Hlavní navigace

Zarůstání nehtů jde řešit i jinak než strháváním

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zarůstající nehty jsou bolavý problém a dlouhodobý, u kterého navíc platí, že co lékař, to jiná zkušenost a jiný názor na léčbu. Jedno je jisté: sám si s nimi člověk obvykle neporadí.

U zarůstajících nehtů platí jedno důležité pravidlo: vyrazit k lékaři co nejdřív. Ovšem pozor: je rozdíl, k jakému odborníkovi půjdete. Podle toho se totiž bude lišit léčba.

Máte-li problém se zarůstáním nehtů, neobejdete se bez sprývných nástrojů, nůžky nestačí.
Autor: SXC

Máte-li problém se zarůstáním nehtů, neobejdete se bez správných nástrojů, nůžky nestačí

Když vyrazíte k chirurgovi, nebude se s nehtem moc párat a strhne vám ho. Což může pomoci, ale taky nemusí, a strhávání nehtu se pak musí opakovat, což je procedura bolestivá. Stejně tak když půjdete nejdřív ke svému praktickému lékaři, jejich přístup se liší. Ti starší jsou mnohdy zvyklí na jedinou léčbu – stržení nehtu – a vypíší vám rovnou žádanku na chirurgii. Vyplatí se ptát se, jestli není ještě jiná možnost.

„Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit,“ říká lékař Bohuslav Vrba. „Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu,“ vysvětluje. 

Jde to i bez věčného strhávání

Pokud však vyrazíte rovnou ke kožnímu nebo na plastiku, bude léčba s velkou pravděpodobností poněkud šetrnější. Co to znamená? „Je podstatné si uvědomit, proč nehet zarůstá. Je to často dáno dispozicí k širokým prstům, kde nehet vrůstá po stranách do kůže. Takže strhávání nehtů nepomůže, má-li někdo dědičné dispozice k jistému typu prstů. Jestliže však vyřešíme tento kožní val po stranách nehtu a operací jej odstraníme či zúžíme, bude po problému,“ říká lékař a radí s vážnými problémy vyrazit na kliniku plastické či laserové chirurgie.   

Operaci se tak sice člověk nevyhne, ale je šetrnější a je jistota, že se problém zpátky nevrátí. Operace se řeší nejčastěji laserem, zákroku se říká plastika nehtového lůžka. Jednak se jím nehty zúží a také se laserem dá odstranit právě kousky valu prstu, a tím se i sníží šance na další zarůstání. Zákrok by měl, na rozdíl od strhávání nehtů, které je často nutné opakovat a dlouho se hojí, pomoci trvale.

Zarůstání nehtů se dá předejít

Někdo sice má tu smůlu, že má široké prsty a kolem nich vysoké kožní valy, což nehtu usnadňuje zarůstání, ale prevencí se dá zarůstání předejít i tady. Rady jsou jednoduché a všeobecně známé: nejdůležitější je správná bota s širokou kulatou špičkou ve správné velikosti. Za druhé: stříhání ne do kulata, ale rovně.

A ještě něco může pomoci: správná péče. Ideální je naplánovat si co tři týdny návštěvu u pedikérky, protože nehty a kůži kolem nejen ošetří a umí řešit první náznaky zarůstání, ale taky vás upozorní na to, že byste měli vyrazit k lékaři. A také vám poradí správnou péči.

Počítejte s tím, že když máte sklony k zarůstání nehtů, budete muset investovat do dobré výbavy na stříhání nehtů. To znamená nejen nůžky, ale pedikérské kleštičky, vodičky na změkčení nehtů a podobně.

Co dělat, když zarůstají nehty miminku

Když  zarůstají nehty malým dětem, je to větší problém. A stane se to snáz než u dospělých. Podle odhadů lékařů se s tímto problémem potýká celá čtvrtina dětí.


Autor: SXC

Stříhat nehty správně je důležité už od mala

Je to dáno jednak tvarem dětských prstů. O to víc je u dětí nutné vždy dodržovat zásadu číslo jedna: nehty se stříhají vždy rovně, nikoliv tak, aby kopírovaly tvar prstu. A to i když dítě řve a je mu to nepříjemné. A druhý důvod zarůstajících nehtů u dětí: špatné obutí. Pamatujte, že dětské boty musí být ne tak akorát, ale o dvanáct milimetrů větší, aby prsty měly v botě prostor.

„Zásadně u dětí také vybírejte kulatou špičku boty, momentální móda není důležitá, tu si maminky i dítka mohou užít, až bude mít noha po vývoji. Ale základy, které dítěti dáte správnou obuví, nebo naopak nesprávnou, si ponese celý život,“ radí ortoped Marián Jaslovský.

Zarůstající nehty tak dítěti sami můžete vypěstovat. Předejít se tomu dá mimo jiné tak, že nehty budete pravidelně stříhat, i když se vám zdá, že to je ještě dobré. Správný interval je jednou týdně, ale u některých dětí, které mají potíže s nehty, klidně i co čtyři dny.

U dětí rozhodně platí: když u zarůstajícího nehtu nepomůže správná péče a dobré boty, nepokoušejte se je léčit sami. Vyrazte k lékaři. „Nebojte se, že by lékař dítěti nehet strhával, to se u malých dětí už skutečně nedělá, volí se jiné, šetrnější metody léčby,“ říká Marián Jaslovský.

Například pediatr Tomáš Karhan správnému růstu nehtů u miminek pomáhá i homeopatií. Slabým, deformujícím se nehtům napomůže Acidum hydrofluoricum, už zarostlým a téměř hnisajícím nehtům pomáhá Silica.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).