Hlavní navigace

Zapper - podezřelý přístroj se prodává v ČR

7. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zařízení má údajně fungovat na všechny nemoci, od plísně nohou po AIDS. Důkazy jeho účinnosti ovšem jaksi chybí, a autorku prvního Zapperu označili v USA za podvodnici. Jak je to u nás?

Jste nemocní? Přepólujte se! Všech možných a snad i nemožných chorob zbaví přístroj jménem Zapper. Napumpuje do vašeho těla záporně nabité ionty, které je zničí. Jak prosté…

V nedávném článku (Dožijeme se léku na rakovinu?) jsem psal o léku na všechny typy rakoviny, respektive o malé pravděpodobnosti, že ho někdo někdy vynalezne. A hle! Hned v dalším textu mám možnost se jedním takovým lékem zabývat. Ba co víc, nepůsobí jen proti rakovině. Vyléčí i AIDS či opar. Zajistí přijetí transplantovaných orgánů vaším imunitním systémem. Zbaví vás virové žloutenky, zánětu dýchacích cest, bradavicí, lupénky, chřipky, všeobecného oslabení imunitního systému, a dokonce premenstruačního syndromu.


Autor: Isifa.cz

Přístroj se jmenuje Zapper a je už od pohledu podezřelý. Co víc, v zahraničí byl označen za nebezpečný podvod a, jak jsme zjistili, u nás se jím aktuálně zabývá Česká obchodní inspekce (ČOI).

Je to celé nesmysl

Princip Zapperu má být následující. Parazité a tkáně stižené nějakou nemocí mají prý kladný elektrický náboj. Přístroj vytváří elektrické pole, které přivádí vašich do buněk záporně nabité ionty. Ty parazity nebo nemocné buňky zničí. Je to nesmysl. Živé buňky jsou skutečně nabité. Může za to odlišná koncentrace některých iontů uvnitř buněk oproti prostoru mimo ně. Pravděpodobně si vzpomenete, že jste se o tomto rozdílu někdy učili. Říká se mu membránový potenciál, z hlediska fyziky by ale byl lepší pojem napětí.

Uvnitř buňky je víc draselných iontů a bílkovin (které jsou záporně nabité). Mimo ni naopak převažují ionty sodné, vápenaté a zbytky kyseliny uhličité. Výsledkem je rozdíl elektrických potenciálů asi –60 až –80 milivoltů. Týká se to však všech živých buněk, buňky parazitů a rakovinné buňky nevyjímaje. Samotná myšlenka léčení všech nemocí pomocí změny elektrického náboje těla by měla připadat bizarní každému, kdo absolvoval základní školu.

Zappery v Česku

V Česku se dají Zappery koupit na několika webech, působících více nebo méně profesionálně. Pokoušel jsem se dovolat do firmy Z-technology s.r.o., provozující web zapper.cz, leč neúspěšně. Větší štěstí jsem měl s webem Zapper centrum ČR, kde se ozvala sekretářka. Na žádné mé otázky však odpovědět nechtěla, prý má  na starosti jen zvedání telefonů a „hlídání generátoru“. Vedoucí firmy odjel na měsíc do zahraničí. Nakonec jsem se dovolal Miroslavovi Gregušovi, provozovateli stránek zapper.ic.cz.


Autor: http://zapper.ic.cz/

Pan Greguš vyrábí přístroje sám. V minulosti udržoval blíže neurčený kontakt s firmou Z-technology. Zappery se podle něj u nás nesmí prodávat jako lékařské přístroje, ale jako prostředky urychlující růst rostlin. Důkazů účinnosti přístroje ve formě klinických zkoušek existuje prý spousta, odkazy jsou na jeho webu. Zkoušel jsem je projít, ale místo vědeckých článků jsem narážel na další stránky prodejců Zapperu.

Pan Greguš prodá „někdy tři, čtyři, někdy žádný Zapper za měsíc“. Instrument jeho výroby stojí tisíc osm set korun. Ceny od jiných výrobců se pohybují i okolo dvanácti tisíc, což je asi důvod, proč Gregušova stránka vypadne z Googlu hned jako druhá. Přístroje prý nejčastěji kupují lidé, kteří „už nechtějí mít s doktory nic společného“. Pan Greguš působí spíš jako bojovník proti systému, jenž v účinnost Zapperů opravdu věří, než jako podvodník.

Co na to úřady?

Vzhledem k avizovaným léčebným účinkům přístroje se obracím k vyjádření na Ministerstvo zdravotnictví. „Výrobce pravděpodobně neuvádí produkt Zapper na trh jako zdravotnický prostředek, a proto se na něj nevztahuje regulace zdravotnických prostředků,“ říká mluvčí Vlastimil Sršeň. A pokud se nejedná o zdravotnický prostředek, výrobce nesmí deklarovat žádné léčebné účinky!


Autor: www.zapper.cz

Výrobek se nevyskytuje ani v Evropské databázi zdravotnických prostředků EUDAMED, a proto lze předpokládat, že nebyl jako zdravotnický prostředek uváděn ani v jiné zemi EU.

Jde ale pouze o vyhozené peníze, nebo i o ohrožení zdraví? Napadá mě, jestli vytvářené elektrické pole např. nemůže způsobit srdeční selhání. Jenže pro ministerstvo se nejedná o zdravotnický prostředek a „není tedy možné ověřit bezpečnost ani účinnost takového výrobku“. K formálnímu posouzení výrobku potřebuje odpovídající dokumentaci.

Tento stav se snad brzy změní. Podařilo se nám totiž zjistit, že Zappery se již zabývá ČOI. Jana Grdinová z odd. mezinárodní spolupráce říká: „Výrobek Zapper je nám již znám, řešíme ho v rámci mezinárodní spolupráce na základě podnětu z Polska, nyní čekáme na stanovisko Ministerstva zdravotnictví ČR k předloženému klinickému hodnocení tohoto výrobku.“ ČOI plánuje další šetření ohledně Zapperu, o jehož výsledcích bude informovat. Snad tedy i u nás zazní oficiální vyjádření, stejně jako se to již stalo v zahraničí v případě metod autorky Zapperu.

Zapping s Huldou

Autorkou prvního Zapperu byla svérázná průkopnice alternativní medicíny s psychedelickým jménem, Hulda Clarková. Narodila se v roce 1928, zemřela v roce 2009. Vystudovala biologii a dotáhla studium až do doktorského stupně. Ve své disertační práci se zabývala iontovou rovnováhou ve svalech korýšů. Později ale začala šířit teorie, se kterými by v univerzitním prostředí pravděpodobně narazila. Například AIDS považovala za nemoc způsobenou parazitickými červy. Nepopírala existenci viru HIV, ale tvrdila, že je to virus červí a bez červů byste nemoc vůbec nemohli dostat.


Autor: www.zapper-centrum.cz

Cizopasníkům přičítala i bolesti hlavy, deprese, epilepsii a další nemoci. Paraziti mají skutečně na své hostitele často velký vliv. Mohou dokonce ovlivňovat jejich chování. Některé viry způsobují rakovinu. Recept na potírání veškerých parazitů pomocí změny elektrického náboje těla však patří do říše mýtů a legend.

Clarková napsala několik knih, nesoucích tituly jako Lék na všechny nemoci nebo Lék na všechny rakoviny, Revoluce v léčení nemocí, Lék na HIV/AIDS a tak podobně. Společně se svým synem, Geoffem Clarkem, provozovala společnost, která prodávala její knihy a léčivé přístroje. Zpočátku obchodovali v USA, později byli nuceni přesunout se do Mexika, kde si zřídili kliniku alternativní medicíny.

V roce 1993 Clarkovou vyšetřoval na základě stížností podvedených zákazníků úřad státního zástupce ve státě Indiana. Zmizela však dřív, než ji muži zákona stačili zatknout. Podařilo se to až o šest let později kalifornském San Diegu, jenže soud ji musel z procesních důvodů propustit. V roce 2004 si na ni stěžovala i Federální obchodní komise, obdoba naší České obchodní inspekce. Tentokrát soud nařídil Clarkové zákazníky odškodnit a zdržet se dalších prohlášení o účinnosti zařízení, která vyráběla.

Její výrobky označil za podvod i další americký úřad, Správa potravin a léčiv. Nemazlily se s ní ani úřady mexické, které její kliniku na čas zavřely a udělily jí i vysokou pokutu. Její metody prohlásily za nebezpečné a neověřené i autoři velké švýcarské studie alternativních způsobů léčby rakoviny.

Zajímavá je také souvislost Zapperu s další teorií alternativní medicíny, koncepcí tzv. orgonové energie. Některé zahraniční obchody nabízející Zappery tvrdí, že jsou vybaveny i generátory orgonové energie. Jde o pavědecký koncept ze třicátých let minulého století, avšak tato teorie stále žije, a to dokonce i v Česku, kde zajistila Bludný balvan v kategorii družstev, udělovaný spolkem Sysifos, firmě Orgonity.cz.

Zdroje:
http://legacy.signonsandi­ego.com/news/reports/tjcli­nics/20020224–9999-operator.html
http://www.healthwatcher.net/Qu­ackerywatch/Hulda_Clark/ht000405tri­al.html
http://en.wikipedia.org
http://www.quackwatch.orghttp://www­.sysifos.cz/index.php?id=vy­pis&sec=1301101292
http://orgoniseafrica.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).