Hlavní navigace

Zájem o potraviny bez palmového oleje roste. Kde je seženete?

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Palmový tuk se hojně využívá pro své nesporné technologické výhody, jenže řada lidí se mu začala vyhýbat. Zejména z etických důvodů. Reagují na to i výrobci i prodejci.

Před rokem a půl se lidé cpali sušenkami, křoupali chipsy a chleba natírali margarínem, jako by se nechumelilo. Obsah nasycených mastných kyselin a cukru neřešili, byť jim způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Ovšem když se na etiketách u složení začal díky novele zákona specifikovat druh použitého oleje, zbystřili, a to i přesto, že nenáviděný palmový olej není z výživového hlediska horší než máslo. Vadí jim zejména etická stránka věci. Na sociálních sítích vznikají skupiny, které palmový olej bojkotují, brněnské lokální skupiny Greenpeace dokonce odstartovaly EKOvýzvu, během níž se přihlášení jedinci mají měsíc obejít bez palmového oleje. Dá se to zvládnout?

Víme, kde palmový olej už není a kde prostě ještě stále „musí“ být.

Lidé se bouří nejen na internetu, ale i v obchodech

To, že se o palmovém oleji vedou vášnivé debaty na internetu, nemusí nutně znamenat, že se mu lidé vyhýbají i ve skutečnosti. Fastfoody na internetu také spousta lidí nemá ráda a přitom mají stále plno. Jenže palmový olej je zřejmě výjimka, lidé mu skutečně „jdou po krku“ i v obchodech. V posledních měsících jsme zaznamenali výrazně více dotazů na obsah palmového oleje. Stoupá poptávka především po cukrovinkách, čokoládách a cereálních tyčinkách bez této ingredience, a to i přesto, že jsou zpravidla i několikanásobně dražší než konvenční varianty, které neprodáváme,” popisuje současný stav David Kukla, zakladatel Sklizeno. Oproti loňsku se prodej „bezpalmoolejných“ potravin zvedl sice jen o patnáct procent, ale počet dotazů na ně stoupl z nuly na několik denně.

Rohlik.cz, internetový prodejce potravin, zaznamenal zvýšený počet dotazů a požadavků na potraviny bez palmového oleje, proto nedávno mezi svými zákazníky spustil anketu: „Ptali jsme se, zda by ocenili možnosti filtrování a u jakých potravin. A odpovědi byly jednoznačné – z více než pěti tisíc zákazníků pětadevadesát procent odpovědělo, že se zajímají o obsah palmového oleje v potravinách. Proto jsme jim vyšli vstříc a zjednodušili jim nákup tím, že jsme na webu spustili filtr palmového oleje,“ říká obchodní ředitel Rohlíku Tomáš Jeřábek. Aktuálně tak u nich pomocí filtru najdete kolem čtyř tisíc výrobků bez palmového oleje.

Vyškrtnout palmový olej není jen tak

Jenže někde palmový olej stále je a jen tak nezmizí, zejména proto, že všechny ostatní tuky, kterými by šel nahradit, jsou dražší a hůře se s nimi manipuluje. Vezměte si třeba listové těsto, když ho budete vyrábět doma, dáte si do něj určitě máslo a ne palmový tuk. „Jenomže pro výrobce těst má palmový tuk nesporné technologické výhody, především výhodu delší trvanlivosti, s těstem se dobře pracuje, v pokojové teplotě se nelepí, netrhá a je pružné a je levnější na výrobu, a proto ho bohužel často používají a nahrazují jím jiné tuky,“ říká David Kukla a dodává: „Nám se bohužel stále nedaří nalézt v Česku výrobce, který je schopen těsta dodávat v dostatečné kvalitě a objemu. Většinou kvalitní produkty mají někteří malí pekaři a pekárny, které nestačí uspokojovat poptávku a často také nesplňují legislativní předpisy a požadavky, a nemůžeme je tedy prodávat. Vlastně si nevybavuji žádnou potravinu, která by vysloveně nešla vyrobit bez palmového tuku.“ Takže ono by to šlo, jen by to stálo více peněz. Výrobce, potažmo nás.

I tak se ale někteří výrobci snaží a palmový olej od začátku své výroby vůbec nepoužívají. Některé z nich jsme oslovili a zjišťovali, kde už palmám dali vale.

Jak nám nedávno řekla Marta FaktorováMadety, u výrobku AB roztíratelný směsný tuk, který vyrábí od roku 1991, zkoušejí změnu v receptuře. Pětinu palmového oleje, který AB obsahuje, chtějí nahradit slunečnicovým olejem. To při výrobě Chipsů Bohemia (Intersnack), které byly ještě v roce 2014 smažené na směsi palmového a slunečnicového oleje, už ke změně došlo. Dnes se chipsy smaží jen na oleji slunečnicovém. Ostatní výrobky společnosti Intersnacks však palmový olej stále obsahují, byť se jedná o certifikovanou surovinu z udržitelné produkce na základě aktivit RSPO (Roundtabel of Sustainable Palm Oil).

Co je RSPO a proč takto označené výrobky doporučuje ministerstvo? Více v článku Palmový olej nezakážeme, není důvod

Skupina Nestlé, do níž spadá i společnost Orion, dostává za palmový tuk na sociálních sítích pěkně zabrat, prakticky u každého příspěvku se ihned vyrojí celý zástup bojkotérů. Zákazníci se s jejich výrobky veřejně loučí a Nestlé píše: „Hledáme cesty, jak množství palmového oleje v našich výrobcích snižovat, případně jej do budoucna úplně nahradit.“ Pokud hledáte čokolády Orion bez palmového oleje, pak je najdete mezi neplněnými čokoládami – hořká, mléčná, bílá, Barila, oříšková a mandlová. Valná většina jejich výrobků se ale bez palmového oleje neobejde.

Někde se palmového oleje zbavují velmi rychle

Zatímco někdo cestu údajně hledá a hledá, druhým stačí lehké pošťouchnutí k okamžité změně. „Máme přes sto tisíc zákazníků a stačilo pouhých pár desítek dotazů, abychom se otázkou použití palmového oleje začali zabývat vážněji. Přestože u nás je tato problematika vysvětlována ve velmi úzkých souvislostech, rozhodli jsme se již na začátku roku 2015 postupně nahrazovat suroviny, ve kterých naši dodavatelé palmový olej používali. Dalo to mnoho práce, ale prakticky u všech našich výrobců jsme dosáhli podmínek, kdy vyrábějí část sortimentu jen pro nás a bez jeho použití,“ říká Martin Wallner, spoluzakladatel Mixit.cz. Palmový olej byl obsažen v čokoládových polevách, z celkového objemu šlo asi o tři procenta z prodávaného sortimentu. Je však velkou devízou, že se změna ve složení ani v nejmenším nedotkla zákazníka. Přestože cena u některých surovin stoupla, v Mixitu přislíbili dodavatelům vyšší odběry a cenu díky tomu udrželi na nezměněné výši.

Přečtěte si: Jak se vyhnout palmovému oleji?

Chvála i výrobcům, kteří by palmový olej používat zřejmě mohli, ale z přesvědčení a úcty k planetě to nedělají: „Palmový olej vůbec ve svých výrobcích nepoužíváme, ani jsme nikdy nepoužívali. Vlastně jsme o něm ani nikdy neuvažovali,“ řekla nám majitelka asi největšího výrobce raw food v Česku Lifefood Tereza Havrlandová, přesto ale situaci kolem palmového oleje okomentovala: „Je dobře, že tlak veřejnosti způsobil změnu ve složení některých výrobků. Je určitě třeba podporovat výrobce, kteří se snaží jít udržitelnou cestou, jinak planeta nepřežije.“

Někteří výrobci a jejich výrobky bez palmového oleje:

  • Lifefood – tyčinky, čokolády, zeleninové chipsy
  • Rawfood – krekry, sušenky, sušené chlebíčky
  • Biopekárna Zemanka – sušenky a trvanlivé pečivo
  • Jordi´s – čokoláda, horká čokoláda
  • Bio nebio – keksy a pochutiny
  • Mixit.cz – cereální tyčinky, müsli
  • Cereabar – musli tyčinky a flapjacky
  • Nutspread – oříškové pomazánky
  • Intersnack – Bohemia Chips
  • Orion – čokolády: hořká, mléčná, bílá, Barila, oříšková a mandlová
  • více potravin např. na webu Stoppalmovemuoleji.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).