máte pro dnešek za sebou.

Zdravotní žabky? Marketingový tah

Jakékoliv klasické žabky tak můžete využít ke cvičení, jinak si je ale nechte opravdu jen k bazénu, do sprch v posilovně a na přeběhnutí zahrady (což je ale zdravější udělat naboso). Jestli se nechcete vzdát pocitu volných prstů a nepotící se nohy, pro kterou je tahle obuv tou nejoblíbenější na světě pro letní měsíce, zaměřte se na správný výběr:

„Ideální je, když mají žabky navíc jeden pásek přes nárt a další kolem paty,“ doporučuje fyzioterapeutka. „Takové nám dovolují používat nohu správně, zajišťují pohodlí a volnost prstů jako žádné jiné boty.“

Až budete hledat „ty své“, narazíte při tom možná na termín „zdravotní žabky“. Lišit se budou tím, že místo stovky vydáte až tisícovku a dočtete se třeba o zdravotní stélce, která tlumí nárazy paty.

„Když jsou nohy takzvaně funkční a naučíme se dobře chodit, dokážou si nárazy tlumit samy. Většina inzerovaných zdravotních bot včetně zdravotních žabek neřeší příčinu problémů s nohama, mohou případně jen trochu ulevit a hodí se pro delší využití. Jinak ale fungují jen jako berlička,“ uzavírá Radka Větrovská. „Mnohem více prospěje noze každodenní cvičení, žádné sebedražší boty ji nezachrání.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).