Hlavní navigace

Zarostlý nehet se už nestrhává, dostává rovnátka

28. 3. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Rovnátka už se dávno nedávají jen do úst, aby rovnaly zuby, rovnátka dnes patří i na nehty. Obvykle na palce u nohou, které tak rády zarůstají do kůže a bolí pak jako čert.

Taková drobnost, řeknete si, ale ve finále tahle prkotina položí i chlapa jako horu. Jak lze nově léčit zarostlý nehet? Strhávání už není jedinou možnou cestou.

Galerie: Jak lze léčit zarostlý nehet?

Jak zarostlý nehet vznikne?

Zarostlé nehty představují velmi nepříjemnou a bolestivou komplikaci, která se navíc zpravidla vyskytuje opakovaně. Příliš široký nehet tlačí na kožní valy po stranách, čímž vzniká nepříjemný otlak a dochází k povrchovému poranění. Následně může dojít též ke vzniku nebezpečné infekce. Postižené místo může být zarudlé, bolestivé a mokvavé. „Nejčastější příčinou zarostlých nehtů na nohou je jejich nesprávné stříhání dokulata místo správného zastřižení rovně. Dalším rizikovým faktorem je nošení nevhodné obuvi, která je málo vzdušná a utlačuje prsty ze stran. Poslední příčinou pak bývají genetické dispozice,“ objasňuje Jiří Vykydal ze společnosti Odel Laboratories.

Problém se zarůstajícími nehty se však netýká pouze dospělých lidí. Potíže s nimi mívají rovněž malé děti, dokonce i kojenci. Nejčastější příčinou je podle odborníků i v tomto případě chybný způsob zastřihávání nehtů, volba nevhodné obuvi či genetika. Zároveň mohou být doprovodným jevem jiného onemocnění. „Je dobré vědět, že opakovaně zarůstající nehty a opakované záněty nehtových lůžek, zejména na nohou, mohou být u dítěte prvním příznakem některých geneticky podmíněných odchylek. Mezi ně se řadí třeba Turnerův syndrom. Pro dívky s Turnerovým syndromem jsou typické takzvané miskovité nehty, které rády zarůstají. Kolem nich se pak tvoří záněty, hlavně v prvních letech života,“ potvrzuje přednosta Pediatrické kliniky FN Motole prof. Jan Lebl.

Samoléčba není dobrá volba

Léčba zarostlých nehtů má několik podob. Podle odborníků však ale většina Čechů využívá ty nejméně vhodné, případně pak ty bolestivé. „Mnoho lidí se snaží ulevit si od bolesti naprosto nevhodným způsobem, a to vystřižením části nehtu. Nehet se velmi často snaží vystřihnout i do hloubky nehtového valu, kam už nevidí. Nejen, že se při tom často zraní a riskují tak zanesení rány infekcí, ale navíc si tímto způsobem problém se zarůstáním nehtů ještě zhorší,“ varuje specialistka na podologii Veronika Morstein Matulová z podologického a estetického centra PODOest v Praze.

Další cesta, kterou lidé často volí, vede obvykle k praktickému lékaři, který je odkáže na chirurgii. Lékař zde provede takzvané vytržení nehtu. „Nejedná se o skutečné vytržení nehtu, jak si pod tímto označením mnozí představují. Jde o vyřezání části nehtové ploténky, takzvanou Emmertovu plastiku, s následnou plastikou nehtového valu. Tento zákrok je však velmi bolestivý, dlouho se hojí a negativně ovlivňuje život pacienta. Navíc je zde vysoká míra recidivy,“ vysvětluje Jiří Vykydal.

A to zdaleka není všechno, stržení nehtu vám může navždy zničit i nový nehet. „Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit. Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu,“ řekl nám již dříve lékař Bohuslav Vrba v článku Zarůstání nehtů jde řešit i jinak než strháváním.

Rovnátka z drátků už nepatří jen do úst

Převratnou alternativou chirurgického zákroku jsou nehtová rovnátka, která se do povědomí lidí teprve dostávají. Přitom rovnání nehtů jejich pomocí přináší podle odborníků okamžitou úlevu, aplikace rovnátek je navíc bezbolestná. Pacient je schopen okamžitě fungovat bez větších omezení a míra recidivy je velmi nízká. „Díky nehtovým rovnátkům, takzvaným šponám, se postupně celý nehtový aparát přestaví. Je to podobné jako u rovnátek na zuby. Terapie trvá sice déle, ale prognóza je mnohem lepší než u invazivních metod. Při pravidelné návštěvě podologie či pedikúry a správné péči dochází k úplnému vyléčení u většiny klientů,“ potvrzuje Veronika Morstein Matulová.

Princip je jednoduchý – dostat se drátkem pod zdeformované místo, toto nadzdvihnout a rovnátkem zafixovat. Tím odborník pomůže nehtu odrůst do takové míry, aby v místě původního pahýlu dorostl zdravý, pevný a správně tvarovaný nehet. Takto ošetřený nehet funguje i po aplikaci zcela normálně, dokonce je možné jej i lakovat. Nehtová rovnátka si mohou pacienti nechat aplikovat od podologů v nejrůznějších podiatrických centrech, případě také od proškolených pedikérů. „V Česku je ještě řada lidí, kteří o metodě rovnání nehtů nikdy neslyšeli, a svěří se proto do péče chirurgů. Přesto s potěšením zjišťujeme, že se tato moderní a neinvazivní novinka pomalu do povědomí lidí i odborníků dostává,“ říká Jiří Vykydal.

Zdroj: Profi-Pedikura.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).