Hlavní navigace

Zařiďte, aby děti prázdniny hlavně přežily

1. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jen v Praze skončilo po vysvědčení pět dětí s otravou alkoholem v nemocnici. A to prázdniny teprve začaly. Lékaři varují: přes léto prudce roste počet dětských úrazů a děti i umírají.

O letních prázdninách prudce rostou počty úrazů dětí i závažnost, varují odborníci. Děti mají víc volna a méně dohledu, dostávají se do nových prostředí. Rodiče by proto měli své potomky poučit, jak se úrazům vyhnout.

Podle nejnovějších statistik chirurgické ambulance v roce 2009 ošetřily přes půl milionu (přesně 525 803) úrazů dětí a mladistvých. V nemocnicích se s úrazem léčilo 38 000 pacientů do 19 let. Následkem úrazu zemřelo 221 dětí a dospívajících.

Úrazů je o prázdninách možná až dvojnásobek oproti jiným měsícům roku a jsou závažnější. Úrazy jsou jiné než ve školním roce, protože děti jsou v jiném prostředí. V přírodě padají ze skal, ze stromů, z kola, tonou, spálí se na slunci,“ řekla agentuře ČTK Veronika Benešová z Centra epidemiologie a prevence dětských úrazů.

Děti umírají i v autě kvůli přehřátí

Čtvrtina z úrazů jsou zlomeniny spolu se štípnutím hmyzem. U dětí mohou štípnutí hmyzem vyvolat alergické reakce, rodiče by je proto měli vybavit repelenty, alergiky také léky na alergii. V létě je podle Benešové také víc dopravních úrazů, děti cestují s rodiči na dovolenou auty jako spolujezdci. Bývá i víc úrazů z autokarových zájezdů.

V souvislosti s automobilovou dopravou Benešová apelovala na rodiče, aby nenechávali děti v horkých dnech zavřené v autě. Na slunci je ve voze do čtvrt hodiny 40 stupňů Celsia. Přehřátí může dítě vážně zdravotně poškodit, může i zemřít.

čtěte dále: Zásady první pomoci

Posilování prevence a rozšíření preventivních programů ve školách přispělo podle statistiků k tomu, že ve srovnání let 2006 a 2009 klesly počty úrazů ošetřených v ambulancích na 1000 dětí o 28 procent. Ubylo školních úrazů o 31 procent a sportovních o 26 procent. Oproti úrazovosti dospělých ale stále je úrazovost dětí do 15 let 1,6krát vyšší, v součtu dětí a mladistvých je vyšší 1,9krát.

Batolata pijí místo limonády čisticí prostředky

Čtvrtina z dětí, které kvůli úrazu skončily v nemocnici, musela podstoupit operaci, 5100 bylo neodkladných operací. Nejzávažnější úrazy podle ÚZIS byly spojeny s tonutím. U kojenců do jednoho roku byly hlavní příčinou úrazů pády, popálení, u batolat do čtyř let navíc otrava léky a čisticími prostředky.

V mladším školním věku to byly hlavně pády a stoupl podíl poranění v dopravě. U 2,4 procenta hospitalizovaných školáků byly příčinou napadení a útok. U dospívajících převažovaly pády a dopravní nehody, u šesti procent byly příčinou léčení v nemocnici napadení a útok, u tří procent úmyslné sebepoškození, včetně pokusů o sebevraždu.

Od roku 2000 klesly podle ÚZIS u dětí a dospívajících počty hospitalizací pro většinu tzv. vnějších příčin, nejvíc u dopravních nehod, tonutí, otrav a úmyslného sebepoškození. Naopak stouply mechanismy jako přetížení a strádání z nadměrného cvičení, cestování, nedostatku vody a potravy, poranění přírodními silami a úmyslných úrazů z napadení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).