Hlavní navigace

Zachraňte jídlo. Lépe mu bude mimo lednici

2. 2. 2016

Sdílet

 Autor: www.savefoodfromthefridge.com
Šup s tím do lednice! Podle autorů projektu Save Food From the Fridge nás pohodlí ledniček odnaučilo rozumět potravinám a jejich vhodnému skladování.

Save Food From the Fridge (pozn. red. Zachraňte jídlo z ledničky) je projekt, který se zaměřuje na výrobu designových domácích potřeb pro skladování jídla mimo ledničku. Za projektem stojí designerské studio Jihuyn David.

Autoři tvrdí, že kvůli pohodlnosti ledničky přestáváme rozumět jídlu, které v ní skladujeme. Nedbáme na to, že každá potravina má vlastní optimální podmínky ke skladování. A často je tak použití ledničky k jejímu uchovávání zbytečné, někdy přímo nevhodné.

Problémem je podle autorů projektu nejen energetická spotřeba, kterou kvůli ledničce máme – lednice je jedním z největších domácích žroutů energie; ale také to, že se při péči o potraviny spoléháme na technologii. Nepřemýšlíme o uspořádání potravin v lednici, o vlivech, které na sebe potraviny mají apod.

Přečtěte si: Mrkev zhořkne, když bude skladována vedle jablek

Kam s jídlem, když ne do lednice?

Cílem projektu Save Food From The Fridge je vytvořit vkusné, funkční a praktické kuchyňské předměty, které mají sloužit jako alternativa k uchovávání potravin v lednici.

Cílem autorek ze studia Jihuyn David je zamezit zbytečnému plýtvání potravinami, které podle nich často zapříčiňuje efekt – „když je to v ledničce, tak se to nezkazí“; který ovšem funguje přesně do té chvíle, dokud „se to nezkazí“.

Ale také zachránit jídlo před následky, které může mít nesprávné skladování – ovlivnění pachem a složkami z okolních potravin, ztráta nutriční hodnoty a chuti.

Podívejte se, co a jak nejlépe skladovat:

Soužití brambor s jablky

Jablka vylučují velké množství ethylenu, které urychluje proces „zrání“, v praxi v lednici to znamená proces „kažení se“ ovoce a zeleniny uchovávané spolu s jablky. Pokud jsou jablka skladována spolu s bramborami, zabraňují jejich klíčení, a brambory tak mají delší životnost.

Polička pro společné skladování brambor s jablky

Nahoře – v poličce jsou díry, aby se jablka částečně mohla dostat do kontaktu s bramborami.

Dole – brambory mají být uchovávány v suchu a tmě, plná dřevěná deska zabraňuje světlu a současně funguje jako otvor, kterým se dostaneme k bramborám.

Dýchání vajec

Vaječná skořápka má ve své struktuře miliony malinkých dírek. Dovnitř tedy velmi snadno proniknou vnější pachy a vůně – jinak řečeno, vejce nasávají pachy okolních potravin, takže jejich skladování může ovlivnit jejich výslednou chuť.

Polička pro skladování vajec mimo lednici

Nahoře – čerstvost vajec lze otestovat snadno ve sklenici vody.

Dole – čím čerstvější vejce je, tím níž klesne.

„Ovocná zelenina“ potřebuje vlhkost     

Některé plody jsou předměty sporů, zda jde o ovoce či zeleninu (přečtěte si: Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?). Například cukety, lilky, okurky a papriky se z botanického hlediska řadí mezi ovoce. Mají tak vlastnosti ovoce a měly by být skladovány mimo ledničku. Teploty pod 7 °C je poškozují. Aby mimo ledničku zůstaly čerstvé, potřebují vlhkost a dostatek světla.

Polička pro „ovocnou zeleninu“

Dole – vanička na vodu, díky které je zelenina udržována ve vlhku.

Nahoře – postranní přívodová trubička, pro doplňování odpařované vody.

Sucho a vzduch pro koření

Optimální pro uchovávání koření je sucho a vzduch. Sucha lze docílit přidáním rýže do nádoby, ve které je koření uchováváno – zabrání se tak tvoření „žmolků“. Dostatek vzduchu zajistí korkové víčko.

Polička a nádoby pro uchovávání koření

Vlevo – rýže v horní části sklenice absorbuje vlhkost a zabraňuje tvoření „žmolků“.

Vpravo – korkové víčko.

Kořenovou zeleninu – ideálně svisle

Díky skladování ve svislé pozici kořenová zelenina vydrží déle čerstvá. Nejlepší podmínky má při uchovávání v písku – písek ji drží ve „stoje“ a udržuje ideální vlhkost, zelenina se také nedotýká, což brání přenosu bakterií a látek, kvůli kterým se rychleji kazí.

Kontejnery pro uchovávání kořenové zeleniny

Dole vlevo – písek udržuje zeleninu ve správné pozici a má ideální vlhkost.

Nahoře – skleněný tunýlek, kterým je možné zavlažovat písek.

Dole vpravo – výchozím materiálem pro výrobky na uchovávání potravy je javorové dřevo napuštěné včelím voskem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Divadelni dramaturg, studentka DAMU

spolupracovnice serverů Vitalia.cz a 120na80.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).