Hlavní navigace

Žampióny usušené v troubě fungují na krevní cukr a tlak

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Nathan Wilson, podle licence: CC BY-NC 2.5
Zdravé recepty ze žampiónů využívají léčivé účinky této chutné jedlé houby.

Žampión (pečárka) polní je houba, která běžně roste na polích a pastvinách. Má bílý klobouk s občasnými hnědavými šupinkami dosahující do šířky až deset centimetrů, lupeny nejprve starorůžové, později charakteristicky čokoládové barvy.

Je to chutná jedlá houba, ale může nabídnout víc než „smažené žampióny“ v jídelníčku.


Autor: Wikipedia.org / Byrain, podle licence: CC BY-SA 3.0

Žampión obsahuje prospěšné látky

Tato houba je zdrojem hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, sodíku, chlóru, bílkovin, vitamínů C, B1, B2 a D.

Žampióny mají výrazné antibiotické působení, zejména díky campestrinu, který je účinný proti původcům tyfu, agaritinu, agaridoxinu a psalliotinu, které jsou silně baktericidní.

Tyto houby rovněž pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak, působí protialergicky (zejména u průduškového astmatu, při kožních alergiích), posilují imunitní systém, působí protinádorově.

Galerie: Nejzdravější houby nikdo nesbírá

Žampiónové receptury

Žampióny můžeme zpracovat čerstvé, usušit je či naložit do lihu.

Žampiónový prášek na snížení krevního cukru a tlaku

  • Dokonale očištěné žampióny nastrouháme na jemném struhadle a úplně je vysušíme v pootevřené troubě při teplotě 60 stupňů Celsia, necháme je vychladnout a poté uschováme ve sklenici s dobrým uzávěrem.
  • Použití: 2× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 3 dl vlažné vody. Užíváme po dobu 8 týdnů.

Antibiotické kořeněné žampiónové kapičky

při nachlazení, chřipce, angíně, zánětech

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nasekaných žampiónů, půl lžičky skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 2 tlučené badyány, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: houby a koření smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, hotovou tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici.
  • Při potížích kapičky užíváme 6× 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu 14 dní.

Likér na posílení imunitního systému

  • Potřebujeme: 2 lžíce nasekaných žampiónů, 1 lžíci třapatky nachové, 1 lžíci květu měsíčku lékařského, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru destilátu
  • Postup: všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je destilátem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme.
  • Při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.

Žampiónovo-hlívová tinktura při alergiích a astmatu

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nasekaných žampiónů, 2 lžíce najemno nasekané hlívy ústřičné, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: houby zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs přecedíme, houby vymačkáme, tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici.
  • Kapičky užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu tří měsíců.

Pozor, jedlé žampióny se někdy pletou s mírně jedovatým žampiónem zápašným.

Galerie: Které houby se pletou a které jsou bezpečné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).