Hlavní navigace

Jedna záděra a už vás vezou

Sdílet

Záděry nejsou módní hit, a přesto je už měl každý. Kousky suché kůže hyzdí ruce a mohou způsobit otravu krve. Přinášíme osvědčené rady, jak se jich zbavit.

Mít je, neznamená být hvězdou večírku. Na druhou stranu nejsou záděry ani žádnou vážnou nemocí, která by vám znemožnila běžné aktivity. Ale jen do té doby, než se zanítí, způsobí zánět nehtového valu nebo dokonce celkovou sepsi organismu. I z malého kousku suché kůže, který si čas od času každý z nás odtrhne, může být hotové drama na kolečkách. Pojďme mu předejít, zjistit příčiny, nasadit prověřené metody léčby a předejít tak mnohatýdennímu léčení. Odborné rady podá dermatoložka Jitka Chaloupecká i manikérka Radka Zívalová.

Záděry můžete mít i od papíru


Autor: SXC

Záděry mít nemusíte, stačí vědět, jak na ně

„Záděry jsou drobné trojúhelníčky měkké či suché kůže kolem nehtů,“ seznamuje nás s bolestivým mechanickým poškozením kůže na rukou i nohou, dermatolog z Lcandel.cz. Čestné výjimky je znají jen z obrázků, ale běžný smrtelník bez nůžek na manikúru nevyrazí ani na ples, protože jsou prostě záděry jeho denním chlebem (někdy naneštěstí doslova). „Nejčastěji vznikají u lidí, kteří si často máčí ruce nebo mají práci, při které jsou ruce hodně namáhány,“ říká pro Vitalii Jitka Chaloupecká. S rukama plnýma „třásní“ tak mohou být prodavači, kadeřnice i horníci. Pošťačky s krásnýma rukama jsou také téměř vyhynulým druhem, papír totiž ruce extrémně vysušuje. A kde není vláha, tam záděrám vznikají ideální podmínky k rozpuku. Namáháte jen hlavu a ruce si hýčkáte v golfových rukavicích z klokaní kůže? Ani vy nemusíte záděrám uniknout, další z příčin totiž číhá v nesprávné či nešetrné manikúře a v okusování nehtů. Problémy tak s nimi mohou mít i malá miminka, kterým se nehty nestříhají zrovna nejsnadněji.

Svou roli však hraje i nedostatek abecedy. Tedy vitamínu A, B – komplex, C, D i minerálů jako zinek, hořčík, křemík, železo Jednoduše, příliš mnoho příčin, než aby jim většina z nás měla šanci uniknout. Takže jak s nimi naložit, když už nám visí v blízkosti nehtového lůžka? Využít jistotu nejbližší, a to vlastní chrup? Lékař se chytá za hlavu, ale manikérky jednohlasně dodávají: Hlavně, že ji neutrhli. Což dle internetové ankety na ankety.stylove.com dělá každý čtvrtý člověk. Dost možná totiž neví, že si právě tímto způsobem může zadělat na celkovou sepsi organismu. 

Jediná dobrá rada zní…

Kde teče krev, tam mohou proniknout nečistoty, vznikne zánět a pokud je pod nehtovým valem, začíná hra s ohněm: „Záděra plus zánět a jak se to rozjelo, nešlo to zastavit. Chodili jsme dlouho na chirurgii na převazy, syn musel brát antibiotika a hodně ho to bolelo,“ zaznívá z internetové diskuze od nešťastné maminky malého chlapce. V případě obdobných přetrvávajících potíží navštivte lékaře. Černá boule u prstu už opravdu není jen běžná záděra. 

„Když už záděru máme, je nutné ji co nejdříve ustřihnout a místo důsledně vydesinfikovat jodisolem,“ podává pomocnou ruku dermatolog. A druhou přidává Radka Zívalová: „Pokud už se záděra objeví, je nejlepší natrženou kůži jednoduše odstřihnout malými ostrými nůžkami a ještě lépe štipkami (malými ostrými kleštičkami). Nůžky mají tendenci kůži skřípnout, kleštičky ji bezpečně bez trhání odstraní přesně tam, kde chcete.“ Nestříhejte však kůžičku příliš blízko zdravé kůže. „Odstřihněte opravdu jen odchlíplý kousek kůže, jinak si zaděláváte na budoucí problémy. Protože se to samozřejmě nikdy nepovede dokonale, snažte poté místo promastit a vyhladit, aby se záděra již nezvětšovala,“ zní z úst manikérky. A to už se dostáváme k péči o postižené místo.

Prvotní péči zvládnete doma

Dříve, než záděry odstřihnete, je vhodné je namočit do teplé vody se solí nebo olivovým olejem. Po prohřátí budou záděry měkčí a snáze odstranitelné. Jedná-li se o záděru zatrhnutou „do masa“, potřete místo desinfekcí a přelepte náplastí. Přes den co nejvíce promašťujte. V drogerii sežene celou řadu zvláčňujících olejíčků, které jsou vyvinuty pro zvláštní péči o okolí nehtů.

Domácí lékař aneb babská rada nad zlato

  • Udělejte si koupel z měsíčku lékařského, heřmánku či hypermanganu a každý den v ní prsty koupejte – nezbytné je následné promazání mastným krémem či ricínovým olejem.
  • Obdobně pomáhá i koupel v teplé vodě s přidáním jedlé sody a následná péče jodovou mastí.
  • Na zanícená místa pomáhá i Ichtoxyl nebo višňová mast – zapáchají tak, že ani zánět neodolá.
  • Doplňte tělu potřebné vitamíny, nejlépe v přírodní formě.

Prevence před záděrou je snadná, při jakékoliv náročnější práci chraňte ruce rukavicemi. Ať už jde o pletí plevele nebo gruntování domu s chemikáliemi v ruce. V práci se snažte ruce promašťovat. A jednu speciální radu pro ženy, poskytla i Radka Zímová: „Ženy, které mají umělé nehty, se se záděrami většinou nepotýkají. Pakliže jsou nehty potaženy vrstvou gelu, jsou před nárazy a mechanickým poškozením chráněné jak ony, tak i jejich okolí. Záděry jsou tak minimalizovány.“ Pro pány zázračnou radu nemám, snad bude stačit dodatek, že saponát na podlahu v kombinaci s vodou ruce vysušuje až hanba… A hezké ruce by měl mít i každý muž.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).