Hlavní navigace

Zapomenutý tampon. Ehm, uvnitř

4. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mezi gynekology na toto téma kolují legendy a ženy si svěřují bizarní historky. Co dělat, když se dostanete do téhle prekérní situace? Rozhodně to nenechat být.

Menstruační tampony mají zřejmé výhody, obzvlášť v létě, pro které si je oblíbila řada žen. Nejsou vidět, umožňují i během menzes všechny ty řeči z reklamy, větší aktivitu, volnost a tak dále… někdy snad až příliš. Ženy občas tak nějak zapomenou na realitu a problém je na světě. Třeba sex se zavedeným tamponem přivádí do ordinací možná víc „pacientek“, než byste věřili. A to jistě ne každá přizná pravý průběh „nehody“.


Autor: Isifa.cz

Menstruační tampon – pohodlný, bezpečný, ale nesmíte na něj zapomenout

Nebo si prostě neuvědomí a nevšimne, že už jeden tampon má a použije další. Není to nic výjimečného. „Stane se, že si žena zapomene menstruační tampon vytáhnout, nebo si není jistá, zda si jej zavedla nebo odstranila,“ říká gynekoložka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti (www.pcls.cz). Co teď s tím?

První pomoc ve sprše

Tampon by sice měla prozradit šňůrka, ale i ta se může dostat dovnitř a není pak vidět. Nevím sice o případu, kdy by se šňůrka vytrhla, ale teoreticky nelze vyloučit ani to. „Pokud nemáte jistotu, že jste tampon vytáhla, zkuste nejprve ve sprše nebo za použití lubrikačního gelu v podřepu zavést prsty do pochvy a snažit se tampon nahmatat a vytáhnout,“ radí lékařka. Důležité je uvolnění svalů. Tampon nemusí být hned lehké „najít“, ale nemůže se v těle ztratit, doputovat až kdo ví kam, jak se také někdy ženy obávají.

Samozřejmostí je dodržování hygieny, i když použití rukavic, které se občas radí v diskuzích, není třeba. Gynekoložka doporučuje aplikovat do pochvy některý z volně prodejných přípravků k výplachu a dezinfekci pochvy.

Povedlo se? Sláva. Pokud ne, nebo si stále nejste jistá, nezbývá, než vyrazit k doktorovi. Nestyďte se, nestojí to za potíže, které by mohly nastat. A že by na sebe nedaly dlouho čekat, je téměř jisté.

Zapomenutý tampon se projeví během pár dnů

Ponechaný menstruační tampon může být zdrojem infekce v pochvě. „Tato infekce potom může přestoupit přes děložní hrdlo na dělohu a vaječníky a malé pánve,“ vysvětluje Blanka Vavřinková.

Infekce se projeví nejprve výtokem, který později začne být zapáchající, dále bolestmi v podbřišku, celkovou nevolností a zvýšenými teplotami. V tomto případě s návštěvou gynekologa vůbec neotálejte. „Pokud dojde k rozvoji infekce, není vyloučeno, že bude třeba nasadit léčbu antibiotiky lokálně nebo dokonce celkově,“ varuje lékařka.

Přečtěte si: Menstruační kalíšek není pro slabší povahy

Gynekolog už toho viděl

Trápení ve sprše k ničemu nevedlo, tampon se nedaří vyndat… Nebo ho nemůžete s jistotou nahmatat, nejste si jistá, zda tam je… Uvolnila se jen část, možná ještě kus někde zbývá? Může vám to být stokrát hloupé, ale pokud máte jakoukoli nejistotu, obraťte se co nejdříve na svého gynekologa, v případě signálů infekce neprodleně.

„Nemusíte se ostýchat, váš lékař jistě tento výkon prováděl již mnohokrát. Jen on má větší možnosti prohlédnout celou pochvu a odstranit i zbytky tamponu. Budete klidnější a předejdete možným nepříjemným komplikacím,“ zdůrazňuje Blanka Vavřinková. A ještě připomíná, že ačkoli jsou tampony velmi rozšířené a bezpečné, je důležité je vyměňovat pravidelně po 3–4 hodinách.

Takže nezapomeňte tampony pravidelně měnit, dávat pozor na rozbalení šňůrky, vnímat, jestli už tampon mám nebo nemám, a když už dojde k maléru, nebo si nejste stoprocentně jistá, vyrazit k lékaři. Zapomenutý tampon totiž opravdu není problém, který by bylo radno „nechat vyhnít“. Ono to totiž vyhnije, ale víte kde?

Čtěte dále: Bolí vás menstruace? Kašlete na Ibalgin a vyzkoušejte bylinky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).