Hlavní navigace

Základem slepičí polévky bývaly pařáty

20. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Slepičí polévka – to je klasika. V tradiční verzi na ni narazíte už jen stěží. Jak se vaří dnes?

I když se pojem „slepičí polévka“ stále vyskytuje v knihách s recepty i v nabídce řady gastronomických zařízení, v drtivé většině případů o skutečnou slepičí polévku v podobě, v jaké ji znaly naše babičky, již dávno nejde.

Základem slepičí polévky bývaly pařáty

Možná i proto, že slepičí pařáty, které byly kdysi nedílnou součástí polévky minimálně po dobu její přípravy, už dávno na kupovaných slepicích nenajdeme. Na mnoha internetových stránkách se dokonce dočteme, že pařáty patří mezi „top ten“ nejodpornějších jídel na světě. Což je poněkud zvláštní při vědomí skutečnosti, že pařáty (běháky) patří v mnoha zemích světa, nejen v asijských, mezi tradiční, oblíbené a vyhledávané pochoutky.

U nás jsou také pařáty považované za pochoutku a také jsou tak inzerované – avšak jako strava pro psy, pro které představuje, jak se lze dočíst z příslušné inzerce, „zdroj minerálních látek, zejména kolagenu, vápníku, elestinu a fosforu“. To samé pochopitelně představují pařáty i pro člověka, i když je pravda, že obdobné látky obsahují i jiné části slepičích a drůbežích těl. Každopádně pařáty si lze i samostatně objednat za ceny od čtyř korun za kus, to ale nikdo v souvislosti s přípravou slepičí polévky nedělá. A neudělali jsme to tedy ani my.

Slepic v ČR ubývá

Problém je nicméně i s nákupem slepic. Podle statistik Sdružení drůbežářských podniků ČR jen za posledních pět let klesly porážky slepic v ČR o 1,3 miliony kusů a v porovnání s rokem 1992, kdy se v ČR porazilo 7,1 milionu slepic, se v současné době poráží jen asi třetina, loni konkrétně 2,4 milionu kusů. Což mimochodem souvisí s rostoucími dovozy vajec do naší země ústících do nižších stavů nosnic – tedy slepic.

Obého je trochu škoda – platí to zejména o vejcích, ale i pro slepice – taková slepice je oproti „konkurenčním“ kuřatům při nákupu levnější a navíc méně kalorická, protože je méně tučná. Slepice tak představuje vlastně zdravější variantu oproti kuřatům, na druhou stranu je její kulinářská úprava složitější – především se musí delší dobu vařit či jinak tepelně upravovat, nižší podíl tuku také znamená, že maso slepic je o něco méně chutné.

Také proto se při přípravě pokrmů ze slepic používají suroviny, které obsahují více tuku, což platí zejména pro další z klasik naší kuchyně – slepici na paprice, kde je nositelem chuti a tuku smetana. Což je mimochodem další výhoda slepice – využít ji lze zároveň na přípravu polévky a zároveň jako základ k hlavnímu chodu, byť samozřejmě to samé platí pro kuřata.

Chcete si uvařit naši slepičí polévku? Galerie a recept, jak na to:

Recept na slepičí polévku

Suroviny k přípravě:

  • slepice
  • cibule
  • česnek
  • kořenová zelenina
  • pepř celý, sůl nebo polévkové koření
  • těstoviny

Postup při vaření:

  • Slepici rozkrojíme na čtyři díly, vložíme do studené vody, přidáme cibuli, česnek, pepř a vaříme do měkka asi dvě až tři hodiny.
  • Vznikající vývar necháváme mírně probublávat, aby měl výraznou chuť a nezakalil se. Kvůli chuti vývaru můžeme přidat i část kořenové zeleniny vcelku.
  • Maso by se po uvaření mělo lehce oddělovat od kosti. Díly slepice vyndáme, maso obereme a nakrájíme na malé kousky. Zeleninu z vývaru můžeme rozmačkat a přidat až na konci.
  • Do vývaru následně přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě zhruba dvacet minut.
  • Nezbytné těstoviny můžeme, ale nemusíme, uvařit zvlášť ve slané vodě, přecedit a přidat do vývaru.
  • Na talíři ozdobíme polévku nasekanou zelenou petrželkou. Dobrou chuť!

Stejně jako u jiných polévek existuje i v případě slepičí polévky řada variant, my jsme například vyzkoušeli variantu s přidanou celou zelenou paprikou jako součástí připravovaného vývaru nebo tip přidat do polévky panáka vodky. Nutno konstatovat, že ani jedna z možností výslednou chuť polévky neovlivnila, což mimo jiné znamená, že (nejen) na slepičí polévku není nutno plýtvat doprovodnými specifickými, byť atraktivními ingrediencemi.

Zdravější varianty této polévky můžeme dosáhnout odebráním části tuku, který se koncentruje na její hladině. Nutné to ale není, jak již bylo řečeno, slepice je méně tučná, než kuře. Pokud ale někdo tuk skutečně nemusí nebo nesmí, je nejlepší možností, jak se přebytečného tuku zbavit, odebrat jej z hladiny polévky poté, co ji necháme vychladnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).