Hlavní navigace

Zácpa: Delikátní problém, který se vám může vymstít

7. 12. 2009

Sdílet

Intimní problém se jmenuje zácpa. Ve společnosti se o ní moc nemluví a často máme zábrany přiznat své potíže i partnerovi. Je to ale velmi časté onemocnění, které už potrápilo snad každého z nás. Zácpu byste ale neměli zlehčovat. Pokud vás trápí dlouhodobě, buďte na pozoru. Může být totiž příznakem velmi vážné nemoci.

Zácpa je subjektivní pojem. Obecně se dá říci, že o problému s vyměšováním hovoříme tehdy, je-li stolice tuhá a vyprázdnění bolestivé, obtížné a méně časté, než bývalo, případně na záchod nejdete několik dnů. Každý si pod termínem zácpa představuje něco jiného. Pro někoho je nepředstavitelné nejít ráno na toaletu, někdo chodí třeba jednou za dva dny. Zácpa ale znamená, že člověk má méně než tři stolice za týden a vylučování ho stojí velkou námahu.

zácpa

Lékaři rozdělují zácpu na tzv. akutní a chronickou. Akutní představuje potíže s vyprazdňováním například na dovolené, při změně místa pobytu nebo při změně denního režimu. Někteří lidé mohou mít potíže, když nemohou chodit na svou domácí toaletu, nebo mají pocit, že hotelové WC není dostatečně čisté. Za problémem je psychika a tuto překážku lze odstranit jen do určité míry. V případě krátkodobé dovolené ji není potřeba řešit a problémy se obvykle upraví samy po návratu domů. Pokud je však zácpa úporná a provázená bolestí břicha, zkuste pohyb (doporučuje se plavání, aerobic nebo chůze) a odlehčenou stravu.

Chronická zácpa je dlouhodobá, většinou je stolice tuhá, pacient má bolesti v břiše a při stolici se nedostavuje pocit vyprázdněnosti.

Napsali jsme: Prdíte správně?

Používáte při řešení střevních potíží projímadla?

  • Ano, je to velmi účinné
    18 %
  • Ne, není to zdravé
    50 %
  • Ano, ale jen občas, nic se nemá přehánět
    32 %

Na projímadlo se nemůžete spoléhat

Reklama nás přesvědčuje, že nejjednodušší léčbou zácpy se zdá být použití projímadla. Jestliže ale trpíte zácpou dlouhodobě, vyvarujte se jeho užívání . Pokud se na ně budete spoléhat, máte sice jistotu že se každé ráno bez větších problémů vyprázdníte, časem ale vaše střeva zleniví a požadovaný účinek se nedostaví ani se zvýšenou dávkou.

V lékárně můžeme zakoupit dva druhy laxativ, osmotická a kontaktní. Osmotická laxativa jsou šetrnější, zvětšují objem vody ve střevech a tím dochází k podpoře peristaltiky (pohyb střev vedoucí k posunu a trávení potravy) a k vyprázdnění vodnaté stolice. Kontaktní laxativa dráždí střevní sliznici zlepšují střevní hybnost díky zvětšenému obsahu střeva. Tyto látky jsou ale návykové, proto nejsou vhodné pro dlouhodobou léčbu. Účinek nastupuje přibližně po šesti hodinách, proto se užívají večer před spaním.

Jaké jsou příčiny zácpy?

  • Nedostatek vlákniny ve stravě
  • Málo tekutin
  • Odkládání stolice
  • Nedostatek pohybu
  • Hemoroidy, překážka ve střevech (nádor)

Co mohu udělat sám?

toaletní papír

Proti zácpě můžete bojovat úpravou jídelníčku a změnou životosprávy. Důležité je vytvořit si pravidelnost v jídle a v celkovém režimu vašeho běžného dne, tedy například snídat každý den přibližně ve stejnou hodinu. Pijte dostatek tekutin, minimálně 2 litry denně. Nejvhodnější jsou neslazené vody, bylinné čaje a ovocné či zeleninové šťávy. Tekutiny změkčí stolici a vyměšování není tak bolestivé. Zvyšte konzumaci vlákniny, která díky vodě nabobtná a zvětší objem stolice, a dochází tak ke správné funkci střev.

Větší podíl vlákniny je v ovoci a zelenině, celozrnném pečivu nebo sójovém masu. Pokud jsou tyto potraviny součástí vašeho jídelníčku a problém se stále objevuje, můžete si pomoci například přidáním 20 gramů neloupaného lněného semínka do jogurtu nebo pšeničnými otrubami. Čtvrt kila stojí okolo patnácti korun a na střeva fungují jako kartáč. Vyzkoušejte také sušené či čerstvé švestky nebo sušené datle.

Čtěte také: Víte, kdo žije ve vašem břiše?

Co vyvolává zácpu?

  • Mléko
  • Kakao a čokoláda
  • Bílé pečivo
  • Instantní potraviny (bramborová kaše v prášku, polévky…)
  • Maso
  • Černý čaj

Dalším prostředkem pro podporu pohybu střev je břišní masáž. Může ji provádět druhá osoba jemnými krouživými pohyby a rytmickým stlačováním břišní stěny.

Je libo klystýr?

zácpa

Pouhá představa provedení klystýru je většině z nás nepříjemná. Klystýr se ale může stá dalším účinným pomocníkem při zdolávání zácpy. V lékárně lze zakoupit tzv. irigační soupravu v ceně přibližně čtyři sta korun a provést si výplach střev v soukromí domova. 

Klystýr naplní konečník vodou a způsobí umělý silný tlak, který spustí vyprazdňovací ústrojí. Odstraňuje z hrubého střeva nahromaděnou a stagnující stolici, taktéž hnilobné části a pomůže nejen s léčbou zácpy, ale vyčištění střev a odstranění nánosů může odstranit i kožní problémy, bolesti hlavy nebo migrénu.

Pozor ovšem na nadměrné používání irigační soupravy. Ti, kdo si vytvoří návyk každodenním používáním, zjistí, že jejich střeva již nemají přirozenou schopnost se hýbat a vyprazdňovat se.

Před lékařem se nemusíte stydět

Může se stát, že upravení jídelníčku, zvýšená konzumace vlákniny, sport a dostatek tekutin vám nepomohou. Pak je nutné vyhledat lékaře. Nejprve se vás lékař bude ptát, co jste v uplynulých dnech jedli a kolik tekutin denně vypijete. Určitě ho také informujte o tom, zda se s něčím léčíte, případně jaké léky užíváte. K určení původu vašich obtíží existuje celá řada vyšetření. Většinou jsou nebolestivá, spíše je problémem psychický blok a stud. Lékaři a sestry jsou ale na takové situace zvyklí a jejich přístup je velmi šetrný.

Pokud máte podobné potíže, ostych není v tomto případě na místě. Vyhledejte co nejdříve pomoc lékaře, který vám nejen pomůže od zácpy, ale může včas odhalit mnohem závažnější onemocnění.

Nepřehlédněte: Když se ozvou žaludeční vředy

Foto:  http://i.ehow.com, http://www.healthnlifestylemagazine.com, http://organiclivingresource.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).